Turistička zajednica središnje Istre prezentirala novi web

Facebook
Twitter
LinkedIn

U utorak 14.02.2023. godine u uredu Turističke zajednice središnje Istre u Pazinu predstavljena je nova web stranica destinacije Središnja Istra – Izvorna Istra. Novu web stranicu na konferenciji za medije predstavili su direktorica i predsjednik TZ središnje Istre – Sanja Kantaruti i Goran Hrvatin.

Izrada novog dizajna i razvoj WEB stranice s dinamičnim CMS-om (content management system) za samostalan unos sadržaja prema postojećim kategorijama realizirana je tijekom proteklih nekoliko mjeseci, a predstoji dodatno nadopunjavanje sadržaja. Ono što novu web stranicu čini drugačijom, svakako je to da je prilagođena osobama s invaliditetom te pristupačna slabovidnim osobama, što je još jedan iskorak TZSI u smjeru prilagođavanja zahtjevima tržišta, ali i veće pristupačnosti same destinacije.

Accessibility prilagodba ima razne opcije poput Invert colors; Highlight links; Bigger text; Light spacing; Play animations; Dyslexia friendly; Big cursor; Tooltips; Line height; Align left i Low saturation. Jedna od opcija za font je da se posebno prikazuje za disleksičare čija slova imaju deblja dna, čime se jasnije pokazuje smjer slova. Font omogućuje povećavanje razmaka korištenjem posebne vrste italic fonta kako bi se lakše čitala slova, odnosno ublažili simptomi disleksije. Uz opciju uključivanja posebne vrste fonta, postoji i opcija za povećanje veličine fonta koja pomaže slabovidnim osobama kako bi jasnije čitali sadržaj web stranice.

Također jedna od funkcionalnosti accessibility prilagodbe je noćni način (dark mode) rada s dodatnim opcijama za poboljšanje kontrasta i bojanja teksta kako bi osobe sa daltonizmom mogle lakše čitati sadržaj web stranice. Opcija za povećanje proreda pomaže i slabovidnim i disleksičnim osobama, odnosno pospješuje čitljivost i brzinu čitanja teksta. Opcija za povećanje razmaka između slova pomaže disleksičnim osobama pri smanjenju simptoma miješanja i zamjene slova.

Novi web TZSI

Za slijepe osobe prilagođava se  web stranica na način da korisnikov čitač ekrana prepoznaje tekst, slike, poveznice, kao i opcije same stranice (dugmad, linkove, menije i slično), čija prilagodba omogućava slijepoj osobi korištenje web stranice i svih njezinih funkcionalnosti.

Web stranica sadrži informacije o samoj destinaciji – gastronomskoj, kulturnoj i outdoor ponudi, odnosno aktivnostima i događanjima, kao i dio posvećen iznajmljivačima te službeni dio s informacijama o samoj TZSI.

Izrada nove web stranice, odnosno dizajn i razvoj nove digitalne platforme sufinancirani su putem Javnog natječaja za dodjelu sredstava za projekte udruženih turističkih zajednica u 2022. Hrvatske turističke zajednice i to u iznosu od 78.374,50 kn, odnosno s 80% ukupne vrijednosti izrade iste (94.218,12 kn). Novu web stranicu TZSI izradila je labinska tvrtka Lloyds digital.   

Web stranica dostupna je na linku www.central-istria.com.

Pročitajte još...