Pazinski limenjaci nakon tri godine na pozornici oduševili publiku

Facebook
Twitter
LinkedIn

Pazinska je publika preksinoć nakon tri godine mogla ponovno uživati u tradicionalnom Božićno-novogodišnjem koncertu pazinske Limene glazbe pod vodstvom dirigenta Pazinca Alda Foška. Krenuli su bez najave s pjesmom Conqouest of Paradise grčkog skladatelja Vangelisa, koji je umro ove godine, a večer se je nastavila s filmskom glazbom iz triju poznatih vesterna: Sedmorica veličansvenih, Kako je osvojen Zapad i Silverado, a sve to u aranžmanu Michaela Storyja.

Nastavljeno je s filmskom glazbom Johna Williamsa, a njegova glazba poznata čak i onima koji njegovo ime nisu čuli – skladao za neke od najvećih filmskih hitova 20. i 21. stoljeća: filmske serijale Indiana Jones, Harry Potter, Ralje, i, naposljetku, Ratovi zvijezda – pazinska publika čula je imperijalni marš iz tog legendarnog serijala, koji evocira jednog od ultimativnih filmskih antagonista Dartha Vadera.

Nastavljeno je skladbom vezanom uz Pirate s Kariba, jednom od najprepoznatljivijih tema moderne filmske glazbe. Večer je nastavljena sa sekvencom iz filma „Bitka na Naretvi“, jednim od najčuvenijih filmova jugoslavenske kinematografije, za koji je Veljko Bulajić angažirao i strane zvijezde poput Yula Brynnera, Orsona Wellesa i Franca Nera, ali i velikog Pabla Picassa, koji je, prema Bulajićevoj priči, pristao izraditi plakat za film bez honorara, tražeći samo sanduk najboljih jugoslavenskih vina. Glazbu je napisao Nikica Kalogjera, jedan od naših najplodnijih skladatelja popularne i filmske glazbe, dok aranžman potpisuju Josip Janković i Aldo Foško.

Uslijedio je Bolero Maurica Ravela, skladba temeljena na španjolskom plesu, instantan hit onog doba, a danas stalan stanovnik koncertnih dvorana diljem svijeta temeljen na mantričnom ponavljanju jedne te iste teme.

Prije sedme točke i Marša nazvanog „Niessner march“ prema ove godine preminulom legendarnom pazinskom glazbeniku Ivanu Niessneru – Šćinetu, publici se obratio predsjednik „limenjaka“ Vedran Vlahović naglasivši kako se ovaj marš posvećuje ove godine preminulim Šćinetu te Davora Pamića – Kvake, dugogodišnjeg dobošara i zaštitnog znaka limene glazbe.

Božićnu notu koncertu dao je splet pod nazivom „Jingle bells Fantasy“ filmskih i popularnih tema, pod velikim pritiskom javnosti koja žeđa za glazbom obojanom božićnim motivima na američki način, Limena glazba Pazin prezentirala je vrlo zanimljivu orkestralnu fantaziju na popularnu temu Zvončića, koju potpisuje američki skladatelj John Wasson.

Kao gosti, na daskama su nakon dva tjedna ponovno nastupili članovi Folklornog društva, koje djeluje šezdesetak godina, broji 70 – ak članova svih dobnih uzrasta, te djeluje u više sekcija. Osim istarskih narodnih običaja, plesova, pjesme i svirke, Društvo na svom repertoaru ima i splitske plesove, plesove Jezera sa otoka Murtera, plesove Hrvatskog Zagorja, poskočicu „Linđo“, bunjevačko „Momačko kolo“, te završno kolo iz opere „Ero s onoga svijeta“. Publici se je predstavila Vokalna skupina, koja je novitet u radu društva, osnovana krajem prošle godine pod vodstvom Oriane Vozila. Predstavili su se s dvije pjesme – „Zasp’o Janko pod jablanom“, narodnom pjesmom s područja Moslavine i istarskom narodnom pjesmom „Zora rudi“.

U sklopu Folklornog društva Pazin, od samog osnutka djeluje i sekcija gunjaca. Radi se o glazbenom sastavu karakterističnom za područje sjeverne, sjeverozapadne i dijela središnje Istre koji je izvorno izvodio glazbu za ples na većim okupljanja i pučkim zabavama. Osnovni instrumenti koji čine sastav gunjaca su bajs i vijulin, a u novije vrijeme sastavu se pridružuju klarinet i harmonika. Gunjci su izveli dvije pjesme, „Staru polku“ i „Mafrinu“.

Nakon toga zajedno su izveli Završno kolo opere „Ero s onoga svijeta“, nepoznatog aranžera koji je inherentnu virtuoznost gudačke sekcije simfonijskog orkestra bez ustručavanja prenio na puhačku sekciju.

Koncert je završio tradicionalnim „Radetzkyjem maršom“ kojem se pridružila uvijek zahvalna pazinska publika, njih više od 400, koja je uživala u koncertu i nakraju frenetičnim pljeskom pokazala da je jedva čekala ovaj tradicionalni nastup. Program je vodio izvrsni Dario Brajković.

Suorganizator koncerta je bilo Pučko otvoreno učilište iz Pazina sponzori A.B.S. iz Pićna, usluga Pazin, Bina Istra d.o.o. te Autoklub Pazin, pokrovitelji Istarska županija i Grada Pazin.

Pročitajte još...