KNJIGA U RUKE, PUT POD NOGE | Otkrijte priče, mitove, legende i skrivena, zaboravljena, a prekrasna mjesta Pazinštine uz kist, boje i platno

Facebook
Twitter
LinkedIn

Iz Gradske knjižnice Pazin pozivaju Vas da uzmete knjigu u ruke, stavite put pod noge i krenite u avanturu mašte i stvaralaštva. Istražite s njima Pazin i Pazinštinu i otkrijte nam njihove skrivene kutke.

Pitate se Kako? Kada? Gdje?…

Gradska knjižnica Pazin i Društvo likovnih stvaratelja Pazin pozivaju sve zainteresirane da se uključe u program Otkriti skriveno koji se održava u petak 25. kolovoza od 9 do 16 sati. Potrebno je dobra volja i raspoloženje te platno, boje i kist. Program je dio projekta Knjiga u ruku, put pod noge kojim se nastoji otkriti priče, mitove, legende, motive i skrivena, zaboravljena, a lijepa mjesta Pazina i Pazinštine. Ovaj puta slikajući.

Zainteresirani za slikanje i sudjelovanje u programu mogu se prijaviti na mailove ravnateljica@gk-pazin.hr i dlspazin1@gmail.com nakon čega će dobiti detaljnije upute. Broj prijava je ograničen.

Kist i platno u ruke, put pod noge…

OTKRITI SKRIVENO

Gradska knjižnica Pazin jedna je od važnijih kulturnih ustanova na području Pazina i Pazinštine čiji je cilj postati nezaobilazno mjesto u životu stanovnika Pazina i okolice, pridonijeti njihovom emocionalnom i intelektualnom razvoju te utjecati na zadovoljavanje njihovih potreba i ciljeva pod motom Knjižnica – dnevni boravak grada.
Pored knjižnične djelatnosti te promicanja pisane riječi i književnog stvaralaštva organizira predavanja, izložbe, prezentacije te osmišljava i provodi edukativne i kreativne radionice.

Kroz kontinuirani rad sa svim dobnim skupinama i suradnjom s drugim institucijama i udrugama koje brinu o dobrobiti sugrađana, a svjesni činjenice da opada interes za čitanjem i pisanom riječi, započelo se s provedbom projekta Knjiga u ruku, put pod noge koji se provodi već osam godina. Njegovu provedbu financijski podržava i Ministarstvo kulture i medija Republike Hrvatske.

Knjižnica se odlučila aktivirati na način koji joj je najbliži i najproduktivniji, odnosno kroz književna djela – čitanje i pričanje priča i slično. Osmišljeno je nekoliko književnih šetnji Pazinom koje su tijekom proteklih godina održane više puta. Međutim, Pazinu i pazinskoj knjižnici gravitiraju stanovnici općina Cerovlje, Gračišće, Karojba, Lupoglav, Motovun, Sveti Petar u Šumi i Tinjan. Zato je dio priča i legendi cijele Pazinštine postao dio projekta.

Odrađeno je više radionica, pričaonica, ali su napisane i ilustrirane nove priče, snimljeni audio-zapisi istih… Svi materijali objavljeni su na mrežnoj stranici Gradske knjižnice Pazin na poveznici http://gk-pazin.hr/knjiga-u-ruku-put-pod-noge/ te su tako još dostupniji široj javnosti.

Projekt Knjiga u ruku, put pod noge zamišljen je kao svojevrsno otkrivanje Pazina i Pazinštine kroz svijet književnih djela, mitova i legendi. Projektom se nastoji otkriti bogata i zanimljiva kulturna povijest koju „skrivaju“ gradske ulice i trgovi, a koja se ponekad zaboravlja.

Svake godine nastoji se osmisliti neka novost u projektu, a ove godine je to aktivnost Otkriti skriveno koja se provodi u suradnji s Društvom likovnih stvaratelja Pazin. Zamišljena je kao mali ex tempore sa zadanom temom. Sudionici otkrivaju skrivene kutke Pazina i Pazinštine u čemu im mogu pomoći, ili inspiraciju mogu pronaći, u materijalima objavljenim na poveznici http://gk-pazin.hr/knjiga-u-ruku-put-pod-noge/.

UPUTE

1. prijava (ime i prezime, kontakt telefon)

2. pečatiranje platna u LG galeriji:

srijeda 23.8. od 18 do 20 sati

četvrtak 24.8. od 18 do 20 sati

petak 25.8. od 9 do 10 sati

3. slikanje na odabranoj lokaciji u petak od 9 do 15 sati ; motiv s područja Pazina i Pazinštine (polazišna inspiracija http://gk-pazin.hr/knjiga-u-ruku-put-pod-noge/)

4. u 16 sati odabir najuspješnijeg rada, prigodna nagrada najboljem i utješne nagrade za sve sudionike

5. izložba svih radova u Gradskoj knjižnici Pazin od 28. kolovoza do 8. rujna 2023.

Pročitajte još...