U Žminju predstavljena zajednička zbirka suvremene kajkavske i čakavske poezije „Breberika i Eklektika“

Facebook
Twitter
LinkedIn

“Breberika & Eklektika“  – zajednička knjiga dviju zbirki suvremene kajkavske i čakavske  poezije Božice Brkan i Borisa Domagoja Biletića, postmodernističke koncepcije, predstavljena je u Žminjskoj Čakavskoj kući ovaj tjedan.

Obje zbirke (s po 30 pjesama) u istoj knjizi dvoje vodećih suvremenih pjesnika – kajkavska Božice Brkan (Breberika) i čakavska Borisa Domagoja Biletića (Eklektika: Zajika Janus Jazika) – svaka na svoj način donose estetsku novinu i otklon u kontekstu postmoderne kajkavske i čakavske poezije, te u kontekstu današnjega hrvatskoga pjesništva kao cjeline.

Program je vodio Glavni tajnik Čakavskog sabora Žminj Josip Šiklić, a pjesmom kajkavskom i čakavskom večer su začinili Marija i Milan Kranjčić.

Ovo je deveta po redu knjiga Biblioteke Kaj & Ča: Susreti u nakladi Kajkavskoga spravišča – društva za širenje i unapređivanje znanosti i umjetnosti iz Zagreba, i to u sklopu njegova dugoročnog programa “Kaj & ča: prožimanja i perspektive”, koja je objavljena prošle godine.

Urednica knjige je Božica Pažur, čiji je kritički osvrt pod nazivom „Rast jezika, rast pjesme“ pročitala pred publikom Marija Roščić Paro, prevoditeljica i voditeljica Galerije „Kaj“. O Borisu Domagoju Biletiću tekst pod nazivom „Zid u brazdi začinjavskoj ‘z fundamienta“ potpisuje poznati istarski književnik Milan Rakovac.

Božica Brkan je književnica i novinarka, urednica, blogerica; piše standardnim hrvatskim književnim jezikom i zavičanim kajkavskim (moslavačkom kekavicom); autorica je sedam pjesničkih zbirki, pet romana, dvije zbirke kratkih priča i internetskih magazina; dviju zavičajnih čitanki  dopredsjednica je  Kajkavskoga spravišča

Dr. sc. Boris Domagoj Biletić je književnik i znanstvenik, urednik; pokretač i urednik časopisa Nova Istra (od 1996.) i njegove biblioteke; pokretač Pulskih dana eseja i  e-časopisa za književnu kritiku Stav. Objavio je 30-ak knjiga (poezija, eseji, studije, književne kritike, publicistika, polemike, intervjui, memoarska proza…), sastavio više antologija i panorama te priredio 20-ak izbora iz djela pojedinih pisaca i zbornika.

Frane Paro akademski slikar grafičar, sveučilišni prof. ALU u mir.; najveći znalac u nas tipografije prvog hrvatskog i drugih tiskarskih znakova, autor značajnih knjiga o knjigotiskarstvu, glagoljici i grafici, autor replike Gutenbergove preše; autor i voditelj poslijediplomskog i doktorskog studija na ALU u Zagrebu; dopredsjednik Kajkavskoga spravišča

Program je proveden u sklopu 50-godišnje suradnje dvaju sabora kulture, Kajkavskoga spravišča i Čakavskoga sabor.

Pročitajte još...