KOMENTAR IZBORA U ISTRI: Do jučer smo bili ono što danas želimo zaboraviti, a središnja Istra je jasno rekla svoje

Facebook
Twitter
LinkedIn
FOTO: Patrik Maček/PIXSELL

Izbori su kompleksni proces, a politika je promiskuitetna „dama“. Možda najbolji pokazatelj toga je „prekrojavanje“ izbornih jedinica, zbog čega osma izgleda potpuno neprirodno, s „dodanim“ Gradom Bakrom i Gradom Novim Vinodolskim, s jasnom i samo jednom nakanom.

Ta je odluka donesena kako bi se ušlo u korist HDZu, i to gotovo pa isključivo.

U Bakru je HDZ dobio 1.509 glasova, a u Novom Vinodolskom 1.647, što u zbroju iznosi 3.156 glasova, odnosno – dobro ste zbrojili – baš onaj mandat koji je HDZ „uzeo“ IDS-u, odnosno PGS-u. Kada bi tu još dodali Općinu Matulji, oštećen je i SDP.

OVO JE POKUŠAJ DRŽAVE

„Ni s kim istorija nije napravila takvu šalu kao s nama. Do jučer smo bili ono što želimo danas da zaboravimo. Ali, nismo postali ni nešto drugo. Stali smo na pola puta, zabezeknuti“, rekao je veliki pjesnik Meša Selimović i odlično opisao područje na kojem živimo.

Hrvatska je pokušaj države, na papiru jasan i deklarativan, a u formi – krajnje upitnog formata. Niti imamo klasičnog predsjednika, niti logičnu, stabilnu vladu niti kvalitetno informirane birače. Sve je nekakav pokušaj, nažalost još uvijek neuspješan.

SVE ŠTO TREBATE ZNATI O HRVATSKOJ

Ava Karabatić je na proteklim izborima dobila 464 glasa u stranci Ivana Pernara, a dosadašnja ministrica kulture Nina Obuljen Koržinek je dobila 364 glasa u HDZ-u.

IDS-ov „TRENER“ PROMAŠIO „CEO FUDBAL“

IDS-ov pad se nastavio, ma kako god oni to prezentirali. Ali, ovog puta je barem puno jasnije zašto. Potpuno je jasno kako u toj stranci razloga za slavlje imaju samo dvije osobe – Loris Peršurić i Emil Daus.

Porečki gradonačelnik dobio je 4.065 glasova i donio drugi mandat IDS-u, a podrška koju je dobio pogotovo na Poreštini (čak i izvan svog grada) je jasan znak kako on tamo ima mnogo poštovanja.

Toliko, možda i više ima Emil Daus, dosadašnji saborski zastupnik koji je bio uvjerljivo najsvjetlija točka IDS-a u proteklih godinu dana, a njegovi saborski istupi bili su osvježenje čak i kada gledamo nacionalno.

Njegova šesta pozicija je uvreda Dausu, ali i onima koji ga podržavaju, a čin ne postavljanja aktualnog i uvjerljivo najvidljivijeg saborskog zastupnika na promidžbeni plakat pokazuje jednu od dvije stvari – mi nemamo kako utvrditi koju – pakost ili totalnu ignoranciju i diletantizam.

I takav, marginaliziran od vlastite stranke, skupio je 2.572 glasova, od čega gotovo 600 u „svom“ Pazinu. Sportskim rječnikom, IDS je svog najboljeg igrača (ili barem onog koji je u najboljoj ‘formi’ već duže vrijeme) stavio na klupu.

Tko god u IDS-u donosi odluke, poput kreiranja liste ili promidžbenih grafičkih rješenja, odradio je posao vrlo loše. Ponovno sportskim rječnikom, IDS-u nisu problem igrači, već trener, tko god to bio.

IDS TRENUTNO NIJE „NI ZA TUĆ, NI ZA BIŽAT“

Postoji jedna izreka za ljude koji su neodlučni, za koje ne možemo jasno utvrditi što žele. „Ta ti ni – ni za tuć, ni za bižat“. Nažalost po njih, IDS je upravo to.

Dobro im je rekao MOST-ov čelnik u Istri Ivan Vidović – Istra nije toliko liberalna i otvorena kako volimo prezentirati. Štoviše, općenito je okrenuta prema vrlo tradicionalnim vrijednostima i tradiciji općenito.

Da budemo potpuno banalni – ako IDS ne misli „tuć“ po HDZ-u i „bižat“ od ovakvog SDP-a, onda treći mandat neće vidjeti više nikad.

SDP, Možemo! i HDZ

SDP je očito stranka koja iz dana u dan gubi snagu, ali još uvijek ima pojedinačni kadar kudikamo bolji od nekih drugih stranaka što ih drži „iznad vode“. Čudi, a možda je i simptomatično, što se u ovim izborima previše nije isticao realno prvi čovjek SDP-a u Istri i jedan od najuspješnijih gradonačelnika, Vili Bassanese.

Možemo! je platforma koja je vjerojatno PR-ovski odradila najbolju kampanju, ali njima nedostaje nešto sasvim drugo. Kult ličnosti. Ako se žele baviti politikom na ovim prostorima, moraju početi graditi kultove ličnosti političara, čak i ako misle da je to neispravno po pitanju morala, iako ne bi trebalo biti.

To što u Pazinu aktualna gradonačelnica dobije 353 preferencijalna glasa od 4.632 glasača, znak je toga što ne gradi kult ličnosti. I ne treba, ako smatra da to nije njen put, ali onda je upitno treba li uopće izlaziti na listu ili se posvetiti komunalnim operacijama grada.

Većina političara je u svojim mjestima uzela oko trećine preferencijalnih glasova, kao što su Loris Peršurić 28%, Valter Glavičić 18%, Marko Ferenac 36%, Mario Bratulić 33%, Mirela Ahmetović 27%, a jedino su daleko ispod prosjeka rovinjski gradonačelnik Marko Paliaga s 11% te pazinska gradonačelnica Suzana Jašić sa samo 7% preferencijalnih glasova u svom gradu.

HDZ? „Štrukana naranča“, ali do kraja. Više od ovoga ne mogu. Imaju negdje i jako kvalitetan kadar, ali svjetonazorski nikada neće biti većina u Istri i ovo je realno maksimum. Prekrojavanjem izbornih jedinica dobili su još jedan mandat, ali i stvorili podosta negativne reakcije te dugoročno, smatram, puno izgubili. Ali, ovog puta je „zavrtanje ruke“ donijelo rezultata…

Pročitajte još...