Izvrstan koncert velikog virtuoza Petra Čulića u amfiteatru gimnazije

Facebook
Twitter
LinkedIn

Divna je bila jučerašnja glazbena poslastica koja se je održala u amfiteatru Gimnazije i strukovne škole Jurja Dobrile, u kojem je uživala malobrojna publika u vrlo lijepoj i intimističkoj atmosferi.

Petar Čulić izveo je brojna zanimljiva gitaristička djela poigravajući se hrvatskom glazbenom tradicijom, prikazujući svoju virtuoznost.

Izveo je djela Timislava Uhlika – Studija o tri slike, Gorana Listeša – preludji za Patriciju i Trice, svoju skladbu naziv „M“ i „Vjerovati“, Ivana Padovca – varijacije na temu iz opere Norme V. Bellinija, Mario Nardelli – folklorna impresija br.2.

Posebno je bilo zanimljivo vidjeti gitarističku interpretaciju splitskog virtuoza tradicionalnih plesova Dalmacije, Dubrovačku kontradancu, plesove staroga Trogira, stare splitske plesove. Na red su došle i tri trubadurske skladbe Stjepana Šuleka. Kao posebnu poslasticu zadovoljnoj pazinskoj publici, njih dvadesetak, odsvirao je nekoliko popularnih pjesama među kojima je posebno zanimljiva bila obrada Oliverove  pjesme „Moj galebe“. Organizator programa bilo je pazinsko Pučko otvoreno učilište.

Tko je Petar Čulić?

Petar Čulić rođen je 26. lipnja 1986. godine u Splitu. Magistrirao je u srpnju 2008. godine na Umjetničkoj akademiji Sveučilišta u Splitu u klasi prof. Gorana Listeša. Studij je upisao u kvoti „posebno nadareni“ prije završene srednje škole.

Dobitnik je dviju rektorovih nagrada u akademskoj godini 2005./2006. – za izvanredne rezultate postignute tijekom studija te za izuzetna umjetnička ostvarenja. Školovanje nastavlja na poslijediplomskom studiju u Koblenzu (u Njemačkoj) na privatnoj akademiji „Koblenz International Guitar Academy“ u klasi prof. Huberta Käppela, a završava ga u svibnju 2010. godine s najboljim uspjehom.

Umjetnički je suradnik na Akademiji za umjetnost i kulturu u Osijeku. Do sada je imao nastupe na 6 kontinenata u više od 30 država, u centrima poput Washingtona, Sydneya, Buenos Airesa, Kaira, Londona, Pariza, Sao Paula, Melbourna, Rio de Janeira, Bogote, Beča, Pertha, Bruxellesa, Brasilije, Calija, Curitibe, Rima, Atene, Dohe, New Yorka, Budimpešte i Madrida. Svirao je kao solist s Rheinische Philharmonie, Simfonijskim orkestrom Nacionalnog kazališta Claudio Santoro u Brasiliji, Mozart orchestra, Komornim orkestrom grada Curitibe, Simfonijskim orkestrom Crne Gore, Komornim gudačkim orkestrom Hrvatske glazbene mladeži, Orkestrom HNK Split i drugima.

Na tjednu Europe u Brazilu 2018. godine predstavljao je Europsku uniju i Hrvatsku, a nastupio je i u Vijeću Europe u Strasbourgu(Francuska) 2019. godine. Na državnim natjecanjima je osvojio pet prvih nagrada kao solist te tri prve nagrade kao član komornih sastava.

Osvojio je dvadesetak nagrada na međunarodnim natjecanjima bez starosne granice od kojih izdvajamo prva mjesta na „GitarrenfestivalGevelsberg“ (Gevelsberg, Njemačka, 2013.) i „Winter Guitar Festival“ (Volos, Grčka, 2007.).

Jedini je hrvatski predstavnik koji je pobijedio u 10 godina održavanja Omiš Guitar Festa(2013.). Pobjednik je i ciklusa koncerata mladih glazbenika mo. Vinko Lesić 2013./2014. te gitarističkog natjecanja Ivan Padovec održanog 2005. godine u Zagrebu. Dobitnik je niza nagrada i priznanja za svoj mentorski i umjetnički rad za 2021. godinu – godišnja nagrada Hrvatskog društva glazbenih i plesnih pedagoga, priznanje župana Splitsko-dalmatinske županije za najuspješnije mentore na državnim natjecanjima, plaketa Grada Omiša, priznanje Grada Omiša za mentorski rad i 2 Oskara znanja. Izdao je 3 nosača zvuka.

U novom projektu, 11 ponajvećih skladatelja svijeta za klasičnu gitaru je skladalo novu skladbu i posvetilo je Petru, a praizvedba svih 11 skladbi bila je u kolovozu 2020. godine na međunarodnom festivalu „Omiš Guitar Fest“. Radi se o 10 novih skladbi i jednoj obradi skladbe koja je u originalu napisana za trio (violončelo i 2 gitare). To su redom Sergio Assad, Dušan Bogdanović, Angelo Gilardino, Ernesto Cordero, Štepan Rak, Vojislav Ivanović, GerardDrozd, Stephen Goss, Francis Kleynjans, Atanas Ourkouzounov i Jaime M. Zenamon.

Bio je hrvatski član žirija na međunarodnom natjecanju mladih glazbenika svih instrumenata – Virtuosos V4+. Odlučivao je osobno s maestrom Placidom Domingom o tome tko će proći u finale od hrvatskih natjecatelja, a radi se o TV showu koji je imao doseg od 70 milijuna gledatelja. Petar Čulić je službeni predstavnik D’Addario žica, Accord Casea te svira na gitari Leonarda de Gregoria.

Pročitajte još...