Izložba gljiva na pazinskom markatu ponovno je okupila mnoge ljubitelje tih plodova naših šuma

Facebook
Twitter
LinkedIn

Sunčano, ugodno jesenje jutro, izložba gljiva, ukusan gljivarski kotlić, živa glazba u pozadini i edukativna predavanja privukli su mnoštvo zainteresiranih posjetitelja protekle subote na pazinsku tržnicu koja je tako bila u punom smislu riječi srce grada i najbolje mjesto za uživati u svim osjetilima.

Pored primamljivih aroma dozrjelih jesenjih plodova kojima je tržnica u ovo doba godine bogata, bogatstvo mirisa posjetiteljima je ispunio gljivarski kotlić dok se pripremao, a potom je sadržaj istog zadovoljio okusne pupoljke onima koji su ga degustirali. Podijeljeno je više od 250 porcija, što sugerira da je bio odličan!

Kako bi Istarska izložba gljiva bila sa stilom, za glazbeni dio pobrinuo se pazinski glazbenik Darko Gržetić, poznat i kao glazbenik Gljiva koji je svojim glazbenim izvedbama lijepo upotpunio događaj.

Pokazala se tako, nakon lanjske premijere sada po drugi put priređena manifestacija na pazinskoj tržnici, pravim mjestom za istražiti vrste i saznati puno toga korisnog o gljivama. Posjetitelji su se tako mogli upoznati s kojim sve vrstama gljiva obiluje naše područje, koje su i kako izgledaju otrovne, a kako one jestive gljive.

Izložba je bila ujedno i prilika za dobiti pokoji kulinarski savjet za pripremu gljiva koje se stoljećima smatraju pravim prirodnim antibiotikom, dok ih nekonvencionalna medicina označava kao dragocjenu namirnicu koju treba uzimati tijekom promjene godišnjeg doba za zaštitu od jesenskih bolesti.

Na ovogodišnjoj izložbi prikazano je, pak, 120 vrsti gljiva, koje svojim izgledom slave bogatstvo prirode; vrganji, lisičarke, sunčanice…Naravno, među izloženim gljivama bilo je i onih koje se nikako ne smiju jesti, u prvom redu zelena pupavka, otrovna zavodnica, crvena muhara.

Među izloženima se moglo vidjeti i podzemno bijelo zlato; Istarski bijeli tartuf, u čiju je zaštitu geografskog podrijetla nedavno krenula Udruga tartufara Istra,  uz potporu Ministarstva poljoprivrede Republike Hrvatske i Istarske županije. Zaštita geografskog podrijetla Istarskog bijelog tartufa nije samo pitanje gospodarstva, već i pitanje očuvanja identiteta, tradicije i prirodne ravnoteže. Stoga, podrška inicijativi.

Podrška ide i na račun predavača koji su u svoje teme uložili puno truda i vremena, a i znanja. Jedno je održao dr.sc. Željko Zgrablić na temu “Podzemne gljive šumskih staništa Hrvatske”, dok je Anton Brenko održao predavanje o “Osnivanju i gospodarenju plantažama tartufa”.

Organizator izložbe bio je tradicionalno Istarski mikološko-gljivarski savez, a održana je pod pokroviteljstvom Istarske županije i Grada Pazina.  Istarski mikološko-gljivarski savez čine gljivarska društva „Sunčanica“ Medulin, „Žurdana“ Kaštelir, „Boletus“ Buje, „Martinčica“ Labin i Udruga tartufara „Istra“ Motovun.

Pročitajte još...