THERE IS NO PLANET B | Pazinska knjižnica ugostila nastavnika Eduarda Videku i njegovo ekološko-turističko predavanje

Facebook
Twitter
LinkedIn

Na dan hrvatskih knjižnica, 11. studenoga, pazinska je knjižnica ugostila nastavnika Eduarda Videku koji je održao  ekološko-turističko predavanje naslova There is no Planet B.

Od 1. do 6. svibnja 2022. pohađao je, u sklupu Erasmus+ KA1 projekta OUR ECO EDU TEAM „OUtstRetching ECOlogical awareness Digital competence and innovative EDUcational TEAching Methods”, strukturirani tečaj „There is no Planet B” u Portu, Portugal.

Tečaj je bio organiziran tako da su polaznici upoznali teorijske i praktične načine recikliranja i održivih radnji koje se provode na razini kućanstva, grada i regije. Učilo se kako obrazovanje o klimatskim promjenama i održivost okoliša mogu biti dio školskog kurikuluma. Tečajem se nastojalo odgovoriti na pitanja i osvijestiti o temama kako obrazovanje o klimatskim promjenama i održivost okoliša mogu biti dio školskog kurikuluma.

Prije svega, obrazovanje o klimatskim promjenama pruža važan prozor u individualnu i društvenu odgovornost. Ovaj je tečaj osmišljen kako bi uveo obrazovanje o klimatskim promjenama za održivi razvoj kroz kurikulum, na više predmeta. Svi trebamo razumjeti kako i što poučavati o složenim silama koje pokreću klimatske promjene, kao i o njihovim utjecajima na kulturu, sigurnost i dobrobit naših života i onih koji dolaze (budućih generacija).

Učitelji imaju ključnu ulogu kada je u pitanju poticanje odgovora cijele škole na klimatske promjene. To uključuje rješavanje pitanja klime i održivosti kroz nastavni plan i program, nadogradnju pristupa učenju koje zahtijeva obrazovanje za održivi razvoj, premještanje učenja iz učionice u zajednicu.

Ali je odgovornost i na svim građanima. Više o tečaju i projektu može se saznati na poveznici OVDJE, a više o samom projektu u pazinskoj osnovnoj školi, koja je jedna od najvećih škola u Republici Hrvatskoj s  više od 200 djelatnika i 1200 učenika te odvijanjem nastave na devet lokacija, na poveznici OVDJE.

Postoji sve više edukacija i publikacija koje obrađuju temu ekologije i održivog razvoja te ih se svakako  preporuča pročitati i educirati se na ovu temu, bilo da je edukacija kroz čitanje, pohađanje tečajeva, predavanja i radionica…

Zanimljivo je bilo čuti da grad Porto, koji je bio domaćin tečaja, ima veoma pozitivne primjere zbrinjavanja otpada, vraćanja autohtonih biljnih vrsta uz rijeke i uništavanje invazivnih, javni vozni park koji se pogoni iz obnovljivih izvora energije, 26 % smanjenja emisije CO2 danas u gradu, a rok je do 2030. smanjiti CO2za 30%, te 23m2 zelenih površina po stanovniku.

Naravno, nikako nije mogao biti preskočen ni turistički dio osvrta na putovanje pa je publika imala prilike čuti o kulturi, gastronomiji i povijesti Porta.

Predavanje Eduarda Videke nastavak je dobre suradnje Gradske knjižnice Pazin i Osnovne škole  Vladimira Nazora Pazin. Eduard Videka, rođen 29. 4. 1976. u Splitu gdje završava Prirodoslovno-matematički fakultet, profesor je biologije i kemije, a od 2008. živi u Istri i radi u OŠ Vladimira Nazora Pazin. Predaje u PŠ Motovun i PŠ Lupoglav gdje je i voditelj škole. Bavi se amaterskom fotografijom i član je Kluba amaterske fotografije „Sveti Lovreč”.

Pročitajte još...