Gradonačelnica Jašić održala redovnu press konferenciju: “Po isteku mandata, postoje natječaji, izbori i mandati – moramo naučiti da se ništa ne podrazumijeva!”

Facebook
Twitter
LinkedIn

Gradonačelnica Grada Pazina Suzana Jašić održala je danas (6. veljače 2024.) redovnu mjesečnu konferenciju za medije i javnost na kojoj je u prvom dijelu govorila o situaciji u kulturi, dok se u drugom dijelu osvrnula na situaciju oko projekata te na nedavno dovršene radove i manifestacije koje slijede u ovom mjesecu.

U Pazinu su tri ustanove u kulturi – Muzej grada Pazina, Gradska knjižnica i Pučko otvoreno učilište, odnosno od prošlog četvrtka Centar za kulturu i obrazovanje Pazin, a za koje je gradonačelnica Jašić uvodno podsjetila kako je početkom njezina mandata 2021. godine bilo upitno njihovo funkcioniranje.

Velika ulaganja u kulturu

Istaknula je kako su je dočekale izrazito male plaće u tim ustanovama, ravnatelji i ravnateljice u trećem i četvrtom mandatu koji su prošli kroz jedno teško razdoblje, kao i deficit kadrova u tim ustanovama i kronični nedostatak financijskih sredstava, a što je pratio i veliki minus u gradskom proračunu.

Početkom 2022. godine podignute su značajno plaće u kulturi, što je, pak, doprinijelo zadržavanju postojeće i pronalaženju novog kadra. Kao primjer navela je Pučko otvoreno učilište gdje se danas najnormalnije radi jer postoje programski voditelji (kultura i obrazovanje) kojih prije nije bilo.

Također, dana je podrška djelatnicima i ravnateljima kod prijava na projekte, dok je nova zgrada knjižnice stavljena kao prioritetan projekt, a koji će se raditi sredstvima iz ITU mehanizma. Naglasak je također stavljen na Kaštel i zidine za čiju se sanaciju trenutno radi projekt.

„Ulagali smo i ulažemo puno u kulturu“ – naglasila je gradonačelnica Jašić, nadovezavši se na nedavne natječaje za ravnatelje/ice tih kulturnih ustanova.

Natječaji za ravnatelja/icu Knjižnice i Muzeja po dva različita zakona

Pojasnila je kako su na natječaj za ravnatelja/icu Pučkog otvorenog učilišta pristigle dvije prijave koje nisu prošle formalne uvjete pa se natječaj ponavlja. Prepoznat je problem te je na prošlotjednoj sjednici Gradskog vijeća Grada Pazina jednoglasno podržana promjena Statuta Pučkog koji je imao zastarjele i nejasno definirane uvjete natječaja, odnosno prihvatljivo je bilo samo društveno usmjerenje što je suzilo broj prijava.

Dalje se osvrnula na natječaje za ravnatelja/icu Muzeja i Gradske knjižnice koji su se paralelno provodili. Naglasila je kako se radi o natječajima za koje vrijede dva različita zakona, pa tako za Muzej odlučuje izvršno tijelo – gradonačelnica na prijedlog povjerenstva,  a Gradsko vijeće o Knjižnici.

Rekla je kako je kod Muzeja povjerenstvo bilo jednoglasno da se ide u novi mandat stare ravnateljice, Maje Zidarić Pilat jer su plan rada i obavljeni razgovor bili kvalitetni te je jučer prihvatila prijedlog i to potpisala.

Problem se, kako je istaknula, pojavio kod natječaja Gradske knjižnice. Naime, povjerenstvo koje je zadužilo Gradsko vijeće da provede postupak je nakon tog postupka bilo jednoglasno da se natječaj za ravnatelja/icu ponovi iz razloga što predložen program kandidata za naredno četverogodišnje razdoblje nije cjelovit, a što je jednoglasno amenovala i Komisija za izbor i imenovanja Gradskog vijeća, koja je višestranačka (čine je članovi iz četiri različite političke opcije).

Na Gradskom vijeću prihvaćen je prijedlog, odnosno samo je jedan vijećnik bio protiv te odluke da se natječaj ponovi te je htio izmijeniti odluku povjerenstva.

Želja je dobiti što veći krug kvalitetnih kandidata

„Ovo nije bio postupak o glasanju o dosadašnjem radu ravnateljice, nego o programu i obavljenom razgovoru za sljedeće četiri godine, bio to prvi ili, kao u ovom slučaju, peti mandat. Po isteku mandata, postoje natječaji, izbori i mandati i moramo naučiti da se ništa ne podrazumijeva“, naglasila je u tom dijelu gradonačelnica Jašić, dodavši kako se radi zrelo i ne kadrovira se sukladno stranačkoj iskaznici, osobnim preferencijama ili zato što je nešto uvijek bilo tako.

„Želja nam je da se na oba natječaja za ravnatelja/icu Pučkog i Knjižnicu, koji će biti raspisani kroz nekoliko dana, javi što je veći krug kvalitetnih kandidata, ljudi koji su motivirani i imaj znanja i iskustva u upravljanju timom jer nam u sljedećim godinama predstoje i veća ulaganja u kulturnu infrastrukturu. Ono što mogu u Pazinu dobiti je neovisan rad i podršku“,  zaključila je gradonačelnica govoreći o stanju u kulturi.

VIDEO PRESS KONFERENCIJE

Pročitajte još...