Međunarodni festival posvećen zborskoj glazbi, prijateljstvu i cjeloživotnom učenju

Facebook
Twitter
LinkedIn

Iza nas je još jedan četverodnevni FAKS Sings festival – međunarodni festival zborova koji je u sklopu Festivala amaterskog kulturnog stvaralaštva – FAKS, uspješno održan u Vrsaru, Rovinju i Pazinu. Kao i u prvom volumenu festivala koji se održao od 20. do 23. travnja, realizirane su iste aktivnosti ali sa novim zborovima iz Hrvatske, Italije, Slovenije, Slovačke, Češke i Velike Britanije.

Prvog dana festivala, u četvrtak 11. svibnja održana je svečana parada više od 250 sudionika od resorta Belvedere do Crkve sv. Marije od mora gdje je održan koncert otvorenja drugog volumena festivala. Pozdravne riječi uputile su Ines Kovačić Drndić, predsjednica FAKS festivala te Klara Trošt Lesić, direktorica TZ Općine Vrsar u ime domaćina.

U petak 12. svibnja su zborovi upoznali ljepote Grada Rovinja uz pomoć turističkih vodiča a ispred Crkve sv. Eufemije su svi zajedno izveli svečanu pjesmu Istarske županije Krasna zemljo, Istro mila. Izvedbu su pratili mnogobrojni turisti i prolaznici te velikim pljeskom nagradili zborove. Istog dana i u isto vrijeme navečer održani su koncerti prijateljstva na dvije lokacije.

Jedan koncert je realiziran u Vrsaru, u Crkvi sv. Marije od mora gdje su nastupili zbor „Joakim Rakovac“ iz Poreča, zbor COMODO Gymnázium Chomutov iz Češke, zbor I Lirici Metro’ iz Italije, Close Harmony Friends iz Slovačke i The Bridge Chorus iz Velike Britanije. Drugi koncert prijateljstva okupio je talijanski zbor Bernina, dva slovenska zbora Maj i Lipnica uz domaćine, komorni zbor „Rubino“ a održao se u koncertnoj dvorani Zajednice Talijana „Pino Budicin“.

U subotu 13. svibnja  je u jutarnjim satima održana vokalna radionica pod vodstvom Elise Luppi iz Italije te proba svih pjevača za pripremu zajedničke pjesme „Neka cijeli ovaj svijet“ iz mjuzikla „Jalta, Jalta“ pod vodstvom Ines Kovačić Drndić. Sudionici su potom uživali u izletu brodom od Vrsara do Limskog kanala dok su predsjednici i dirigenti zborova razgovarali za okruglim stolom na temu važnosti zbora u lokalnoj zajednici te uključivanja mladih u rad zbora.

Na kraju razgovora uz razmjenu mišljenja i iskustva,  sudionicima su od strane organizatora podijeljene diplome i zahvalnice za sudjelovanje. Navečer su svi sudionici posjetili Grad Pazin gdje su u velikoj dvorani Spomen doma održali zabavni revijalni koncert uz domaćine, mješoviti pjevački zbor „Roženice“. Voditelj koncerta bio je Ronald Braus a prisutne je pozdravila Suzana Jašić, pazinska gradonačelnica.

Svake večeri su bile organizirane zabave uz DJ-a u resortu Belvedere dok je subotnje večer bilo rezervirano za istarsku večeru u agroturizmu Krculi gdje su sudionici uživali u istarskoj glazbi, specifičnom ambijentu, tradicionalnoj hrani i piću.

Proljetni FAKS festival je završio u nedjelju 14. svibnja pozdravnim riječima organizatora i sudionika. Dio zborova je već sudjelovao na FAKS festivalu a dio je čak ostao duže od samog trajanja festivala kako bi i dalje uživao u našoj destinaciji.

Zanimljivo je kako na festival dolaze zborovi koji su već sudjelovali 3 i više puta a kao razlog navode činjenicu da FAKS festival nije natjecateljskog karaktera i ima jedinstven koncept gdje zborski pjevači amateri imaju priliku učiti, doživjeti prekrasnu destinaciju Istarske županije i pjevati na  lokacijama koje oduzimaju dah, a to je za njih najvažnije.

Naime, riječ je o festivalu koji je posvećen ljubiteljima umjetnosti i kulture, festivalu prijateljstva, festivalu inspiracije, inovativnosti, festivalu koji povezuje domaće i strane izvođače, domaću i međunarodnu publiku te slavi umjetničko stvaralaštvo amatera. FAKS festival je prepoznat i od strane Europske asocijacije festivala i uvršten u popis Europe for Festivals, Festivals for Europe (EFFE) i njegov službeni vodič za europske festivale za 2022/2023 godinu.

Riječ je o platformi međunarodnih festivala koja povezuje one festivale koji su iznimno predani umjetnosti, zajednici u kojoj djeluju i europskim vrijednostima, a ujedno i poziva i informira publiku o održavanju tih festivala diljem Europe.

Organizator festivala je ARS CULTURA – udruga za promicanje kulture i izvedbene umjetnosti a partneri u organizaciji su TZ Rovinj, TZ Vrsar, TZ Središnje Istre, Maistra d.d., Vedras d.d.  i Mješoviti pjevački zbor „Roženice“ Pazin.

Pročitajte još...