Pićanska umjetnica Janja Švić nakon Zagreba izlaže u Rijeci

Facebook
Twitter
LinkedIn

Pićanska umjetnica Janja Švić, ujedno i studentica socijalne pedagogije, nakon što je u prosincu izlagala u Galeriji Siva u zagrebačkog Autonomnom kulturnom centru Medika, 26. siječnja otvara svoju izložbu pod nazivom  “I dalje se (f)oblikujem” u riječkom Dnevnom boravku.

 Jan Vržina na promatranju umjetničkog opusa Janje Švić je rekao sljedeće:

„Pri promatranju umjetničkih djela lako je zaboraviti da je svako od njih prošlo kroz proces, kroz kreativni kompromis u koji umjetnici ulaze s kaosom materije kako bi isti uredili u smisleni oblik.

Janja Švić na početku je svog umjetničkog života te svojom prvom samostalnom izložbom tematizira mnoštvo procesa koji sačinjavaju kreativno sagorijevanje iz kojeg nastaje djelo. Sam je neologizam ‘Fobliq’, Švićin medij stvaralaštva, kompromis između francuskog ‘formulaire’ i hrvatskog ‘oblik’, te time nagovještava kompromisnu prirodu umjetničkog djela kao takvog. Švićini neobični likovi nastaju u dvije faze, prva kao izraz inherentne potrebe za stvaranjem, druga kao izraz potreba za usavršavanjem i uređivanjem kaosa.

Tinjanje vatre kreativnog procesa istovremeno je vidljivo na onom promišljenom u dječjem stvaralaštvu nesvjesnog te na strogom stvaralaštvu svijesti. Ovdje, međutim, nije riječ o akademskom teoretiziranju ili vizualnom filozofiranju, ono što podcrtava foblike i njihov gotovo dječji izgled upravo su razigranost i lepršavost. Uređivanjem kreativnog kaosa nesvjesnog Švić nas paradoksalno potiče da taj kaos prihvatimo, da se suočimo s procesom i ne dopustimo vatri da se ugasi ne bi li sebe oblikovali u manje zamornu osobu.“

Početak stvaranja radova s ove izložbe započeo je spontanim črčkaranjem na rubovima bilježnice. Željela sam vidjeti koje likove mogu dobiti iz automatizma, najčešće jednopoteznih kretnji, bez gledanja. Izuzev „Aftera“, svi su nastali na taj način te su kasnije, obradom u Photoshopu, dobili boje, precizne linije i pozadine. Fascikl s mojim likovima se punio te sam ohrabrena dragom mi prijateljicom pokrenula Instagram za moje male likove i počela lijepiti DIY stikere po gradu. Bilo je puno uspona i padova u toj digitalnoj realizaciji s obzirom da sam sama otkrivala kako i što te je sveukupni proces trajao dvije godine.

Švić nam je o svom stvaralaštvu rekla: „Za vrijeme fakulteta i korone, boraveći u stanu u Zagrebu dosta sam truda uložila u ispunjavanje bijelih zidova sobe pri čemu sam svoju ulogu više vidjela kao onu koordinatorsku. Okupljala sam prijatelje i poznanike, organizirala crtanja, slikanja i decoupage po zidovima. I rad u vrtiću u Lupoglavu u kojem sam kratkotrajno radila mi je pružio priliku za eksperimentiranje s likovnjaštvom te sam s djecom često bila u aktivnostima takve vrste. Također sam se u skvotu sitno pozabavila mozaikom te je to svakako tehnika u koju bi u budućnosti voljela dublje istražiti. No, osim izložbe nisam sudjelovala u nekim formalnim projektima.

Od majušnih nogu voljela sam likovne radionice i aktivnosti povezane s istim. U kraćem periodu u potpunosti zanemarujem crtanje, no vraćam mu se sredinom srednje škole. Od tada mi flomasteri, bojice i kolaž služe kao medij za izražavanje osjećaja i misli, kao bilješke i podsjetnici na anegdote pa čak i kao pomagači u učenju. Iz dana u dan primjećujem boje, uživam i divim se njihovim kombinacijama i tonovima.“

Galerija Siva program je AKC-a, financijski podržan sredstvima Ministarstva kulture i medija Republike Hrvatske, Grada Zagreba – Gradskog ureda za kulturu, međugradsku i međunarodnu suradnju i civilno društvo, Zaklade kultura nova i Nacionalne zaklade za razvoj civilnoga društva.

Pročitajte još...