INICIJATIVA ZA ISTARSKE PRUGE: Zadnji remont istarskih tračnica bio je već davne 1984. godine!

Facebook
Twitter
LinkedIn

Inicijativa za istarske pruge objavila je novo priopćenje, ovo vezano uz jedan datum i pokretanje web stranice. Ponedjeljak, 15. siječnja 2024. je prva godišnjica teške nesreće na istarskim prugama koja je zgrozila hrvatsku javnost. 

Te večeri, kočnice su otkazale na putničkom vlaku u Galižani i on je nekontrolirano krenuo nizbrdo prema Puli, devet kilometara dalje. Zahvaljujući vještini vlakovođe, te uz veliku dozu puke sreće, nije bilo ljudskih žrtava.

Kao odgovor na ovu ozbiljnu nesreću, u Istru je stigla rabljena ali modernija garnitura vlaka, znatno mlađa od onih koje su do tada vozile našim prugama. Osim toga nije napravljena ni najavljena niti jedna druga investicija u sigurnost i kvalitetu željezničkog prometa u Istri.

„Te stare garniture, koje i dalje voze, duže su na istarskim prugama negoli što su bile u Švedskoj, gdje su rashodovane prije više od 30 godina,” poručuju iz Inicijative roditelja i mladih za istarske pruge.

Inicijativa roditelja i mladih za istarske pruge je odabrala ovu tešku obljetnicu da lansira svoju novu internetsku stranicu www.zaistarskepruge.com na hrvatskom i talijanskom jeziku, „Krenuli smo s Inicijativom da poboljšamo vozni red vlakova i pokazali da je ljudima u Istri stalo do željeznice.

Pozivamo građane Istre da posjete novu stranicu i ispune kratku anketu o tome kako oni žele da se željeznički promet u Istri razvije u budućnosti,” poručuju iz Inicijative.

Unaprjeđenje kvalitete i sigurnost željezničkog prometa u Istri je dug, skup i zahtjevan proces – no važno je krenuti. Zadnji remont istarskih tračnica bio je već davne 1984. godine, i krajnje je vrijeme da vladajući pokažu interes i osiguraju sredstva da Istarske željeznice konačno uđu u 21. stoljeće.

Stranica www.zaistarskepruge.com biti će aktivna od ponedjeljka, a izjave su moguće dogovoriti na telefon 0989621799.

Pročitajte još...