Dalibor Paus: “Zajedničkim snagama možemo ostvariti sve naše ideje, na korist svih građana Istre, istarskih gradova i općina”

Facebook
Twitter
LinkedIn

Danas je u prostorijama IDS-a održan tradicionalan prijem za predstavnike medija povodom kraja godine, na kojem su, uz novinare, sudjelovali predsjednik IDS-a Dalibor Paus,  potpredsjednici Loris Peršurić i Valter Glavičić, zastupnik IDS-a u Europskom parlamentu Valter Flego, saborska zastupnica Katarina Nemet, članica povjerenstva IDS-a za gradsku podružnicu Pula Diana Kukić Dasko te politički tajnik Emil Daus.

Godina na izmaku, 2022. bila je kako u gospodarskom, tako i u političkom smislu teška godina, koja je obilježena velikim nesigurnostima. Na svjetskoj razini buja istovremeno nekoliko kriza izazvanih različitim uzrocima, od pandemije, globalnog zatopljenja do rata u Ukrajini, krize energenata te sveopće inflacije. Ove okolnosti značajno i nepovratno utječu na način života koji smo dosad poznavali, poručio je Paus.

Predsjednik IDS-a istaknuo je da je situacija na nacionalnoj razini također izazovna. – U javnom prostoru dominiraju nepotrebne svađe između predsjednika Republike i predsjednika Vlade, što, nažalost, u drugi plan stavlja daleko važnije teme, poput rješavanja pitanja obnove na potresom pogođenim područjima, korupcijske afere na koje više gotovo da građani ne reagiraju te nedostatak radne snage i probleme u gospodarstvu. No, i u tim okolnostima, naša je zemlja uspjela ispuniti dva važna vanjskopolitička cilja, a to su ulazak u eurozonu i Schengenu.

– Nesigurnost potiče nepovjerenje i jača pesimizam, no ipak, u ovo blagdansko doba, izražavam nadu da će budućnost biti bolja i svjetlija, poručio je Paus.

Govoreći o situaciji u Istri, predsjednik IDS-a ocijenio ju je daleko boljom. – Iza nas je izvrsna turistička sezona. Puno se ulagalo tamo gdje je važno, u obrazovanje, zdravstvo i socijalnu skrb. Također, pokrenute su izmjene Prostornog plana Istarske županije, koje će između ostalog, rezultirati većim udjelom obnovljivih izvora energije u proizvodnji energije.

– IDS prolazi kroz promjene, predano radimo na podizanju unutarstranačke kulture i konstantno se mijenjamo. Imamo novo vodstvo, koji radi stvari na svoj način i vjerujem da to osjete članovi a vjerujem i birači. Novo Predsjedništvo u fokus je stavilo transparentnost, koja se odražava kroz upravljanje strankom i koja postaje nužan preduvjet za obnašanje ključnih stranačkih dužnosti. IDS je prva politička stranka u Hrvatskoj koja se odlučila za takav korak, naglasio je Paus dodajući da će ostalim političkim opcijama trebati puno vremena da dostignu standard koji smo postavili.

Zastupnik IDS-a u Europskom parlamentu Valter Flego smatra da je 2022., što se tiče konteksta europskih integracija, povijesna godina za Hrvatsku. – Ulazak Hrvatske u eurozonu i Schengen sad je realnost, a izuzetno mi je drago što sam u ovom dugom i zahtjevnom procesu uspio okupiti u više navrata sve hrvatske zastupnike u Europarlamentu. – Pokazali smo da bez obzira na ideologiju, možemo se dogovoriti oko pitanja koja su bitna za naše građane, kazao je Flego naglasivši da je konsenzus stvoren i na razini cijelog parlamenta oko važnih pitanja poput EU perspektive zemlja Zapadnog Balkana te pomoći napadnutoj Ukrajini.  

Ova 2023. godina bit će u znaku za očuvanje standarda građana i konkurentnosti našeg gospodarstva. Ta će se borba voditi u Europskom parlamentu, Vladi RH, Saboru, pa sve do najmanje Općine. Ne trebamo se ustručavati intervencionizma, nisu to relikvije nekih socijalista ili prošlosti. Trebamo pomagati svojoj industriji, to smo shvatili u prošloj godini i tim putem nastavljamo, poručio je Flego.

Na kraju, predstavnici IDS-a uputili su svim građankama i građanima najiskrenije čestitke povodom predstojećih blagdana, uz želju da im 2023. donese nove uspjehe na osobnom i poslovnom planu.

Pročitajte još...