FOTO I VIDEO: Svečano otvorena dograđena zgrada Doma za starije osobe u Buzetu, radove uspješno izvela pazinska tvrtka Vladimir Gortan

Facebook
Twitter
LinkedIn

U Buzetu je danas otvorena dograđena zgrada Doma za starije osobe koja je realizirana u sklopu EU projekta “Unaprjeđenje i poboljšanje izvaninstitucionalne skrbi za osobe treće životne dobi na području Grada Buzeta”, a koji se provodio iz Operativnog programa Konkurentnost i kohezija.

Vrijednost investicije iznosi 3,24 milijuna eura, a financirala se na način da se 1,8 milijuna eura osiguralo iz EU fondova, i to za unaprjeđenje i poboljšanje izvaninstitucionalne skrbi za osobe treće životne dobi. Preostali troškovi odnose se na izgradnju institucionalnog dijela i financiraju se kreditnim zaduženjem, a snose ih Istarska županija i Grad Buzet svaki s 50%.

Povodom otvorenja zamjenik župana Istarske županije Tulio Demetlika istaknuo je kako je Istarska županija jasno odredila svoje prioritete u ovome mandatu i kako je socijalna skrb, uz zdravstvo i obrazovanje, na samome vrhu.

„Ulaganje u Domove za starije osobe je od suštinskog značaja za osiguravanje kvalitetnog života naših sugrađana treće životne dobi. Županija kontinuirano pokazuje razumijevanje za potrebe koje postoje diljem naše Istre, te sukladno proračunskim mogućnostima našim gradovima i općinama pružamo konkretnu financijsku pomoć, što je upravo razvidno kroz projekte izgradnje i dogradnje domova za starije”, kazao je zamjenik župana Demetlika te je svim korisnicima Doma, sadašnjim i budućima, zaželio ugodan boravak, uz iskrene čestitke i zahvale svima koji su dali doprinos uspješnoj realizaciji ovog projekta.

Ravnateljica Doma za starije osobe Buzet, inače Pazinjanka, Gordana Helen Šišović predstavila je pojedinosti projekta te je istaknula kako njegova realizacija nije bila jednostavna, no Dom za starije je naposljetku predanim radom i naporima svih uključenih u realizaciju projekta, uspješno opremljen i dograđen.

Podsjetimo kako se dogradnjom i rekonstrukcijom zgrade Doma za starije dobilo 1.328 četvornih metara neto površine na dvije etaže, a osigurana je izgradnja institucionalnog dijela za ukupno 36 novih korisnika i izgradnja izvaninstitucionalnog dijela, cjelodnevnog boravka za 16 korisnika, poludnevnog boravka za 19 korisnika te prostorije za potrebe pružanja postojeće usluge pomoći u kući.

Na raspolaganju su i sobe za odmor što će sve starijima omogućiti dulji boravak u vlastitim domovima, odnosno što kasniji odlazak u instituciju. Osim dogradnje, u sklopu projekta nabavljena su dva vozila za svakodnevni prijevoz korisnika koji koriste uslugu boravka te jedno vozilo za obavljanje usluge pomoći u kući.

Pročitajte još...