Pazinski Rastrepuhi zadovoljili publiku na Festivalu kazališnih amatera u Vodicama

Facebook
Twitter
LinkedIn

U idiličnom okruženju malog grada Vodica, protekla su prošlog vikenda tri dana u duhu amaterskog kazališta. Kulturni centar Vodice bio je domaćin prvog dijela 63. Festivala hrvatskih kazališnih amatera, najveće smotre kazališnog amaterizma u Hrvatskoj. Festival, koji je započeo u petak, odvijao se tijekom tri dana, a organizaciju su potpisali Hrvatski sabor kulture i Pučko otvoreno učilište Vodice, već devetu godinu zaredom.

Sve je započelo u petak, kada su odigrane dvije iznimno zanimljive predstave. Prva, “Crveni tepih”, ansambl komedija na češkom jeziku, bila je dovoljno razumljiva i živopisna da publika može uživati u njenim zgodbama, kreacijama i jezičnim zavrzlamama. Druga predstava dana, “Večera s Idiotom”, također s mnogobrojnom glumačkom postavom, donijela je priču o ambicioznom menadžeru i njegovom nekonvencionalnom putu do poslovnog uspjeha.

Subota je obilježena svečanim otvaranjem Festivala, uz prisustvo lokalnih vlasti, uključujući pročelnicu Upravnog odjela za prosvjetu, znanost, kulturu, sport i nove tehnologije Šibensko-kninske županije, direktoricu Turističke zajednice grada Vodica, te gradonačelnika Vodica. Subotnji program otvorili su Dramski amateri Murtera s predstavom “Na rivi”, revitalizacijom komedije starom gotovo pola stoljeća. Uslijedile su predstave “Obiteljska idila” i monodrama “Jača”, a dan je završio izvedbom “Stol 22” i okruglim stolom na kojem je prosudbeno povjerenstvo iznijelo svoje viđenje odigranih predstava.

Nedjelja, posljednji dan prvog dijela Festivala, donijela je dvije slične, ali različite komedije o ljubavi. Mlada Kazališna družina Rastrepuh iz Pazina impresionirala je publiku svojom predstavom “Kilimandžaro”, koja otvara pitanja o prihvaćanju drugih i različitosti kultura. S druge strane, Metkovsko amatersko kazalište donijelo je pučku komediju s jakim socijalnim nabojem, “Da nije ljubavi”, priču o mladim ljubavnicima koji se bore za svoju ljubav unatoč društvenim preprekama. 

 

“Kilimandžaro” je bio duboko emotivan prikaz kulturnog sudara i pitanja uključivosti. Predstava je postavila pitanje jesmo li kao pripadnici različitih kultura tako različiti kao ljudi? Ili nas, ipak, osjećaji čine jednakima? Ova mlada kazališna skupina pokazala je zavidne glumačke sposobnosti i neustrašivo se suočila s ovim teškim pitanjima, ostavljajući publiku da preispita vlastite predrasude i stavove.

S druge strane, “Da nije ljubavi” je donijela humor i lakoću u raspravu o teškim socijalnim temama. Ljubavna priča dvoje mladih ljubavnika koji dolaze iz različitih socijalnih slojeva bila je ispričana na humorističan način, ali s jakim porukama o jednakosti, pravdi i snazi ljubavi. Ova predstava nije samo nasmijala publiku, već ih je i potaknula na razmišljanje.

Obje predstave su završile sretan završetkom, pružajući publici pravu poslasticu. Unatoč kišnom vremenu, gledatelji su se okupili u velikom broju da bi vidjeli ova genijalna ostvarenja amaterskih glumaca.

Nakon intenzivna tri dana, Festival se sada odmara nekoliko dana. No, ljubitelji kazališta ne moraju biti tužni, jer program Festivala nastavlja se u petak, 19. svibnja, s predstavom “Ministričin muž” Kulturno-umjetničke udruge Seljačka sloga iz Nedelišća.

Prva tri dana 63. Festivala hrvatskih kazališnih amatera donijela su obilje emocija, smijeha, promišljanja i divljenja prema talentiranim amaterskim glumcima. Ostatak festivala, bez sumnje, obećava još više uzbudljivih predstava i prekrasnih kazališnih trenutaka. (preuzeto s www.infovodice.com)

 

Pročitajte još...