Zbor „Roženice“ iz Pazina je sudjelovao na „Ohrid Lake festivalu“ u Sjevernoj Makedoniji

Facebook
Twitter
LinkedIn

Pjevači Mješovitog pjevačkog zbora „Roženice“ iz Pazina su sa njihovom dirigenticom Ines Kovačić Drndić gostovali u Sjevernoj Makedoniji na međunarodnom festivalu zborova u Ohridu gdje su u petodnevnom boravku od 28. lipnja do 2. srpnja sudjelovali na „Ohrid Lake“ glazbenom festivalu.

Zahvaljujući bogatom programu ohridskog festivala, Roženice su održali dva atraktivna koncerta u centru Ohrida u večernjim satima, a kroz navedeni period su imali prilike razgledati ne samo Ohrid nego i obližnja mjesta, grad Struga i Sv. Naum. Crkva Svete Sofije iz 11. stoljeća koja je smještena u gradu Ohridu predstavlja jedan od najvažnijih makedonskih spomenika a u glazbenom svijetu je poznata i po tome što ima nevjerojatnu akustiku.

Članovi zbora Roženice imali su priliku zapjevati upravo u toj Crkvi, na zadovoljstvo prisutne publike. Na koncertima se Zbor predstavio s a capella programom, izborom skladbi hrvatskih skladatelja te izborom iz zabavnog dijela programa kojeg su premijerno ove godine izveli na koncertu „Vjeruj u ljubav“ u travnju.  Upravo su tim koncertom Roženice započele ovogodišnje slavlje povodom 45. obljetnice kontinuiranog rada koje tokom ove godine obilježavaju nizom nastupa, svečanih koncerata te gostovanjima u Hrvatskoj ali i izvan nje.

Sve aktivnosti i doživljaje tijekom festivala pjevači su aktivno promovirali putem društvenih mreža zbora Roženice gdje imaju sve veći broj pratitelja što dokazuje njihovu popularnost i sve veću zainteresiranost publike za zborsku glazbu i aktivnosti.

Festival u Ohridu organizirao je WOFA – World Festival Association u suradnji s Nacionalnim centrom za kulturu „G. Prlicev“ iz Ohrida. Na spomenutom festivalu su uz Roženice sudjelovali drugi vokalni i plesni ansambli iz Hrvatske, Turske, Makedonije, Poljske i drugih zemalja. Roženice su stvorile nova prijateljstva koje će zasigurno otvoriti nove prilike za međunarodnu suradnju.

Mješoviti pjevački zbor „Roženice“ iz Pazina očekuje još jedno gostovanje prije ljetne pauze. Naime, 31. srpanj 2024. putuju u Biogradu na Moru gdje su pozvani održati samostalni koncert na Ljetnoj pozornici u čast velikom pjevaču, Oliveru Dragojeviću i time će okruniti uspješni prvi dio ovogodišnje sezone. Pjevači zbora Roženice će kroz mjesec kolovoz imati stanku da bi se ponovno okupili i bili domaćini međunarodnim festivalima Chorus Inside Croatia u rujnu te Musica Sacra festivalu zborova u listopadu.

U studenom planiraju nastupiti na manifestaciji „Naš Kanat je lip“ u Poreču te u Pazinu realizirati koncert i znanstveni skup „45. godina Roženica i sjećanje na maestra Nella Milottija“ a u prosincu predstavljati Istru i Kvarner na još jednom koncertu „Božić u Ciboni“ u Zagrebu.

Program Roženica podržava Grad Pazin, Istarska Županija i Ministarstvo kulture te brojni sponzori koji su prepoznali kvalitetu ove skupine zaljubljenika u zborsku glazbu. Oni su primjer međugeneracijske solidarnosti a kroz svoj rad ističu važnost ravnopravnosti i socijalne uključenosti ranjivih skupina.

Njihovi uspjesi svjedoče o kontinuiranom rastu a uključenost sve većeg broja mladih pjevača dokazuju vitalnost zbora. Uz vodstvo maestre Ines Kovačić Drndić, Roženice su jedan od najvažnijih predstavnika kulturne scene Grada Pazina i šire.

Pročitajte još...