VELIKI INTERVJU | Elvis Šterpin, načelnik Općine Cerovlje: “Ako nešto napraviš za zajednicu, moraš biti ponosan – to ostaje!”

Facebook
Twitter
LinkedIn

Općina Cerovlje jedna je od lokalnih samouprava na Pazinštini iz koje dolazi najveći broj novosti na Kampanju, u tom rangu tek su Općine Motovun i Općina Tinjan. S načelnikom Elvisom Šterpinom intervju smo dugo dogovarali, prvi njegov za portal Kampanja. To i ne čudi, obzirom da samo pogled na njegov stol odaje dojam kako Cerovljanima nedostaje djelatnika u lokalnoj samoupravi.

Već ste godinu i pol načelnik Općine Cerovlje. Jeste li ovako zamišljali tu poziciju? Jeste li požalili u kojem trenutku to što ste se odlučili uključiti na ovaj način u politiku?

Kao što i sami kažete, godinu i pol već je prošlo i svakako možemo potvrditi da vremena nikada dosta. S obzirom da sam prije ovoga posla radio četiri godine u Gradskoj upravi Grada Buzeta kao Pročelnik, određene aktivnosti su mi bile poznate – međutim, ima dosta novih aktivnosti na kojima je potrebno sudjelovati biti uključen i ponekad brzo odlučivati kako bi se projekti mogli realizirati prema postavljenim planovima.

Mogu reći da nisam požalio iz razloga što ako nešto napraviš za zajednicu moraš biti ponosan na to i to ostaje. Politika je u ovom poslu isto tako bitna, međutim, ne smije biti presudna kada su u pitanju projekti za naše mještane i zajednicu u cjelini.

Vidimo da se odvijaju radovi u Pazinskim Novakima. Koliko je vrijedan cijeli projekt, što je sve uključeno u njega i do kada bi radovi trebali biti gotovi?

Kao što smo u našem programu i obećali, a sve u skladu s izrađenom strategijom Istarskog vodozaštitnog sustava dovršava se projekt odvodnje fekalnih voda naselja Cerovlje te je započeo projekt odvodnje fekalnih voda naselja Novaki Pazinski.

U sklopu projekata izgrađena je javna rasvjeta u nekim ulicama u kojima nije postojala prije te su se asfaltirale sve površine unutar naselja. U potpunosti je uređena ulica u centru Cerovlje kraj zgrade Općine.

Projekti su to vrijedni 20 milijuna kuna te iznimno značajni za naselja i očuvanje izvorišta pitke vode Središnje Istre. Očekivani kraj radova je prosinac 2023. godine. Moram napomenuti da je u naknadnim dogovorima sa Županijskom upravom za ceste dogovorena potpuna sanacija županijske ceste kroz naselje Cerovlje za koje je županijska uprava osigurala dodatna sredstva.

Iza nas je 2022. godina, što biste voljeli izdvojiti, čime se pohvaliti?

Osim rođenja trećeg djeteta što je najljepše u životu što si čovjek može poželjeti bila je to godina, ja bih rekao, testna za čovječanstvo. Nakon pandemije, inflacije i posljedično neopravdanog rasta cijena, sistem preispituje koliko naši građani mogu izdržati.

Zašto to govorim, jer su isto tako i troškovi u našoj lokalnoj samoupravi dosegli točku pitanja samoodrživosti. Bez obzira na to, sigurno mi je jako drago da smo uspjeli primiti u vrtić svu prijavljenu djecu za koje smo osigurali dodatna sredstva za zapošljavanje odgajateljice i spremačice te isto tako da smo osigurali sva potrebna davanja za vatrogasce, udruge, pomoć u kući, socijalno ugrožene, produženi boravak, sufinanciranje učenja talijanskog jezika i ostalo.

Možemo se pohvaliti da smo sanirali sve pristupne nerazvrstane ceste uz trasu Ipsilona, da smo uredili ‘x’ kilometara bijelih nerazvrstanih cesta, da smo rekonstruirali malonogometno igralište u Cerovlju na koje je postavljena umjetna trave, da smo u suradnji sa Županijskom upravom za ceste pokrenuli i izvršili sanaciju ceste Cerovlje-Svi Sveti, Gologorica-Gologrčki Dol, Cerovlje-Pagubice, Sidreti-Runkovci koje su isto tako dogovorene.

Nastavili smo s uređenjem kaštela u Pazu, obnovljene su orgulje u Pazu te je saniran zid oko crkve Sv. Vida u tom mjestu. Nastavljena je restauracija freski u crkvi Sv. Marije u Gologorici kao što je ugovorena sanacija zidova groblja u Gologorici.

Dovršeno je uređenje crkve Sv. Roka u Draguću. U sklopu plana vodifikacije područja Općine Cerovlje realiziran je vodovodni ogranak Novaki Pazinski-Brdo-Jerončići uz potpuno obnovu dijela nerazvrstane ceste.

Sanirani su najkritičniji dijelovi nerazvrstanih cesta za naselje Drenovnik i naselja u Dragućskoj vali. Geodetski je snimljeno više dionica nerazvrstanih cesta koje su ujedno i evidentirane u katastru i zemljišnim knjigama. Dokumentacija je dovršena za vodovodni ogranak Runkovci-Mandari, a dionice Kremenjica-Brčine, Cerje-Podmerišće, Novaki Pazinski-Bani imaju važeće građevinske dozvole. Realizirali smo projekt izgradnje javne rasvjete za naselja koja do sada nisu bila osvjetljena.

Sve to ne bi bilo moguće bez iznimne suradnje s IVS-om, IVB-om, ŽUC-om, BINA, Bouygues, Županijom, Ministarstvima i svim sudionicima koji su pomogli na bilo koji način u realizaciji ovih  bitnih projekta za našu Općinu. Iskreno hvala.

Što niste uspjeli napraviti, a voljeli biste, ili u 2023. godini, ili do kraja mandata? Koji projekt vam je „pobjegao” ili ga imate u planu do kraja mandata?

Ja bi rekao da postoje prioriteti. Ako gledamo lokalnu samoupravu, to su sigurno  groblja u naseljima Borut i Gologorici. Isto tako mora nam biti cilj da naša naselja imaju asfaltirane nerazvrstane ceste.

Ne bježi nam ništa samo što određena komunalna infrastruktura nije u našoj nadležnosti što znači da se argumentima i kreativnim razgovorima, ali i dogovorima moramo izboriti da nam ostali pomažu i sudjeluju u razvoju naše Općine.

Što se čeka sa zaobilaznicom Cerovlja i uređenjem županijske ceste Cerovlje-Borut? Ti su projekti najavljivani, međutim, velikog napretka nema. Ili ima?

Slažem se da smo to spominjali u našem programu, ali to je malo drugačiji zalogaj! Ono što mogu napomenuti je da postoji lokacijska dozvola, procjena troškova (koji, nažalost, više ne drže vodu) i dobra volja da intenzivnije krenemo u pregovore u 2023. godini kako bi uspjeli uvrstiti u financijski plan Hrvatskih cesta.

Za dionicu županijske ceste Cerovlje-Borut koja je u jako lošem stanju u dogovoru sa Županijskom upravom realizacija se planira u više faza sa željom da prvu fazu realiziramo u 2023. godini.

Što je na rasporedu od komunalnih zahvata za 2023. godinu?

Želja ima punu, a potreba još više pa bih vam na kraju nabrojao neke od njih i spomenuo neke činjenice. Općini Cerovlje jedan od prioriteta je i mora biti popunjavanje postojeće industrijske zone. Ukoliko ne uspijemo u tome sigurno moramo težiti ka tome da Općina Cerovlje osigura zemljište za vlastitu zonu u kojoj sama definira pravila. Razvoj poljoprivrede i turizma sigurno je veliki potencijal naših naselja.

Konkretno: dovršiti projekt groblja u Gologorici i ishoditi građevinsku dozvolu, izgraditi vodovodni ogranak Cerje-Podmerišće, dovršiti projekt vodovodnog ogranka Naselja Mesarići, rekonstruirati dio ceste Cerovlje-Borut, izgraditi pročistač otpadnih voda za naselje Cerovlje i Novaki Pazinski, opremiti nekoliko društvenih domova i sportskih objekata te urediti dječja igrališta u Gologrčkom Dolu i kraj dječjeg vrtića.

Planiramo i pripremiti rješenje za dječje igralište u Pagubicama. Prema raspoloživim financijskim sredstvima sanirati štete elementarne nepogode odnosno poplave. Također, dovršiti proces dobivanja zemljišta u vlasništvu RH za lokacije groblje Borut, letjelište, sportske zone Cerovlje i Podmeja.

Na kraju, iskoristio bih prigodu te reći da se zahvaljujem službenicima i namještenicima Općine Cerovlje, Općinskom Vijeću Općine Cerovlje na kvalitetnom i efikasnom radu te im želim sve najbolje u Novoj 2023. godini. Isto tako našim vrijednim mještanima sve najbolje u Novoj 2023. godini puno zdravlja, uspjeha i kuraja! Vaš načelnik Elvis Šterpin.

Pročitajte još...
Posjetite Dan otvorenih vrata policije u Pazinu!

Policijska uprava istarska ponovno počinje s održavanjem Dana otvorenih vrata pa će se tako ovog četvrtka, 18. travnja, policijski službenici…