DETALJI RUŽNE NESREĆE: Očevid trajao više od pet sati, vozač kombija pretjecao tamo gdje je zabranjeno

Facebook
Twitter
LinkedIn

U prometnoj nesreći, koja se dogodila jučer oko 13.25 sati na državnoj cesti DC 48 kod mjesta Beram, poginule su dvije osobe.

Nesreća se dogodila kada je 58-godišnji hrvatski državljanin upravljao kombi vozilom Iveco, riječke registracijske oznake, iz smjera Pazina prema Baderni. Dolaskom do nepreglednog zavoja, na mjestu gdje je pretjecanje zabranjeno, započeo je pretjecati skup vozila, zagrebačkih registracijskih oznaka, u vrijeme kada prometna traka kojom je pretjecao nije bila slobodna.

Time je ugrozio sigurnost prometa i sudario se s motociklom BMW, talijanske registracijske oznake, koji je dolazio iz suprotnog smjera i na kojem su se nalazili 46-godišnjak i 39-godišnjakinja, oboje talijanski državljani.

Od zadobivenih ozljeda, 46-godišnjak je preminuo na mjestu nesreće te je nadležni državni odvjetnik naložio obdukciju, dok je 39-godišnjakinja prevezena u pulsku bolnicu, gdje je u 20.23 sati podlegla ozljedama.

Protiv vozača kombija, zbog sumnje da je počinio kazneno djelo izazivanje prometne nesreće u cestovnom prometu, podnosi se kaznena prijava nadležnom državnom odvjetništvu

Zbog obavljanja očevida, od 13.45 do 18.50 sati, cesta je bila zatvorena za sav promet te se vozilo zaobilazno preko Podberma.

Ove godine na istarskim prometnicama poginulo je 12 osoba, a četiri osobe stradale su na motociklu ili mopedu, u svojstvu vozača ili putnika. U istom razdoblju prošle godine smrtno je stradalo 11 osoba, od koji pet na motociklu ili mopedu. Kako bi se spriječilo stradavanje vozača i putnika na motociklima i mopedima policija poziva vozače drugih vozila da obrate na njih pozornost jer su često neuočljivi ili se vrlo kasno uoče.

Isto tako, vozače mopeda i motocikala savjetujemo da prilagode brzinu vožnje uvjetima na cesti, da ne upravljaju motorima ako su umorni ili pod utjecajem alkohola ili droga te da kontroliraju svoje ponašanje i strast za vožnjom, odnosno da ne ispituju i ne dokazuju mogućnosti svog mopeda ili motocikla. Prilikom vožnje na glavi moraju imati propisanu zaštitnu kacigu, vozači i putnici, a preporuča se i nošenje druge zaštitne opreme (motociklističke jakne, hlače, kombinezoni, rukavice, čizme, štitnici i drugo) kako bi se u slučaju nesreće smanjila mogućnost nastanka težih posljedica. 

Pročitajte još...