U subotu za Rim nastupaju legendarni kragujevački pankeri KBO!, reaktivirani Greenfly, Racibor i TTRT na trgu iza Saxa

Facebook
Twitter
LinkedIn

Sjećate li se fantastičnog nastupa kragujevačkih legendarnih pankera KBO! na igralištu iza osnovne škole 31. kolovoza 2013. godine? Kako je tada bilo najbolje govori opis Anđela Dagostina u tadašnjem Glasu Istre koji je napisao: „Ipak, koncert će najviše ostati upamćen po nenadmašnoj polunavijačkoj atmosferi kada su ispred publike stali legendarni punkeri iz Kragujevca – grupa KBO!, kojoj je to bio drugi nastup u Pazinu u posljednjem desetljeću, a već djeluje 31 godinu. Niz poznatih pjesama raspametio je već otkačenu publiku u prvim redovima koja nije posustajala u pogu, da bi se vrhunac koncerta zbio na samom kraju kada je KBO! (što predstavlja onomatopeju glasanja žabe) predvođen simpatičnim frontmenom Sašom Vujićem Vujom zasvirao pjesmu “Samoća” koja među pazinskom pankerskom publikom kotira gotovo kao himna. Bio je to trenutak vrhunca kada je istodobno na različitim mjestima betonskog igrališta zapaljeno 20-ak baklji kojima se željelo na simboličan način obilježiti kraj koncerta Pazin gori. Po gašenju buktinja dobar se dio od tristotinjak posjetitelja popeo na pozornicu zapjevavši zajedno s izvođačima, a za kraj je publika zapjevala navijačku pazinsku pjesmu “Plavi put”. Unatoč otkačenoj atmosferi, koncert je prošao bez incidenata i u dobroj atmosferi, za što su među ostalim zaslužni i organizatori iz Kluba mladih Pazin.“ Taj je nastup snimljen i na You Tubeu ga možete pogledati ovdje. 

KBO! je bend impresivne biografije. Godine 1989. snimaju svoj prvi LP pod nazivom Forever Punk. Ploča je snimljena u beogradskom studiju Oliver za samo četiri sata, a objavio ju je grčki izdavač Wipe Out Records iz Pireja. Narednu ploču, Pozovi 93, objavljuju 1990. godine za novosadskog izdavača Start Today Records. Iste godine kreću u promotivnu turneju po Jugoslaviji, Mađarskoj i Austriji, te po Belgiji i Holandiji, gdje na nekim koncertima nastupaju s bendovima Babes in Toyland i Political Asylum. Zbog ratnih dešavanja koja u to vrijeme izbijaju u Sloveniji, cjelokupna binska oprema ostala im je u klubu France Prešeren u Ljubljani koju su uspeli da povrate tek naredne godine. Nakon jubilarnog 100. koncerta održanog u Kragujevcu, sviraju širom Srbije. Početkom 1992. godine održavaju dva uzastopna koncerta u Skoplju. Nakon toga za francusku izdavačku kuću Oncra Records iz Tuluza objavljuju CD Za jedan korak. U siječnju 1993. sviraju u Ilirskoj Bistrici i Kopru. Tokom rata na prostoru bivše Jugoslavije pojavljuju se na brojnim inozemnim kompilacijama uključujući pojavljivanje na internacionalnom antiratnom CD-u objavljenom u Nizozemskoj pod nazivom The Dignity Of Human Being Is Vulnerable (AWA 1993). Na njemu se nalazila njihova pjesma Ubijte me. Na ovoj kompilaciji se između ostalih pojavljuju i M.D.C., Nomeansno i The Mr. T Experience. U Jugoslaviji s pjesmom Idi+Odlazi učestvuju na kompilaciji Mi za mir (Vreme zabave / Centar za antiratnu akciju Beograd 1995). U rujnu 1997. godine objavljuju četvrti službeni album Svetlo ludila za vlastitu izdavačku kuću (KBO! Records). Godine 1999. prvi put sviraju u Crnoj Gori (Nikšić). Sljedeći album, Ne menjajte stanicu, izašao je 2001. godine i sastojao se od obrada veliki svjetskih i domaćih hitova. Iste godine sa dve pesme učestvuju na kompilaciji Know Your Rights, na kojoj se pojavljuju isključivo kragujevački bendovi. Početkom 2002. započinju snimanje novog albuma, Drugarska…stvar koji izlazi krajem iste godine.

Pazinskoj publici poznati su osim po nastupu 2013. godine i 2005. u tadašnjem klubu Magnus.

Uz KBO! Nastupit će i tri pazinska benda – Greenfly, Racibor i TTRT. Greenfly je prvi puta nastao još davne ’92.-e u postavi: Dalibor Jakovčić – vokal, gitara, Ivica Lađarević – bass i Dino Miletić- bubnjevi, te su se nedugo za time, tj. ’96.-e godine raspali. U toj postavi odsvirali su 20ak koncerata po Pazinu i Istri. U drugoj polovici ’05.-e došli su na ideju da se opet sastave te sada sviraju u malo drugačijoj postavi: Dalibor Jakovčić – vokal, gitara,  Vedran Urović – gitara, Damjan Paro – gitara, Toni Erdfeld- bass i Dino Miletić- bubnjevi. Svojim će nastupom zapjevati svoje poznate hitove „Mrtav grad“, „Manična depresija“, „Zovu me gradovi“ itd.

Racibor je mladi pazinski bend koji je počeo svirati na jesen 2020., David Kalac na bubnjevima, Mihael Milašić na gitari, Niko Dagostin na bass gitari te  Antonio  Juričić, kao vokal i druga gitara. Pokazali su se na nedavno održanom festivalu Pazin gori 5 kao izvježbani bend koji je jedva dočekao ovakvu priliku, pa su izveli desetak autorskih stvari i nekoliko obrada pazinskih punk bendova čime su osvojili simpatije publike.

TTRT je najpoznatiji pazinski cover bend TTRT koji izvodi poznate obrade hard rock klasika, od Partibrejkersa, Chris Isaak, Majke, ZZ top, David Bowie, preko Iron Maidena i drugih.

Svirka na Trgu Kristijana Ladavca (iza Saxa) započinje u 21 sat, a organizatori mole posjetitelje da iz sigurnosnih razloga ne koriste baklje i druga pirotehnička sredstva.

Pročitajte još...