Emotivno predstavljanje knjige pazinskog pjesnika i poštara Dragana Gortana ispunilo dvoranu Istra

Facebook
Twitter
LinkedIn

Jučer je dvorana Istra pazinskog Spomen doma bila premala za sve zainteresirane koji su došli na predstavljanje četvrte zbirke pjesama “Pramjera ljubavi” pazinskog poštara i pjesnika Dragana Gortana odnosno pete ukoliko se računa i jedna digitalna zbirka. Zbirka je posebno zanimljiva po tome što ju je ukrasila njegova nećakinja Sara Gortan, koja živi u ćićarijskom Brgudcu.

Knjigu su predstavili predstavnik izdavača Čakavskog sabora Žminj i pazinskog ogranka Matice hrvatske Josip Šiklić i Nada Galant te grafički urednik David Ivić. U vrlo je emotivnom tonu prošlo predstavljanje, na kojem je pjesme čitala Pavita Jelinčić, a glazbeni dio su začinili svojim nevjerojatnim glasom Iva Gortan, u duetu najprije s Robertom Meisterom, a kasnije s Pazincem Aldom Foškom. S Meisterom je izvela skladbu La vie en rose Edith Piaf te „L’appuntamento Ornele Vannoni. Bilo je jako zanimljivo čuti i prve izvedbe uglazbljenih Gortanovih pjesama „Ako mi daš ruku“, „čekajući ljubav“ i „Kao obrve Fride Kahlo“ dok je on samostalno izveo pjesmu Beatlesa „Why my guitar gently weeps“.

U svom je govoru urednica knjige Nada Galant, inače doktorandica književnosti na zagrebačkom Filozofskom fakultetu istaknula svoje dugogodišnje poznanstvo s Draganom i njegovim bratom blizancem  – Mirkom.

“Ne muojte me povedat, ma eko ne znan kajsti put već čitan Gortanove pjesmi i svaki put mi ujdo suzi. Ne da bin tela, nego me nekako uvučuo va ta njihov, njeguf sviet i one same počnuo. Utrdnula san ja z leti i nisan neka plačljivica i pjesmi mu već toliko puti čitan aš ih, tobože, regulivan i na kraje steši vajk finin s fačolićen va rokah. A to van ne poviedan samo tako, nego da vas prontan, kaže u emotivnom govoru Nada Galant. “Iz mnogih njegovih pjesama proviruju, sjaje ustvari, soneti nesvjesni  sami sebe, ponekad se ne želeći odreći pokojeg stiha, a ponekad ipak ne želeći pokoji dodati. Lakoća i otvorenost kojom zrače Gortanove pjesme, bez obzira koliko ozbiljne bile teme o kojima govore, jest ono po čemu su njegove pjesme prepoznatljive.

Iz njih uvijek izvire toplina i ona iskonska čovječnost pa se u njima lako prepoznajemo i lako se vežemo za njih. Ljubav nije motiv samo ovog ciklusa, nego čitave zbirke, ali ovdje je ljubav u prvom licu. To je ona ljubav za koju Borges kaže da je jedini način kojim se mjeri vrijeme. Biti s tobom ili ne biti. To je ona ljubav koja mijenja dragulje za trešnje, koja se skriva u jabuci na dnu poštanske torbe, po kojoj se iz šetnje vraća mokrih ramena…pokrivajući onoga koga nema i koja ne nestaje, nego samo mijenja oblik pa se tako u konačnici može prepoznati, na primjer, u djeci, istaknula je Galant

Gortanova je zbirka četvrta po redu – prva je objavljena daleke 2008. godine „More ljubavi“ drugu odmah godinu iza toga – „Nebo…Tvoje oči“ treća „Utjeha zvijezde“ tiskana je 2011. godine.

Nakon predstavljanja rada svoje nećakinje Sare Gortan, ilustratorice i slikarice, koja je bezbrojnim pticama ukrasila njegovu zbirku pjesama, istaknuo je kako je ljudski život trag koji treba ostaviti. – Ali u tome je bitan let, i kako kaže poznati portugalski pjesnik Fernando Pessoa – Prolazi, ptico, prolazi, i nauči me prolaziti, rekao je Gortan, naglašavajući da najčešće stvara noću, čime gomila nesanicu.

Ne sumnjam da će ova knjiga naći put do čitatelja i biti vademecum, aš merita, zaključila je Galant.

Organizator pjesničke večeri na kojoj je bilo oko 120-ak ljudi je bilo Pučko otvoreno učilište u Pazinu. Sponzori izdavanja zbirke su Grad Pazin, Općina Lupoglav, Općina Vrsar te brojni lokalni sponzori.

 O čovjeku koji šalje novac

On radi na gradilištu velikog vijadukta

i poslao bi novac ženi u Bosnu

pa pita koliko će ga to doć’

i sramežljivo zamoli: ”bi li mi ti napis’o”

a ja mu napišem jer napišem svima

čak i onima koji ne zamole

kvrgavim prstima izbroji novac

na malu hrpu… a onda zastane

kao da nešto konta u glavi

pa na hrpicu doda još novčanicu

”jer jesen će i škola je pred vratima”

u rubrici – Poruka pošiljatelja –

kaže da ne pišem ništa

kao da oboje znamo da je previše

riječi u grlu zapelo neizgovoreno”

Pročitajte još...