IDS u Puli organizira međunarodnu konferenciju o položaju žena – stižu poznati političari poput Hrebaka, Čačića, Mrak-Taritaš…

Facebook
Twitter
LinkedIn

Ove subote, 24. rujna u Hotelu Brioni Pula, Istarski demokratski sabor, u suradnji s krovnom organizacijom europskih liberala – ALDE, organizira međunarodnu konferenciju na kojoj će se raspravljati o položaju žena usred pandemije i rata u Ukrajini.

Na konferenciji će se okupiti brojni predstavnici hrvatskih liberalnih stranka, vodstva ALDE-a te organizacija liberala iz zemalja Europske unije, poput predsjednika ALDE-a Ilhana Kyuchyuka, Daria Hrebaka (HSLS), Anke Mrak-Taritaš (GLAS), Radimira Čačića (NS-Reformisti), Stjepana Čuraja (HNS), Ivana Gulama (FOKUS), Felicita Medved (Novum Institut Slovenia) te brojni predstavnici IDS-a.

Govoreći o značaju konferencije, predsjednik IDS-a Dalibor Paus naveo je da je položaj žena u današnjem društvu pitanje koje, s punim pravom, okupira naše društvo. “Uoči Nacionalnog dana borbe protiv nasilja nad ženama, liberalne stranke odlučne su staviti ovo pitanje na dnevni red i time potaknuti toliko očekivane promjene. Liberali trebaju biti stup obrane prava žena od konzervativnih struja koje pušu Europom”, kazao je Paus.

Predsjednik IDS-a naglasio je da, iako postoji određeni pozitivan trend u postizanju veće ravnopravnosti, on je prekinut pandemijom, koja je, sukladno brojnim analizama, imala daleko veći i negativniji utjecaj na žene zbog težeg usklađivanja rada i obiteljskih obaveza te problema rodno uvjetovanog obiteljskog nasilja koje je zabilježilo porast zbog lockdowna. Dodamo li tome i ratno stanje na tlu Europe, čije se posljedice, između ostalog, mjere i u stotinama tisuća ukrajinskih žena i djece u izbjeglištvu, kao i konzervativni val iz SAD-a o zabrani pobačaja, jasno je da su pred našim društvom ogromni izazovi.

“Zato je važno da se čuje i liberalni glas, koji će itekako biti ujedinjen pri svakom pokušaju pritiska na prava žena”, naveo je Paus.

Prvi najavljeni panel konferencije tako će adresirati načine kako se demokracije mogu uspješno oduprijeti svakom pokušaju da se dovedu u pitanje ženska prava. Na drugom panelu, predstavnici nacionalnih liberalnih stranaka ilustrirat će što liberalne stranke namjeravaju poduzimati u narednom razdoblju kako bi hrvatsko društvo postiglo istu razinu otvorenosti i progresivnosti kao najrazvijenije europske zemlje. Na trećem, odnosno posljednjem panelu, govornici će raspravljati o tome kako prijeći s ‘papira’ na djela, odnosno kako ubrzati i osigurati implementaciju brojnih strategija, akcijskih planova i politika na području rodne ravnopravnosti. 

“Ovo je samo nekoliko pitanja za koja se nadamo da ćemo kao liberali znati ponuditi kvalitetne odgovore i rješenja ne bismo li usmjerili sveopću svijest društva na važne teme”, poručio je predsjednik IDS-a Dalibor Paus, naglasivši da se problemi s kojima se žene suočavaju tiču cjelokupnog društva.

“Nejednakost plaća, otežano zapošljavanje u odnosu na muškarce, govor mržnje, posebice u digitalnoj sferi i diskriminacija u svakodnevnom životu sveprisutni su problemi, koje mi želimo da budu stvar prošlosti, za njih u 21. stoljeću jednostavno nema mjesta”, zaključio je predsjednik IDS-a Dalibor Paus.                                                                                                         

Pročitajte još...