Dalibor Paus: Strogo kažnjavanje ustaške propagande IDS je predlagao još 2017., pozdravljamo MUP-ov prijedlog i očekujemo njegovo usvajanje

Facebook
Twitter
LinkedIn

Ministarstvo unutarnjih poslova najavilo je povećanje novčanih kazni za prekršaje protiv javnog reda i mira, a maksimalna novčana kazna, od četiri tisuće eura, moći će se izreći onima koji ističu ili uzvikuju ustaške ili nacističke simbole i poklike. Predsjednik IDS-a, Dalibor Paus, istaknuo je kako IDS pozdravlja novi prijedlog i nada se da će se najoštrije primjenjivati u praksi.

Mi smo još 2017. godine predložili zakon kojim bi se uvele strože kazne za veličanje ustaštva, ali tada taj prijedlog nije nikad bio uvršten u saborsku raspravu. Iako Sabor prije šest godina nije imao hrabrosti osigurati strože kažnjavanje propagiranja ustaštva, nadamo se da će ovaj prijedlog MUP-a biti prihvaćen i da će se najoštrije primjenjivati. Ustaški režim je najsramotnije razdoblje hrvatske povijesti i to mora biti jasna poruka naše zemlje – nulta tolerancija na svaki oblik rasizma, šovinizma i totalitarizma“, poručio je predsjednik IDS-a Dalibor Paus.

Podsjećamo, IDS je 2017. godine poslao u saborsku proceduru prijedlog da se dopuni Kazneni zakon za propagiranje nacističkih, fašističkih i ustaških simbola i poklika, ali saborska većina nikad nije htjela ga uputiti na raspravu.

Bilo je vrijeme da se tome stane na kraj i da se prestanu tolerirati simboli i parole ustaškog režima“, zaključio je Paus.

Pročitajte još...