Tri intenzivna dana zborske glazbe na Musica Sacra festivalu

Facebook
Twitter
LinkedIn

Od 13. do 15. listopada održan je međunarodni festival zborova u Vrsaru, Rovinju i Pazinu pod nazivom Musica Sacra koji je okupio zborove iz Austrije, Slovačke, Mađarske i Hrvatske. Festival „Musica sacra über die Grenzen“ (Musica Sacra preko granica) kojeg je dirigent Manfred Linsbauer prije više od 30 godina pokrenuo s idejom da stanovnici Austrije i susjednih zemalja zajedno stvaraju glazbu, u 2015. se po prvi puta održao u Hrvatskoj.

Zemlje domaćini dosadašnjih izdanja festivala bile su Austrija, Češka, Slovačka, Italija i Slovenija, a zahvaljujući udruzi Ars Cultura uz podršku Maistre, Turističke zajednice Rovinj, Turističke zajednice općine Vrsar i Turističke zajednice Središnje Istre, na kartu festivala ucrtala se i Hrvatska i postala tradicionalni domaćin festivala svakog listopada.

Na ovogodišnjem festivalu sudjelovali su mješoviti pjevački zbor M@gnificat iz Slovačke, muški zbor Béla Bartók iz Mađarske, Quintett St. Lorenzen iz Austrije te iz Hrvatske ženski zbor Mendule iz Vrsara, mješoviti pjevački zbor Roženice iz Pazina, dječji zbor Umjetničke škole Poreč, komorni zbor Rubino iz Rovinja i ženska klapa Teranke iz Pule.

Svi su sudionici bili smješteni uz more u prekrasnom Resortu Belvedere u Vrsaru te uživali u zajedničkim druženjima i aktivnostima koje im je pripremio organizator, udruga Ars Cultura. Predsjednica udruge Ars Cultura, ujedno i predsjednica festivala Ines Kovačić Drndić ističe kako je ovaj festival jedan od rijetkih međunarodnih festivala sa ovako dugom tradicijom od preko 30 godina.

Do sada je na festivalu pjevalo više od 5000 pjevača u preko 200 zborova a zanimljivo je da su svi naučili i pjevali himnu festivala Laudate Omnes Gentes Gerharda Lagrangea koju su izveli kao združeni zbor na samom kraju festivala, na završnom koncertu sakralne glazbe.

Od 2015. godine, od kada se festival Musica Sacra održava u Istri, predsjednica festivala Ines Kovačić Drndić dodala je još dvije skladbe koju izvodi združeni zbor svih sudionika.

Riječ je o skladbi Zdravo Marijo Ivana pl. Zajca pri čemu svi sudionici nauče pjevati pravi biser hrvatske sakralne zborske glazbe i prenose u svijet hrvatsku riječ i pjesmu. Uz to, zborovi još izvedu Ave Verum Corpus W. A. Mozarta, svevremensku sakralnu skladbu koja u izvođenju više od 200 pjevača na godišnjem festivalu zvuči uvijek iznova grandiozno i impresivno.

Ovogodišnji festival započeo je svečanim koncertom u Crkvi sv. Marije od mora u Vrsaru gdje su se zborovi predstavili s izborom iz sakralnog programa ali i sa jednom tradicionalnom skladbom iz zemlje iz koje dolaze te je tako koncert bio vrlo atraktivan a program raznolik te prikazao svu ljepotu zborskog muziciranja. 

Neke od pjesama u kojima je mnogobrojna publika uživala su Adoramus te Victor C. Johnsona koju je maestralno izveo dječji zbor Umjetničke škole Poreč, tradicionalna mađarska pjesma Dana-dana skladatelja Bárdos Lajosa u izvođenju muškog zbora Béla Bartók, Abendgedanken skladatelja Christiana Drea u izvođenju Quintett St. Lorenzen, Exsultate Justi L.G da Viadana i Tebe Pojem Bortnianskog u izvođenju mješovitog pjevačkog zbora M@gnificat iz Slovačke te dalmatinska narodna u obradi A. Radosa Ne pitan ti biser, zlato u izvođenju ženske klape Teranke. Koncert su otvorile domaćinke u Vrsaru, ženski zbor Mendule iz Vrsara sa dirigentom Tomom Njegovanom.

Drugi dan festivala  14. listopada bio je posvećen edukaciji, druženju, prijateljstvu i zajedništvu. Tako je ujutro održana vokalna radionica i proba svih sudionika uz more, na terasi restorana Lovor u Resortu Belvedere. Pod vodstvom dirigentice Ines Kovačić Drndić, svi su zborovi uvježbali himnu festivala Laudate Omnes Gentes.

Nakon uspješne probe, sudionici su imali prekrasan izlet brodom od Vrsara do Limskog kanala te se tako opustili i uživali u atraktivnim vidicima s mora. U popodnevnim satima je održan okrugli stol na kojem su sudjelovali predstavnici zborova.

Nakon što su se međusobno predstavili i tako bolje upoznali, razgovarali su o važnosti pjevanja u zboru, uključivanju mladih u zborsko pjevanje te o razvoju repertoara sa modernom zborskom literaturom.

Navečer je u suradnji s Centrom za kulturu i obrazovanje Pazin povodom Međunarodnog dana zborskog pjevanja održan koncert prijateljstva između mješovitog pjevačkoga zbora M@gnificat iz Slovačke, muškog zbora Béla Bartók iz Mađarske, Quintetta St. Lorenzen iz Austrije te domaćina, mješovitog pjevačkog zbora Roženice iz Pazina. Zborovi su izveli vrlo raznolik i zanimljiv program. 

Neke od pjesama u kojima je uživala pazinska publika su Suvenir Nella Milottija te makedonska tradicionalna pjesma Jovana, Jovanke u izvođenju zbora Roženice pod vodstvom Ines Kovačić Drndić, tradicionalna austrijska pjesma Ein Musikant wollt fröhlich sein te pjesma The long day closes Arthura Sullivana  u izvođenju Quintetta St. Lorenzen, prekrasna skladba Ave Verum Mariana Kittnera u izvođenju zbora M@gnificat ujedno i pod vodstvom dirigenta Marina Kittnera te zborski odlomak, pjesma Cigana iz opere Trubadur Giuseppe Verdija i energičan gospel Rock my soul u izvođenju muškog zbora Béla Bartók pod umjetničkim vodstvom dr. Lakner Tamása i dr. Hoffner Tibora. Koncert je ispraćen oduševljenjem publike a sudionici su večer zaključili druženjem u agroturizmu Krculi pored Žminja. Uz živu glazbu dua Magnolija koji su večer otvorili svirkom na roženicama, sudionici su okusili istarske specijalitete i družili se uz ples do kasno u noć.

Trećeg, posljednjeg dana festivala u nedjelju 15. listopada, sudionici su kroz jutro opušteno uživali u Vrsaru, razgledali su stari grad uz profesionalnog vodiča i tako upoznali i povijest ovog lijepog mjesta.

Zborovi su bili na svetoj misi u Crkvi sv. Martina koju je vodio velečasni Lino Zohil te su se nakon ručka u resortu Belvedere svi uputili u Rovinj. U crkvi sv. Eufemije je uz prisustvo mnogobrojne publike, održan svečani koncert Musica Sacra a moderirao ga je poznati operni pjevač i suradnik festivala, Ronald Braus.

Koncert su otvorili najmlađi pjevači iz zbora Umjetničke škole Poreč pod vodstvom profesorica Antonije Šimonović i Marijane Gulić. Dječji zbor je oduševio prisutne disciplinom i brojnim nježnim glasovima izvedbom skladbi Adoramus te Victora C. Johnsona i Go Down Moses u aranžmanu Maurizia Spaccazocchija. Zatim je nastupio muški zbor Béla Bartók pod vodstvom dirigenta dr. Lakner Tamása sa  skladbama Francisa Poulenca Assisi Szent Ferenc négy imája i Cantate Domino Balatoni Sándora koji je ujedno zbor pratio na orguljama. Domaćin koncerta bio je izvanredni komorni zbor “Rubino” koji je pod vodstvom dirigentice Tatjane Merkl uvjerljivo izveo Ave Generosa O. Gjelo i Bogoroditse Devo S. Rachmaninova.

Sljedeći se predstavio mješoviti pjevački zbor M@gnificat iz Slovačke pod vodstvom dirigenta Mariana Kittnera sa pjesmama If ye love me T. Tallisa i Miserere Mariana Kittnera. Veliko oduševljenje izazvao je nastup Quintetta St. Lorenzen iz Austrije sa vrlo impresivnom, emotivno snažnom duhovnom skladbom Create in me skladatelja Terrya Talbota te nakon nje, Ich hebe die Augen zu dir skladatelja Bernharda Kleina.

Posljednji je nastupio pazinski mješoviti pjevački zbor Roženice pod vodstvom dirigentice Ines Kovačić Drndić. Uz pratnju na orguljama Kristine Puh Leko, izveli su najprije himničnu Jubilate Deo don Silotta te vrlo impresivno skladbu Ave Maria Franza Engelharta u kojoj je kao solistica briljirala sopran, Diana Krizmanić.

Zboru Roženice su se zatim pridružili svi sudionici festivala Musica Sacra i zajedno, pod umjetničkim vodstvom dirigentice Ines Kovačić Drndić izveli tri zadane skladbe. Najprije a capella Zdravo Marijo Ivana pl. Zajca, zatim Ave Verum Corpus Wolfganga Amadeusa Mozarta uz pratnju na orguljama Balatoni Sándora te na kraju himnu festivala Laudate Omnes Gentes Gerharda Lagrangea uz pratnju na orguljama Kristine Puh Leko.  

Publika je dugotrajnim pljeskom oduševljeno nagradila sve izvođače i tako potvrdila kako je program bio kvalitetan, atraktivan i vrlo emotivan. Nakon prigodne zdravice na terasi hotela Adriatic, završen je ovogodišnji Musica Sacra festival.

Pozitivne povratne informacije sudionika, publike i organizacijskog tima daju vjetar u leđa da se zborski festivali i dalje odvijaju u našoj destinaciji i dovode u pred i posezoni turiste specifičnih interesa, zaljubljenike u kulturu, tradiciju, ples i zborsku glazbu.

Pročitajte još...