Održana Koordinacija Stožera civilne zaštite Grada Pazina i Općina Pazinštine te najavljena namjera izgradnje Centra za žurne službe u Pazinu

Facebook
Twitter
LinkedIn

Ususret Međunarodnom danu civilne zaštite, u ponedjeljak 28. veljače, u Gradu Pazinu održana je Koordinacija Stožera civilne zaštite Grada Pazina i općina Cerovlje, Gračišće, Karojba, Lupoglav, Motovun, Sv. Petar u Šumi i Tinjan o provođenju pripremnih aktivnosti za ovogodišnju protupožarnu  sezonu.

Koordinaciju je otvorila gradonačelnica Grada Pazina Suzana Jašić koja je uputila čestitke u povodu Međunarodnog dana civilne zaštite, istaknuvši značaj djelovanja sustava civilne zaštite, naročito u kriznim situacijama kao što su danas pandemija ili ratna događanja u Ukrajini. Naglasila je kako se Grad Pazin suočava s rastućim potrebama za boljom opremljenošću operativnih snaga civilne zaštite, ali i potrebom za izgradnjom adekvatne infrastrukture za smještaj ljudstva i opreme žurnih službi i drugih operativnih snaga sustava civilne zaštite, za što nedostaje proračunskih sredstava.

No, upravo iz tog razloga, Grad Pazin je u petak 25. veljače na Javni poziv digitalne transformacije i zelene tranzicije prijavio projekt vezan za pripremu projektno-tehničke dokumentacije za izgradnju Centra za žurne službe u Pazinu. Partneri na projektu su Javna vatrogasna postrojba Pazin i Nastavni zavod za hitnu medicinu Istarske županije.

Prisutnima se obratio i Serđo Šilić, načelnik svih Stožera na Pazinštini i zapovjednik Javne vatrogasne postrojbe Pazin, koji je nakon čestitke uputio i pohvale svim žurnim službama na izvrsnoj suradnji s drugim subjektima sustava civilne zaštite. Čestitkama se pridružio i Mladen Kiković, voditelj Službe civilne zaštite Pazin.

Na radnom dijelu Koordinacije Stožera prihvaćeni su Planovi rada svih stožera u pripremi protupožarne sezone 2022., Prijedlozi planova operativne provedbe programa aktivnosti u provedbi posebnih mjera zaštite od požara i Prijedlozi planova motrenja, čuvanja i ophodnje otvorenog prostora i građevina za koje prijeti povećana opasnost od nastajanja i širenja požara na području Grada Pazina i općina.

Članovi Stožera analizirali su prošlogodišnju požarnu sezonu na temelju Izvještaja JVP Pazin o intervencijama i broju požara u 2021. godini te su usvojili predložene akte Područne vatrogasne zajednice Pazin:  Plan aktivnog uključenja na gašenju požara otvorenog prostora JVP Pazin i svih subjekata zaštite od požara na području djelovanja PVZ Pazin, Odluku o uspostavi odgovarajućih zapovjednih mjesta kod zapovijedanja i koordinacije u gašenju požara, te Financijski plan za provođenje zadaća protupožarne sezone 2022. godine.

Zaključak Koordinacije Stožera je da su sve operativne snage i drugi subjekti spremni za provođenje aktivnosti na izvršavanju svojih zadaća u pripremi ovogodišne protupožarne sezone.

Pročitajte još...