Istramet postavio profesionalnu meteorološku postaju iznad najprometnije ulice u Pazinu

Facebook
Twitter
LinkedIn
FOTO: IstraMet

Iznad najprometnije ulice u Pazinu krajem srpnja iz IstraMeta su postavili profesionalnu meteorološku postaju, a koje su prve zanimljivosti saznajte u nastavku. Prije svega zahvaljuju se gradu Pazinu koji je sufinancirao nabavku opreme te Draganu Gortanu koji je osigurao lokaciju kako bi mogli realizirati projekt.

Postaja bilježi sve osnovne meteorološke parametre, uključujući temperaturu i vlažnost zraka, smjer i brzinu vjetra te oborine. Odmah su iskoristili priliku te podatke usporedili s postajom DHMZ-a koja se nalazi 284 metara nadmorske visine, dok se ona Istrameta nalazi na 272 metra.

Prvi podaci su zanimljivi. Iako je Istrametova postaja urbane instalacije, jutarnji minimalci koji su vrlo zanimljiv parametar u Pazinu uglavnom se u decimalu poklapaju s podacima DHMZ-a, iako ima i značajnijih razlika kao primjerice danas!

Minimalna temperatura tako je jutros u Rašanovoj iznosila 13,2 °C, dok je na DHMZ-ovoj bilo 15,4 °C. Maksimalne dnevne temperature zraka uglavnom se nalaze u rasponu unutar 0,5 °C. Poželimo joj dug i uspješan rad! (tekst i foto: P.R, IstraMet)

 

Pročitajte još...