Složni Sveti Petar: Savjetovanje samo forme radi – osim na webu traži se savjetovanje i na oglasnim pločama po selima

Facebook
Twitter
LinkedIn

Prenosimo priopćenje s Facebooka grupe Složni Sveti Petar koja traži drugačiji način obavještavanja građana o osjetljivoj temi – zamjeni poreza kojima se kompenziraju prihodi od prireza.

Priopćenje prenosimo u cijelosti: 

“Poštovani pratitelji, iznajmljivači kuća za odmor,

Primite na znanje da je na službenoj stranici Općine Sv. Petar 23.10.2023. započelo savjetovanje s javnošću vezano za izmjenu iznosa poreza na kuće za odmor.

Kao što znate krajem godine ukida se prirez odnosno direktni prihod općine od zaposlenog stanovništva pa je prijedlog države (Zakona) da se isti nadomjesti kroz porez na potrošnju (ugostiteljski objekti) i porez na kuće za odmor (iznajmljivači).

Izmjenama zakona povećan je raspon (od 0,60 do 5,00 Eur/m2) u kojem svaka općina za sebe kroz Odluku Vijeća, može samostalno odrediti visinu stope.

Bitno je napomenuti da se ista SVAKE godine može mijenjati najkasnije do 15.12., a primjenjuje se s 01.01. iduće godine.

Naša općina predlaže da iznajmljivači od 01.01.2024. godine plaćaju GODIŠNJI porez u visini od 3,50 EUR po četvornom metru KORISNE površine kuće za odmor.

Prijedlog odluke, obrazloženje uz nju i obrazac za prijedloge/primjedbe, nalaze se na stranici Općine pod rubrikom: “Savjetovanje s javnošću”.

Stoga ako imate neki prijedlog ili primjedbu slobodno popunite obrazac i pošaljite u Općinu, savjetovanje traje do 22.11.2023. godine.

Mi trenutno imamo jednu primjedbu vezano za savjetovanje:

ZAŠTO JAVNOST NIJE INFORMIRANA I UPOZNATA SA JAVNIM SAVJETOVANJEM PUTEM JAVNIH OGLASNIH PLOČA, uredno postavljenih u svakom selu a koje služe upravo za to?! Objavljivanjem samo na web stranici, kojoj možda i nemaju svi mještani pristup daje za naslutiti da se savjetovanje provodi forme radi.

Sve ostalo nadamo se da ćemo imati priliku prokomentirati na sljedećoj sjednici.

Za sva dodatna pitanja, slobodno nam se obratite.

Vaš Složni Sveti Petar.”

Pročitajte još...