Zajednica Talijana Pazin danas obilježava 30. obljetnicu postojanja

Facebook
Twitter
LinkedIn
SONY DSC

Danas će se s početkom u 18 sati u prostorijama Zajednice Talijana Pazin održati svečanosti proslave 30. obljetnice od njenog osnutka. Tom će prilikom nazočiti brojne osobe iz života talijanske nacionalne manjine, glavni tajnik Narodnog učilišta iz Trsta, uz nastup Mješovitog ojevačkog zbora Roženice koje u prostorijama ove udruge i održava svoje probe.

Zajednica Talijana Pazin je bila osnovana 1992. godine uz veliku pomoć Narodnog sveučilišta iz Trsta i Talijanske unije iz Rijeke. prije dvije godine zbog bolesti tadašnje dugogodišnje predsjednice Gracijele Paulović nije mogla biti održana svečanost.

Danas broji 500-ak članova i svoje aktivnosti provodi u u ulici Dinka Trinajstića 2 u vlastitom prostoru veličine 148 m². Ima veliku konferencijsku salu i više od 2.000 knjiga i drugih izdanja. U ove 32 godine postojanja realizirane su brojne inicijative i aktivnosti. Kroz godine su održana brojna predavanja Narodnog sveučilišta iz Trsta te brojne ekskurzije u Italiju.

Među brojnim aktivnostima pazinska Zajednica Talijana, čija je predsjednica Nensi Rabar Batovac, već dugi niz godina organizira na razini Talijanskih Unija Hrvatske i Slovenije boćarski turnir s kojeg počesto zna donijeti dobre rezultate te ukrasiti naše prostore peharima

Izgradnja novih prostorija i njihovo otvaranje 2007. godine značajno je pokrenulo rad Zajednice Talijana te se otada održavaju redovito besplatni tečajevi talijanskog jezika za odrasle, koji su vrlo posjećeni.

Od 2009. godine pokrenut je dječji pjevački zbor (“minicantanti”), a od 2010. se održavaju tečajevi talijanskog jezika za djecu od 3 do 6 godina, te za učenike osnovne škole do 14 godina. Kako bi “modernizirali” umirovljenike i osobe starije životne dobi uvedeni su tečajeve informatike, a Zajednica je i prevela nekoliko knjige Nerine Feresini.

Pročitajte još...