Paus u Saboru: IDS će podržati prijedlog Odluke o sudjelovanju Oružanih snaga RH u misiji obuke ukrajinskih vojnika

Facebook
Twitter
LinkedIn

‘Klub IDS-a podržat će prijedlog Odluke o sudjelovanju pripadnika Oružanih snaga Republike Hrvatske u misiji Europske unije za vojnu pomoć za potporu Ukrajini, poručio je danas na konferenciji za medije u Hrvatskom saboru predsjednik IDS-a Dalibor Paus, zajedno sa saborskim zastupnicima IDS-a Emilom Dausom, Katarinom Nemet i Marinom Lerotićem.

“Vodili smo se time na koga se Odluka odnosi, a to je, naravno, Ukrajina koja se svim snagama bori protiv ruske agresije i napada na njezin teritorij, sa svim tragičnim posljedicama koje rat sa sobom nosi. To je bila temeljna vodilja kojom smo se rukovodili u donošenju ove odluke”, naveo je predsjednik IDS-a.

S druge strane, poručio je, pitanje potpore Ukrajini za IDS je prije svega stvar morala, etike i ljudskosti. Posebice ako uzmemo u obzir našu nedavnu povijest, kad je tijekom Domovinskog rata našoj zemlji bila potrebna upravo takva pomoć. U sadržajnom smislu, smatramo da Odluka nije sporna, istaknuo je Paus dodajući da je „naša zemlja u više navrata dosad pružila i veću pomoć Ukrajini, što kroz oružje i vojnu opremu, što kroz razne oblike pomoći”. “S aspekta procedure, također ne vidimo prepreku da Sabor donosi tu odluku. Procedura oko donošenja te Odluke odvija se na isti način kao kod sličnih, prijašnjih odluka o vojnoj pomoći.

“Na žalost svjedočimo već duže vrijeme jednom nesuglasju između Predsjednika Republike i Predsjednika Vlade RH, koje je u ovom slučaju za posljedice imalo nove zaplete u proceduralnom smislu pri donošenju odluke. Smatramo da je ova Odluka najbolje pokazuje koliko je zaista potrebno da se odnos između ‘dva politička brda’ pod hitno normalizira.”

Govoreći o pitanju ustavnosti Odluke, predsjednik IDS-a naglasio je da se, ukoliko u kojem slučaju, pokaže da procedura nije dobro provedena, onda će se ta odluka trebati ponoviti na odgovarajući način. “Naš smo fokus stavili na sadržaj same Odluke o obuci vojnika, dok za procjenu ustavnosti zadužene su institucije i stručnjaci. Kad govorimo o solidarnosti Ukrajini, smatram da je solidarnost nešto što ili imate ili nemate. Biti na pola solidaran nema smisla. Mi smo prepoznali golemu ljudsku patnju u Ukrajinskom narodu, a srce nam nalaže da moramo i želimo pomoći”, zaključio je predsjednik IDS-a Dalibor Paus.

Pročitajte još...