FOTOGALERIJA: Školarci ovo ljeto uživali u kampovima udruge Sport 4+

Facebook
Twitter
LinkedIn

Nakon prošlogodišnjeg ljetnog, zimskog te proljetnog kampa, treneri Sportske škole  igraonice SPORT 4+, Vedran i Irena Rogović, osmislili su novi ljetni outdoor šumsko morski ljetni kamp kojeg je u tri turnusa ovo ljeto polazilo 86-tero djece iz Pazina i okolice, Svetog Petra u Šumi, Tinjana, Karojbe, Žminja pa čak i Svetog Lovreča.

Glavni cilj outdoor kampova Udruge SPORT 4+, je boravak djece u prirodi bez obzira na vremenske uvjete i godišnje doba.

U tri turnusa ovog outdoor kampa izmjenjivala su se djeca u dobi od 5 do 11 godina, tako su se iz tjedna u tjedan izmjenjivale razne aktivnosti i edukacije prilagođene dobi djece.

Kamp je započeo s vrtićarcima koji su imali treninge na Kanužu, učili o fosilima i dinosaurima, imali likovno kreativne radionice, stolarili te igrali nogomet na prostranoj livadi u uređonoj bazi kampa na Stanciji Pataj.

I ove godine djecu je posjetio Martin Glavić, pročelnik HGSS-Stanice Pula koji im je pokazao što sve spasioci nose u akciju, učio vezivati čvorove, a najveće oduševljenje kod djece izazvala je vožnja “unesrećenog” na nosilima te spašavanje zip-lineom kojeg su, uz pomoć Martina napravili u bazi kampa.

Kako bi se što više zbližili s prirodom i naučili čuvati je, posjetili su pazinske vatrogasce, pozorno slušali zapovjednika Vjekoslava Valentu i njegove kolege, a kasnije postavljali jako puno pitanja. Saznali su kako je posao vatrogasca izrazito zahtjevan i na što sve treba paziti da oni imaju čim manje posla.

Voditeljica Hitne medicinske pomoći u Pazinu, Lea Lazarević Brumnić upoznala ih je s radom njezine njezine službe, a istraživali su i vozilo hitne pomoći te zaključili kako se više ne boje jer sada znaju kako hitna služba pomaže ljudima.

Kako je ohola žena pazinskog kapetana razljutila Bana Dragonju te kako je nastala Pazinska jama, saznali su tijekom šetnje kroz Jamu. Okušali su se u penjanju u gostima kod SPD Hiperaktiv, gdje ih je trenerica Marta Jedrejčić upoznala s tim lijepim sportom.

U šumi Lovrin učili su o markacijama, orijentaciji, korištenju kompasa i snalaženju u prirodi, a zatim su samostalno istraživali šumu. Voditeljice ističu kako je bilo predivno vidjeti djecu koja satima samostalno istražuju najgušće dijelove šume. Zemlja je postala tobogan, rupe u stablima izazivale su oduševljenje, raspravljalo se o životinjama koje žive u njima te se boravak u Lovrinskoj šumi, na veliko zadovoljstvo djece i voditeljica, odužio na nekoliko sati.

Vožnja vlakom do Pule razveselila vrtićarce. Posjetili su prijatelje u kampu Žuti kišobran kojeg organizira teta Iva, kupali se i uživali u adrenalinskom parku.

Sljedeća dva tjedna u kampu su boravili školarci. Djeca u dobi od 7 do 11 godina imala su zanimljiv tjedan, prepun doživljaja i aktvnosti.

Boravili su u šumi, pokazali svoje vještine u građenju bivka, učili o orijentaciji, planinarskim oznakama te snalaženju u prirodi. I oni su jedan dan proveli u Puli, kupali se, skakali i satima uživali u adrenalinskom parku.

Kako bi unesli još malo adrenalina u uzbudljiv tjedan, na oduševljenje svih, spuštali su se i zip-lineom iznad Pazinske jame. Teta Romina i njezina vesela ekipa pomogli su da nestanu svi strahovi koji su možda postojali kod nekoliko djece te su se svi s oduševljenjem i željom za još jednom vožnjom, vraćali natrag. Odradili su I ranojutarnji trening iznad Pazinske jame.

Školska djeca su također posjetila vatrogasce i HMP gdje su pozorno slušali na koji način se vrši oživljavanje, kako se pomaže unesrećenom, a i sami su na lutki isprobali oživljavanje te slušali srce stetoskopom.

Organizatori su za kraj tjedna ostavili ono najuzbudljivije, dva dana boravka usred velike šume Kontija, ponad Limskog kanala. Djeca su boravila u prekrasnom objektu KLIM Kontija koji je smješten usred šume, a s kojim ih je upoznala voditeljica objekta, teta Tea.

Istraživali su, učili, povezivali se sa šumom, igrali, penjali na umjetnoj stijeni, kupali se u Limskom kanalu, razvijali motoriku i logiku te rasli u zajedništvu i prirodi. Družili se na moru i u šumi.

Posjetili su ih pripadnici HGSS-a te su odradili pravu vježbu potrage i spašavanja unesrećene osobe koju je organizirao Martin Glavić.

“Posebno zanimljiva bila je noćna šetnja šumom s čeonim lampama. Tridesetak djece uspjelo je pune tri minute slušati tišinu šume hodajući pod zvijezdama, a onda je njihova mašta proradila. Nakon što im je Ana poslijepodne čitala priču o Kontićima, čudesnim bićima, čuvarima šume Kontija, samo su oni vidjeli nešto što samo rijetki mogu – čarobna bića. Organizatorica kampa ističe kako je bilo predivno slušati djecu koja s uzbuđenjem i oduševljenjem opisuju Kontiće. “Oni trče jako brzo, imaju kapicu na glavi i raznobojne kaputiće, ima ih posvuda”… Dječja mašta zaista nema granica, trebali bi se ugledati na njih. Tu sam noć od djece puno naučila, kaže Rogović.

Večer su završili raspjevanim i rasplesanim pidžama partyjem.

Tijekom trajanja kampa za djecu su bili organizirani i svi obroci, a uz organizatoricu kampa Irenu Rogović, voditeljica je bila Marta Jedrejčić, trenerica penjanja, a povremeno im se pridruživala i školska pedagoginja, Ana Vukalović te Vedran Rogović, također trener u klubu.

“Djeca su u u kampu dobila neka nova saznanja i iskustva, savladavala strahove i učila vjerovati u sebe. Vladalo je zajedništvo, suradnja, stvorila su se i neka nova prijateljstva, a nadamo se ostale i lijepe, trajne uspomene zajedničkog odrastanja u šumi, rekla nam je Irena Rogović.

Pročitajte još...