Barbanci su vrijedni čuvari tradicije – znate li što se tamo održava svake srijede do Trke na prstenac?

Facebook
Twitter
LinkedIn

Ove srijede je mala Barbanska placa bila mjesto okupljanja vrijednih i kreativnih ljudi s ponudom raznih domaćih i ručno rađenih proizvoda, a brojni posjetitelji domaći i strani imali su priliku biti dio jedne prekrasne Barbanske priče.

U sklopu programa „Enjoy & Explore Barban Tradition“ održala  se „Mini tržnica lokalnih proizvoda“ OPG-ova s područja Barbana i okolice već drugu godinu zaredom, a program  će se održavati svake srijede s početkom u 17:00 tijekom srpnja i kolovoza na Barbanskoj placi, zaključno sa 21.08., a to je srijeda neposredno prije Trke na prstenac. 

Gostima je ponuđeno stručno vođenje na engleskom jeziku kroz barbansku povijest od srednjeg vijeka kroz prezentaciju udruge Barbanska kula, do modernog doba što uključuje posjet MMC-u Barban- Muzeju trke na Prstenac.

Da sve ne bude samo na riječima, gosti su imali priliku posjetiti trkalište na Gradišću gdje su mogli pogledati uživo kako izgledaju treninzi naših konjanika, te doživjeti šarm i čar Trke na prstenac koja je simbol Barbana.

Cilj manifestacije je ponuditi dodatni sadržaj gostima na području  Barbanštine i okolice,  ali i uključiti lokalno stanovništvo u tradicionalnu pripremu trke na prstenac kroz posjet treninzima koji se održavaju svake srijede na trkalištu Gradišću.

Kruna programa jest „MINI TRŽNICA LOKALNIH PROIZVODA“ gdje posjetitelji imaju  priliku degustirati i kupiti domaće lokalne proizvode i suvenire, a domaćica Mirjana Prgomet svake srijede priprema tradicionalni Barbanski kolač kojeg svi posjetitelji mogu besplatno kušati.

Na Mini tržnici lokalnih proizvoda nudili su se smokvenjaci, kobasice, domaće maslinovo ulje, rakije, vino, svježe voće i povrće, razni suveniri i sl., a sudjeluju sljedeći OPG-ovi :OPG Vera Bulić, OPG Žminjski Gušti, OPG Zulijan, OPG Filipović, OPG Grga, OPG DADO, OPG Terra Magica, Obrt „Karocin“, OPG Destilerija Frane, OPG Lučana Oklen Perković, OPG Almarosa Flower Farm, Mini Đardini, MIKK i umjetnica Dejana Gott.

Slastice i domaće proizvode za degustaciju pripremila je Konoba Vorichi. Bilo je to zaista jedna lijepa manifestacija u prekrasnom ambijentu stare jezgre Barbana.

Ovim programom posjetitelji imaju mogućnost  doživjeti svu čar i ljepotu našeg mjesta, a putujući kroz povijest i upoznavajući se s tradicijom doživjet će autentično iskustvo  i vjerujemo da će im se ova priča zaista urezati u sjećanje, jer ipak su Barbanci ponosni čuvari tradicije, a to je ono što Barban izdvaja u odnosu na ostale turističke destinacije u okolici.

Pročitajte još...