Bogati dan na KaLibar bestivalu u Pazinu – radionice GIF-a, otvorenje izložbe Sare Gortan, In memoriam Dubravki Ugrešić, dodjela nagrade Post Scriptum i prezentacije djela Vande Petanjek i Đorđa Matića

Facebook
Twitter
LinkedIn

Nakon što je u srijedu uslijedilo otvaranje KaLibar bestivala, jubilarnog desetog izdanja, koje je nakon Varaždina i Zadra doselilo u Pazin, četvrtak je bio vrlo bogati dan pun aktivnosti.

Najprije je u popodnevnim satima za srednjoškolce i mlade Tamara Bilankov, književnica i postdiplomantica nizozemskog fakulteta RITHA održala zanimljivu radionicu oko korištenja GIF-ova u Centru za mlade Alarm u Pazinu.

Nakon nje uslijedilo je službeno otvaranje festivala izložbom slika Sare Gortan u holu Spomen doma, vrsarske ilustratorice i slikarice nastanjenom u ćićarijskom selu Brgudac, gdje je aktivna članica udruge Babucera.

Kruno Lokotar, Eva Simčić i Đorđe Matić u programu posvećenom nedavno preminuloj Dubravki Ugrešić (foto: Jakov Finderle)

Večernji program krenuo je posvetom nedavno preminuloj Dubravki Ugrešić, o kojoj su govorili Dubravkini dobri poznavatelji Đorđe Matić i Eva Simčić. Ugrešić koja je preminula sredinom ožujka u Amsterdamu ostavila je veliki trag u hrvatskoj književnosti, a Hrvatsku je napustila još 1993. godine nakon hajke izazvane objavljivanjem teksta “Vještice iz Rija” u tjedniku Globus, godinama se spominjala kao jedna od mogućih kandidatkinja za Nobelovu nagradu iz književnosti.

Tamara Bilankov, Kruno Lokotar i Vanda Petanjek (foto: Jakov Finderle)

Kasnije je Tamari Bilankov za zbirku priča „Iz kuće po kojoj pada kiša“ uručena jedina svjetska nagrada za književnost na društvenim mrežama koja se naziva PostScriptum. Knjigu su predstavili Kruno Lokotar i Vanda Petanjek, koja je predstavila svoju novu zbirku pjesama „U Ime majke“, pokazujući izraziti pjesnički potencijal.

Zainteresirana publika na predstavljanju knjiga (foto: Jakov Finderle)

Za kraj drugog dana bestivala, pjesnik, esejist, romanopisac i finalist svih relevantnih nagrada za najbolju prozu Đorđe Matić,  predstavio je svoj roman Niotkuda s ljubavlju, uz moderaciju Mladena Blaževića. U zanimljivoj raspravi dinamični Matić opisao je svoj životni put, ali i put glavnog junaka knjige koji neprestano traga za identitetom.  Glavni junak romana 1991. odlazi iz domovine jer osjeća da će stvari krenuti po zlu i da će njegovo, dotad uobičajeno ime, odjednom zazvučati kao poziv na nasilje.

Mladen Blažević moderira predstavljanje knjige Đorđa Matića “Niotkuda s ljubavlju” (foto: Jakov Finderle)

Kao egzilant koji se „nije izgubio ali se nije ni našao“ on luta od sjevera do juga kontinenta, ne nalazeći utjehe ni u omamljivoj magmi sjećanja. Nakon epizode u Rimu, privremeni dom nalazi u Amsterdamu, u zemlji i gradu „gdje su snovi nepoželjni“ a on ih, ustrajno, sanja. Jedna žena, i jedna knjiga, trebale bi zatvoriti krug njegova života.

Pročitajte još...