DOTAKNUO SE I PAZINA | Dalibor Paus: Gradovi i općine u kojima je na čelu IDS osigurali veće plaće građanima u 2024. godini

Facebook
Twitter
LinkedIn

„Gradovi i općine u kojima je na čelu IDS nisu podizali stopu poreza na dohodak od 20% u 2024. i time su omogućili veće plaće svojim sugrađanima što će već osjetiti na plaćama isplaćenim u siječnju. Tako će građanima Rovinja, Labina i Buja s prosječnom plaćom u Istri u 2024. godišnje ostati najmanje 84 eura više u odnosu na Pulu, 153 eura u odnosu na Pazin i čak 184 eura više u odnosu na Vodnjan. Radi se o tri grada kojima nije na čelu IDS i koji su u 2024.* odlučili povećati porez na dohodak s 20% na 21% (Pula) 22% (Pazin) i 22,4% (Vodnjan) i time smanjiti neto plaće svojih sugrađana u odnosu na gradove koji su zadržali porez na stopi od 20%“, – poručio je predsjednik IDS-a Dalibor Paus uoči prvih obračuna plaća prema novim poreznim stopama, te pozvao građane da obrate pažnju na promjene u svojim izračunima plaća ovih dana.

– Kada govorimo o prosječnoj plaći od 2000 eura razlika je još drastičnija te će građanima Rovinja, Labina i Buja u tom slučaju ostati najmanje 220 eura više u odnosu na Pulu, 441 euro više u odnosu na Pazin i čak 529 eura više u odnosu na Vodnjan, naglasio je Paus.

Podsjetimo kako je odredbama Vlade ukinut prirez te je dana mogućnost općinama i gradovima da podizanjem poreza na dohodak nadoknade rupe u svojim proračunima. No, IDS-ovi načelnici i gradonačelnici donijeli su odluku kako neće dodatno zadirati u novčanike građana u gradovima i općinama u kojima je dano povjerenje IDS-u, a kako će prava i standard usluga koje građani dobivaju ostati na istoj ili  većoj razini.

„Za razliku od Pule, Pazina i Vodnjana, učinili smo sve da manjkove koje je Vlada napravila u proračunima lokalnih samouprava ne krpamo povećanjem stope poreza na dohodak, već dodatnom racionalizacijom i organizacijom poslovanja“ istaknuo je Paus, dodajući:

– „Podizanjem poreza na dohodak Pula, Pazin i Vodnjan zavukli su ruke u džepove svojih građana te dodatno opteretili njihov mjesečni budžet, dok je naš cilj bio povećati plaće građana što smo u konačnici i postigli!“ – zaključio je Paus.

* izračun na temelju prosječne bruto plaće u Istru za treći kvartal 2023. od 1500€ bruto bez olakšica – neto iznos od 1.072,00 € 

Pročitajte još...