Predstavljen projekt “Digitalni nomadi – Živi i radi u središnjoj Istri”

Facebook
Twitter
LinkedIn
FOTO: Razvojna agencija Srce Istre

Danas, 9. prosinca 2022. godine, u interpretacijskom centru Kuća Istarskog pršuta, u Tinjanu održana je konferencija za medije naziva Digitalni nomadi – Živi i radi u središnjoj Istri.

Navedenoj su konferenciji prisustvovali ravnateljica Uprave za sustav turističkih zajednica, kategorizaciju i pravne poslove Ministarstva turizma i sporta RH – Monika Udovičić, direktor TZ Istarske županije – Denis Ivošević, pročelnica Upravnog odjela za turizam Istarske županije – Nada Prodan Mraković, predsjednik udruge i direktorica marketinga Digital Nomad Association Croatia – Jan de Jong i Tanja Polegubic, voditeljica Odjela za globalni PR Hrvatske turističke zajednice – Lucijana Jerković, savjetnica Ministrice turizma i sporta – Tatjana Martinović Vučetić te, u ime domaćina i organizatora, direktorica TZ središnje Istre – Sanja Kantaruti.

Turistička je zajednica središnje Istre na taj način predstavila Digital nomad In-residence program, koji provodi u sklopu svoga projekta Digitalni nomadi – Živi i radi u središnjoj Istri, a posredstvom kojega od 7. do 14. prosinca u središnjoj Istri boravi 18 digitalnih nomada s ciljem daljnjeg privlačenja digitalnih nomada, i osoba koje rade na daljinu, u središnju Istru.

Digitalni nomadi koji borave u središnjoj Istri došli su iz Sjedinjenih Američkih Država, Velike Britanije, Izraela, Škotske, Južnoafričke Republike i Australije. Projekt je sufinanciran putem Javnog natječaja za dodjelu sredstava za projekte udruženih turističkih zajednica u 2022. godini Hrvatske Turističke zajednice, a sufinanciranju se pridružila i Turistička zajednica Istarske županije. Partner na projektu je Saltwater Nomads, a projekt podržava i Digital Nomad Association Croatia (Udruga digitalnih nomada Hrvatske).

„Cilj je projekta privlačenje većeg broja digitalnih nomada koji će doprinijeti produljenju turističke sezone, približiti središnju Istru tome da postane cjelogodišnja destinacija te u skladu s navedenim – povećanje turističkog prometa te rast brojnih gospodarskih grana povezanih s turizmom. Odnosno, stvaranje novog profila gostiju – digitalnih nomada – način je punjenja smještajnih objekata i ostalih turističkih kapaciteta, poput ugostiteljskih objekata, turističkih atrakcija i sl. u predsezoni i posezoni.

Destinaciji središnja Istra namijenjena je onim digitalnim nomadima koji vole autentične i izvorne destinacije, osobama koje vole boraviti u prirodi te uživati u lokalnoj enogastronomiji, ali i u sigurnosti koju pružaju ruralna područja. Privlačnost je središnje Istre gostoljubivost domaćina, prijateljska komunikacija i spori životni tempo koji će svakoga natjerati da se opusti i uživa u prirodi koja ga okružuje“, istaknula je direktorica TZ središnje Istre, Sanja Kantaruti te dodala – Digitalni nomadi sve su češći i važniji gosti, a središnja Istra, kao ruralna destinacija, definitivno će ih privući.

Naši su gosti, digitalni nomadi, već posjetili neke konobe i agroturizme, propješačili našim pješačkim stazama, a u narednim ih danima očekuju ture džipovima, posjeti nekolicini lokalnih vinara, letenje iznad Pazinske jame na popularnom Zip lineu i ostale avanture. Ovim putem zahvaljujemo dionicima u turizmu s našega područja koji su nam pomogli u realiziranju projekta i donirali svoje proizvode i usluge kako bi upotpunili doživljaj naših posjetitelja, to su Muzej grada Pazina, Etnografski muzej Istre, Zip line Pazinska jama, vinarija In Sylvis, Vina Radanović, vinarija Domaine Koquelicot, Saorsa Off-road experience.

FOTO: Razvojna agencija Srce Istre

Tanja Polegubic – Naš boravak u središnjoj Istri usmjeren je na izradu akcijskog plana za privlačenje digitalnih nomada u destinaciju, za koju smo se sada i sami uvjerili da pruža izobilje aktivnosti u razdoblju izvan glavne turističke sezone, kao što je outdoor i enogastronomska ponuda. Posebno nas je iznenadila pristupačnost domaćeg stanovništva koje poznaje engleski jezik i sigurnost koju ova destinacija pruža.

Jan de Jong – Meni je ovo najdraža regija u Hrvatskoj, a za mogućnost našeg boravka ovdje možemo zahvaliti HTZ-u, MINTS-u i TZIŽ-u što smo se mogli sastati ovdje i što možemo promovirati mjesto na kojemu će, vjerujemo, jednog dana boraviti što više digitalnih nomada.

Nada Prodan Mraković – Čestitam TZ-u središnje Istre na ovom hvalevrijednom projektu, upravo stoga što radi u cilju produženja turističke sezone. Digitalnim nomadima nije važno godišnje doba, mogu doći bilo kada i odavdje raditi. Istra je kompaktna regija, internetska je veza brza, stabilna i pozdana te zbog svega navedenoga ljudi koji rade na taj način imaju sve potrebne uvjete da bi ovdje boravili i radili.

Denis Ivošević – Zahvalio bih svim ambasadorima koji, uz svoj svakodnevni posao, promoviraju Istru. Nije isto nalaziti se u središnjoj Istri ili na 55. katu staklene zgrade, stoga će digitalni nomadi ovdje raditi bolji posao i usput promovirati ovu regiju. Digitalni nomadi ovdje mogu raditi, a pritom se i lijepo zabaviti te sve spojiti u jedno divno iskustvo.

Lucijana Jerković – Započeli smo inicijativu promocije Hrvatske prema digitalnim nomadima kada je napravljen pravni okvir za to (viza za digitalne nomade). Važno je da na društvenim mrežama komuniciramo mogućnost ugošćavanja digitalnih nomada. Podupiremo DNA kod privlačenja digitalnih nomada i razvoja ove vrste turizma u središnjoj Istri, odnosno Hrvatskoj. Želja nam je kreirati dobru mrežu u kojoj bi digitalni nomadi mogli uživati i od rada odmoriti posjećujući razne aktivnosti koje su dostupne u središnjoj Istri. Uz sam projekt digitalnih nomada u Hrvatskoj veže se i slogan Hrvatska kao novi ured (Croatia your new office). Nastojat ćemo osluškivati potrebe digitalnih nomadi rade kako bismo postali što bolji domaćini.

Monika Udovičić – Sa Sanjom Kantaruti razgovarala sam o ovome projektu prije godinu dana i evo nas sada ovdje, što znači da je projekt uspio. Želim da svi vi koji ste sada ovdje budete promotori središnje Istre. Ovo je divno mjesto za živjeti, nadam se da ste to uvidjeli u posljednjih dana koliko ovdje boravite. Kušajte maslinovo ulje, vino, iskustite sve blagodati koje središnja Istra nudi te prenosite glas o tome. Digitalni nomadi će omogućiti da središnja Istra postane destinacija za cjelogodišnji turizam i destinacija u kojoj ugostiteljski objekti rade svih 12 mjeseci.

U prvoj je fazi ovoga projekta, u 2021. godini, izrađena mrežna stranica putem koje ćemo dijeliti svjedočanstva digitalnih nomada pristiglih u središnju Istru, a sve u cilju daljnjeg umrežavanja digitalnih nomada s pružateljima smještaja i ugostiteljskih usluga. Stranicu pogledajte na sljedećoj poveznici: https://liveandwork.central-istria.com/hr.

Pročitajte još...