POTVRDILA I OVA SMOTRA: Vina s područja Barbanštine svake godine sve bolja

Facebook
Twitter
LinkedIn

U petak 26. svibnja 2023. održala se  13. Smotra vina Općine Barban.

Smotru je otvorilo Kulturno umjetničko društvo Barban, načelnik Općine Barban Dalibor Paus i predsjednik ocjenjivačke komisije Kristijan Damijanić uz degustaciju tradicionalnog Barbanskog kolača kojeg je ispekla Mirjana Prgomet i domaćeg terana, dok je na dodjeli plaketa sudjelovao i pročelnik Upravnog odjela za poljoprivredu, šumarstvo, lovstvo, ribarstvo i vodno gospodarstvo Istarske županije Ezio Pinzan.

Uz kulturno – umjetnički program te zanimljiv zabavni program, predstavili su se vrijedni proizvođači vina s područja Općine Barban.

Šampioni ovogodišnje smotre vina su Neven Roce s bijelim vinom i Josip Glavaš s crnim vinom te su osvojili veliku zlatnu plaketu, dok je zlatna plaketa dodijeljena još i Ediju Radoli i i Igoru Koromanu za bijelo vino, te Borisu Roce, Dragi Pereši i Armandu Draguzetu za crno vino.

Sveukupno je prikupljeno 19 uzoraka bijelog vina i 18 uzoraka crnog vina. Kemijsku analizu izvršio je vinski laboratorij Vino Artis iz Višnjana, a organoleptičko ocjenjivanje je napravila peteročlana komisija  na čelu s predsjednikom komisije dr. sc. biotech. Kristijanom Damijanićem. U ocjenjivanju su također sudjelovali istaknuti  istarski vinari i enolozi – Goran Baćac, Toni Batel, Kristijan Deklić  i Katarina Primorac.

Članovi komisije istaknuli su da su barbanska vina izuzetne kvalitete s posebnim naglaskom na crna vina. Ovogodišnji rezultati svakako su poticaj i motivacija da Barbanci svake godine proizvode sve kvalitetnija vina.

Pročitajte još...