ZGOR POTOKA: Na Svjetski dan voda o Potoku – analiza stanja i njegova budućnost

Facebook
Twitter
LinkedIn

Prekjučer (22.ožujka 2022.) je u punoj dvorani Istra, pazinskog Spomen doma prigodno obilježen Svjetski dan voda, koji se ove godine obilježio na temu „Podzemne vode“. Grad Pazin poznat po riječci Pazinčici, odnosno Potoku (lokalni naziv), poslužio je kao odlična kulisa za predavanje dr.sc. Josipa Rubinića, dipl.ing.građ., na temu „ Hidrologija Pazinčice – površinske i podzemne vode i klimatske promjene“.

Radi se o predavanju proizašlom iz istraživanja financiranog od strane Hrvatskih voda kao posljedica aktivnosti Građanske inicijative Naš Potok. Radi se o studiji iz 2018. godine koja predstavlja početak realizacije Plana očuvanja i valorizacije područja sliva Pazinčice.  Klimatske promjene koje nam predstoje ostavit će velike posljedice i na „Potok“ uz sve izraženije varijacije pojave vodnih i sušnih godina. Kombinacija tih čimbenika već se zamjećuje na raspodjeli i raspoloživosti voda Pazinčice i s njom vezanih izvorišta, kao i na pojave velikih voda, upozorio je Rubinić. Prema svim modelima iz studije očekuju nas dva scenarija: ili prevelika količina vode ili ekstremne suše.

Nakon predavanja, uslijedio je prikaz terenskog istraživanja o događajima na Potoku proteklih godina Radenka Slokovića, turističkog radnika i autora bloga „Moj Potok“. Prikazani su primjeri utjecaja društvenih mreža na slučajno otkrivene prirodne ljepote te devastacija donedavno netaknute prirode uslijed prevelike i nekontrolirane horde posjetitelja. Cilj takvih posjeta kako ističe Sloković, nije posjet prirodi i boravak na svježem zraku već instant posjet lokaciji s ciljem „dobre instagramske fotke“ koja će sakupiti najveći mogući broj „lajkova“. Za kraj predstavljen je rezime mišljenja sudionika istraživanja, koja bi što prije trebalo pomiriti s ciljem očuvanja prirodne oaze.

U javnoj raspravi koja je uslijedila, mogli su se čuti različita promišljanja ali bez jasne i konkretne vizije na koji način zaštiti Potok. Proces započet jučerašnjom raspravom nastavit će se uz dogovor Grada Pazina s zainteresiranim akterima koji su iskazali interes za poduzimanje konkretnih operativnih rješenja, koja se planiraju poduzeti u naredni mjesecima.

Prezentacije dostupne na linku:

Hidrologija Pazinčice – Josip Rubinić

Zarečki krov 2022. – Prezentacija Radenko Sloković

Studija: Istraživanje dinamike protjecanja voda u slivu Pazinčice i s njime povezanim vodnim resursima krškog vodonosnika središnje Istre

Studija – rujan 2020

Pročitajte još...