Dobro posjećeno predavanje o pješačenju dugom više od 800 kilometara na Caminu de Santiago

Facebook
Twitter
LinkedIn

Jučer je u Spomen domu u organizaciji Gradske knjižnice Pazin održano dobro posjećeno predavanje o pješačenju dugom više od 800 kilometara na Caminu de Santiago na kojem je prisustvovalo više od 50-ak Pazinaca.

Jana Prević Finderle  je sugrađanima održala prezentaciju o hodanju po jednoj od najpoznatijih europskih hodočasničkih staza koja završava u španjolskom gradu Santiago de Compostela koje je izvela sa svojim ocem Josipom i još tri hodočasnice iz Hrvatske.

Kako je istaknula na put su krenuli iz francuskog mjesta Saint Pierre du Port, pa po tzv. Francuskom putu krenuli put Pirineja odakle je krenuo uspon od 1.200 metara i ulazak u Španjolsku. U pomalo poetskom predavanju približila je publici kroz projekciju ljepote pejzaža, ali i kulturne baštine brojnih mjesta koje su mogli pobliže upoznati. Ipak, hodajući se svijet najlakše i najljepše upoznaje.

Uz samu faktografiju, Prević Finderle je publici približila i povijesni pregled razvoja Španjolske koji je uvelike utjecao na oblikovanje malih mjestašaca između većih gradova poput Pamplone, Burgosa i Leona. Prolazili su kroz simpatična mala mjesta poput Puenta la Reina – kraljičin most iz 11. stoljeća i druge zanimljivosti.

Tom su im se prilikom dešavala mnogobrojna kratka poznanstva, ali i druge zanimljive dogodovštine.

– Jedva smo stigli u mjesto. Obilazimo crkvu tražeći župni albergo i onda shvaćamo da spavamo upravo u crkvi. Vrata u stražnjem dvorištu vode nas kamenim stepenicama na kat, tu nas prima ljubazna starija poljska volonterka i zatim nam daje dvije tanke strunjače i pokazuje mjesto na podu gdje ćemo danas spavati. Uspjeli smo! Prostorija se brzo puni i uskoro još desetak ljudi uz nas popunjava sve strunjače. Stiže i čovjek kojeg smo ujutro gledali kako slaže svoj teški šator. Ovako su nekoć morali izgledati pravi hodočasnici, izmučeni kao beskućnici, podijelila je svoj doživljaj.

Po dolasku u Santiago de Compostela prisustvovali su poznatoj misi na kojoj svećenici ljuljaju kadionicu s tamjanom, koju javnost zna i po završnoj sceni poznatog filma „Put“ glavnog glumca Martina Sheena.

U uvodu predavanja prisutne je pozdravila ravnateljica pazinske knjižnice Iva Ciceran.

 

Pročitajte još...