Pazinska publika nije štedjela dlanove za jučerašnju fantastičnu etnovečer

Facebook
Twitter
LinkedIn

Sinoć je pazinska publika došla na svoje. Kao prvi koncert u ovogodišnjem Etnociklu, projektu Pučkog otvorenog učilišta kojeg financira Ministarstvo kulture i medija te Grada Pazina i Istarska županija, odabrala nastup Etnoorkestra kojeg vodi pazinski bračni par Goran Farkaš i Myriam de Bonte.

TradInEtno Orkestar je skupina od 20 entuzijastičnih instrumentalista i pjevača iz Pazina, Pule, Marčane, Rijeke, Krka, Izole i Portoroža. Više od godinu dana dijele glazbu i uče jedni od drugih, ali i od iskusnih etno glazbenika poput Darija Marušića, Dunje Bahtijarević i Gorana Farkaša.

Jučer su pružili pravi glazbeni užitak izvodeći pjesme s istarskog podneblja te iz Belgije, Grčke, Mađarske, Irske, Turske, Argentine, Slovenije, Makedonije i dr. Za ovu prigodu, pozvali su legendarnog mentora istarske tradicijske glazbe Darija Marušića da im se pridruži na pozornici.

Jučer su pazinsku kvotu u bendu predstavljali pjevačice Gorana Družeta, Anamarija Šuran, Petra Pekica koja je bila odsutna te gitarist Fabijan Prević.

Od ostalih su nastupile Andrea Cetina, Iva Korbar, Maja Bjelica, Katerina Kljun, dok su Iva Mrša Haber i Lana Šošić bile odsutne. Na perkusijama je svirao Endi Oblaki Luka Aničić. Petar Brković bio je na bassu, Elvis Devčić na električnoj gitari, te Augustin Austinović na gitari, Goran Farkaš na mandolini i violini, Domagoj Dobrila na harmonici te Myriam de Bonte na flauti i dijatonskoj harmonici.

Jučer su zaista poveli dvjestotinjak prisutnih u pazinskom Spomen domu izvodeći narodne pjesme. Od mađarske Rosze preko vrlo melodične i pjevne Adios pueblita de Iruya iz argentinskih Andi, našao se tu i makedonski medley – Tvojte oči Leno mori, Što imala ksmet Stamena i Tri neveste tikve brale. Francusku je predstavljala pjesmom Jo m’en vau, Sloveniju Giulietta i Pescatur , Irsku Murphy’s Hornpipe & Galway to Dublin, Belgiju Vaarwel, Tursku Penceresi, grčku Obi, Obi. Našlo se na repertoaru i međimurska Ljubav i poštenje, istarske Moj ćaća, Šaltin, El vin de terra, Ciribiribin i Andemo a servola,  La toroniera i Verde la bela bimba .

Uz Darija Marušića i Gorana Farkaša orkestar je izveo predivnu Rondinellu. 

Gost koncerta bio je poznati istarski etnomuzikolog Dario Marušić

Publika, koja je pristigla iz cijele Istre, koja je cijelo vrijeme pljeskom i uzvicima podržavala ovaj osebujni orkestar koji je lani krenuo s radom. Ove su godine zaista pokazali ogroman napredak u izvedbi, pa traženje bisa od strane publike i produljenje koncerta nije bilo neočekivano.

Među ostalima, u publici se igrom slučaja zatekla grupa od dvadesetak daruvarskih planinara iz PD Petrov vrh, koji su iskoristili predivno sunčano vrijeme za planinarenje po Učki, te burno pozdravili svog sugrađanina Fabijana Previća, koji već nekoliko godina živi u Pazinu.    

Etnocikl se nastavlja ovog petka, 2. veljače kada na pozornicu Spomen doma nastupa tršćanski sastav Brigan.  Brigan je glazbeni sastav nastao 2009. godine kao rezultat interesa i strasti prema narodnoj glazbi. U svojim su se počecima inspirirali keltskom glazbom da bi se vremenom sve više približavali svojim korijenima.

Pročitajte još...