U četvrtak u 19 sati u pazinskom Spomen domu nagrađivani film Akija Kaurismäkija “Palo lišće”

Facebook
Twitter
LinkedIn

U četvrtak će u pazinskom Spomen domu biti prikazan film Akija Kaurismäkija “Palo lišće” s početkom u 19 sati.

Palo lišće priča je o dvoje usamljenih ljudi, Ansi (Alma Pöysti) i Holappi (Jussi Vatanen), koji se slučajno susreću u helsinškoj noći i pokušavaju pronaći prvu, jedinu i najveću ljubav svojih života.

Njihov put prema tom hvalevrijednom cilju otežan je Holappinim alkoholizmom, izgubljenim telefonskim brojevima, time što jedno drugome ne znaju ni imena ni adrese i općom sklonošću života da postavlja prepreke onima koji traže sreću.

Ova minuciozna romantična komedija svojevrstan je nastavak dosadašnje ‘radničke trilogije’ Akija Kaurismäkija nakon Sjena u raju (1986.), Ariela (1988.) i Djevojke iz tvornice šibica (1990.).

To je Kaurismäkijev peti film uvršten u konkurenciju festivala u Cannesu, a nakon Grand prixa za Čovjeka bez prošlosti (2002.) Palo lišće je ove godine osvojio nagradu žirija.

Kroničar finske melankolije s natruhama apsurda, Kaurismäki je jedna od vodećih figura europskog autorskog filma. Na Berlinaleu je osvojio Srebrnog medvjeda za film Druga strana nade (2017.), a mnogi se rado sjećaju kultnog filma ceste Lenjingradski kauboji idu u Ameriku (1989.).

Pročitajte još...