Znate li koliko godina u prosjeku imaju hrvatska vozila?

Facebook
Twitter
LinkedIn

Dok čekamo rezultate za 2023. godinu, poznata nam je informacija kako u Hrvatskoj imamo 2 milijuna i 497 tisuća registriranih vozila. Osobnih je nešto više od 1.8 milijuna, a njihova prosječna starost je 13,29 godina.

To ne čudi, jer je 2014. godine prvi put brojka kupljenih rabljenih vozila „preskočila“ brojku novih. Tada je to bilo 35.315 novih automobila naspram 39.124 rabljenih automobila. Danas?

U 2022. godini Hrvati su kupili 44.476 novih automobila te čak 62.036 rabljenih što jasno govori o kretanjima trenda. Za usporedbu, prije ekonomske krize 2008. godine je kupljeno 80.419 novih automobila te samo 19.191 rabljenih.

Situacija se promijenila zbog više faktora, a možda najznačajniji su cijene i kvaliteta rabljenih vozila. Naime, rizik od kupnje neispravnog rabljenog automobila je sveden na minimum, zbog ozbiljnog pristupa autokuća koje  obavljaju detaljne servisne kontrole prije nego rabljeno vozilo puste u prodaju.

S druge strane, zahvaljujući modernim bankarskim uslugama, nikada nije bilo lakše doći do iznosa dovoljnog za kupnju automobila. Primjerice, Klik gotovinski kredit OTP banke d.d. nudi mogućnost dizanja kredita do čak 40 tisuća eura, uz kamatnu stopu od 5,79 % i s rokom otplate od jedne do deset godina, a uza sve to nema ni naknade za obradu kredita.

Zbog toga ne čudi što se sve veći broj stanovnika odlučuje na tu opciju. Za OTP Klik kredit možete zatražiti informativnu ponudu online te postati vlasnik automobila kojeg želite.

Pročitajte još...