Kolejani na Kaldirštini nastavili s dugogodišnjom tradicijom pjevanog čestitanja Božića i Nove godine

Facebook
Twitter
LinkedIn

Noć uoči Sveta tri kralja, Kaldirštinom se po tradiciji ponijela velika svjetleća zvijezda za kojom su kročila tri kralja: Ivan Štefanić kao Gašpar, Josip Štefanić kao Melkior i Željko Bertoša kao Baltazar, a za njima kolejani.

Ugodna noć okupila je u kolejane mnoge žitelje Kaldirštine, ali i njihove goste, koji su od sela do sela, od kuće do kuće pjesmom smještanima čestitali Božić i Novu godinu.

Pohod je započeo blagoslovom vode u župnoj crkvi Sv. Ivana Krstitelja, a zatim kolejani, koje predvode osvijetljena zvijezda i tri kralja zastaju pred svakim domom, a nakon što ukućane razvesele nekom od tradicijskih božićnih pjesma na dar dobivaju kobasice vino i jaja.

Kolejani su tako prošli kroz sva sela oko Kaldira – Brtošićima, Klarićima, Lazmia, Valentima, Štefanićima, Štefićevim Brijegom, Paladinima, Bertošima, Cvitkima, Galima i Prodanima.

Pred kućom zazivlju domaćina i uz njegovo dopuštenje kolejaju, a on ih zauzvrat dariva. Ovaj običaj ima gotovo dvije stotine godina dugu povijest, a nakon višedesetljetnog prekida sredinom 20. stoljeća osamdesetih je godina obnovljen i održava se do danas.

Pročitajte još...