PRIOPĆENJE GRADA PAZINA: Tri godine smrada, žohara i opasnosti od požara

Facebook
Twitter
LinkedIn

Grad Pazin je povodom nemilih događaja u Slavoniji u proteklim danima izdao priopćenje koje prenosimo integralno:

“S velikom dozom suosjećanja Pazin je pratio što se posljednjih dana događalo u Osijeku vezano za požar uskladištene balirane plastike na otvorenom prostoru tvrtke Drava International u Osijeku. Uz punu podršku naporima vatrogasnih snaga i kriznog stožera, kao i građanima i građankama Osijeka u što skorijem oporavku kvaliteta zraka i tla, ovom prilikom podsjećamo da se ovaj požar mogao i može dogoditi i u Pazinu.  

Naime, činjenica da se je incident u Osijeku dogodio na prostoru tvrtke koja se bavi gospodarenjem otpadom, a kojeg je, prema medijskim napisima, u trenutku zapaljenja bilo 25 puta više od dozvoljenog, povezuje nas sa situacijom s otpadom na lokaciji Dubravica u Pazinu (hale bivše tvronice Istraplastika) koja se bezuspješno (ne) rješava već više od tri godine!

Podsjećamo, u glavninu proizvodnih i skladišnih hala (10 000 m²) na prostoru bivše tvornice Istraplastika (danas u privatnom vlasništvu), novoosnovano trgovačko društvo Natural Recycling Company d.o.o. dozvolu za gospodarenjem otpadom na području tih derutnih hala ishodilo je od Županije Istarske, a potom protivno zakonu, odnosno bez dozvola i odobrenja nadležnih institucija, nepropisno tijekom 2020. godine odložilo cca 4 000 tona otpada uvezenog iz Italije. Radi se o balama otpada, pretežito plastike, tekstila i gume.

Kronologiju slučaja donosimo u prilogu u skraćenom obliku.

Nažalost, unatoč konstantnom traženju Grada Pazina, prije svega od nadležnog Ministarstva gospodarstva i održivog razvoja i Državnog inspektorata da se hitno poduzmu sve zakonom predviđene mjere, situacija s otpadom na lokaciji Dubravica u Pazinu ostala je do danas u bitnome nepromijenjena. Otpad je i dalje bez nadzora, u halama sa slobodnim pristupom, bez adekvatnog protupožarnog sustava i drugih elemenata zaštite kojima se štiti zdravlje ljudi i okoliš.

Nalazimo se u situaciji da Ministarstvo upućuje Grad na rješavanje problema putem Državnog inspektorata – donošenjem rješenja kojim će Inspektorat trgovačkom društvu Natural Recycling Company d.o.o. naložiti da ukloni sav otpad s lokacije u Pazinu i sanira onečišćen okoliš putem ovlaštene osobe. S druge strane, Državni inspektorat, vjerojatno imajući u vidu odredbu Zakona o gospodarenju otpadom prema kojoj je Ministarstvo dužno financirati zbrinjavanje otpada ako to ne učini onaj tko ga je nezakonito odložio, ne donosi odgovarajuća rješenja bez prethodnog dogovora s Ministarstvom.

U cijeli se slučaj uključio Odbor za zaštitu okoliša i prirode Hrvatskog sabora te Pučka pravobraniteljica koja je o tome izvijestila i Hrvatski sabor u svom Izvješću za 2022. godinu, istaknuvši da zbog različitog stajališta Državnog inspektorata i Ministarstva gospodarstva i održivog razvoja, još uvijek nije zbrinuto više tisuća tona nepropisno odloženog otpada u bivšoj tvornici Istraplastika u Pazinu, čime su ugroženi sigurnost i zdravlje građana Pazina, posebice jer se otpad nalazi u njihovoj neposrednoj blizini, u samom središtu grada.

Na Izvještaj je reagirala Vlada RH, koja je 27. srpnja ove godine dala Mišljenje u kojem je izneseno da je zbrinjavanje nezakonite pošiljke otpada u nadležnosti Ministarstva gospodarstva i održivog razvoja sukladno odredbama uredbe (EZ) br. 1013/2006 Europskog parlamenta i Vijeća o pošiljkama otpada.

Slijedom iznesenog mišljenja Vlade, Pučka pravobraniteljica zatražila je 22. rujna od Ministarstva, odnosno od ministra Davora Filipovića povratne informacije o poduzetim radnjama. Hoće li ministar Filipović, nakon požara u Osijeku, prepoznati problematiku i odrediti neodgodivo poduzimanje daljnjih koraka u konačnom rješavanju problema s otpadom u Pazinu?”, pitaju se iz Grada Pazina.

KRONOLOGIJA
Pročitajte još...