Održana završna aktivnost u sklopu projekta “FKK FilmKnjigaKazalište”

Facebook
Twitter
LinkedIn

Prošlog tjedna održana je završna aktivnost u sklopu projekta „FKK FilmKnjigaKazalište“, čiji je nositelj Gradska knjižnica Pazin, a partneri na provedbi su Pučko otvoreno učilište u Pazinu, Centar za mlade „Alarm“ Pazin, Gimnazija i strukovna škola Jurja Dobrile Pazin te Pazinski kolegij – Klasična gimnazija.

Riječ je o inovativnom projektu koji spaja film, knjigu i kazalište, a podsjećamo da je provedba započela ovog proljeća, kada je odgledana predstava „Sloboština Barbie“ u izvedbi Kunst Teatra iz Zagreba, nastala prema istoimenom romanu Maše Kolanović, koja se također družila s pazinskim srednjoškolcima u sklopu projekta.

U rujnu su Dubravka Zima i Anda Bukvić Pažin održale predavanje posvećeno književnom klasiku „Zvonar crkve Notre Dame“, a potom je odgledana istoimena predstava u izvedbi Teatra Naranča iz Pule te filmska adaptacija. 

Tijekom projekta na aktivnostima sudjelovalo je više od 1000 učenica i učenika.

Listopad je bio svojevrsno finale projekta. Programske aktivnosti bile su posvećene djelu „Leto kad sam naučila da letim“ autorice Jasminke Petrović. Film „Ljeto kad sam naučila letjeti“ prikazan je učenicima drugih i trećih razreda pazinskih srednjih škola.

Kao i svi prethodi programi, projekcija filma održana je u Velikoj dvorani Spomen doma. Priča o odrastanju, potencijalno najdosadnijem ljetovanju u životu, ali i ona priča skrivena ispod površine, odgledana je u jednom dahu, uz puno smijeha i pokoju suzu.

Koliko je film bio emotivan za publiku posvjedočio je spontan pljesak svih prisutnih, a svatko je ostao još malo sjediti sam sa svojim mislima.

Početkom mjeseca pazinskoj se ekipi pridružila i vanjska suradnica, autorica i dramaturginja Katja Grcić, koja je sa zainteresiranim učenicima iz Kolegija i GSŠJD-a započela pripremu adaptacije teksta za izvedbu na daskama koje život znače. Čitali su dijelove knjige i scenarija, uspoređivali, analizirali te tako pripremali izvedbu na sceni.

Gledanje filma pružilo je nov pogled na roman, a ujedno i uvid u specifičnosti filma kao medija. Sljedećih desetak dana uslijedilo je intenzivno razdoblje rada na tekstu, probe, postavljanje scenografije…

Sve navedeno trebalo je uskladiti i sa školskim obvezama, ispitima, autoškolom, treninzima, no ovi mladi i vrijedni ljudi pokazali su veliku odgovornost, zanimanje i interes za ono što rade. Sara, Lucas, Elena, Anastasia, Filip i Dino stali su na veliku pozornicu Spomen doma i u dvadesetak minuta prikazali rezultat dramskih radionica.

U iznimno kratko vrijeme postigli su odlične rezultate pa se s pravom pitamo što bi bilo da su imali više vremena. Dinamičnom izmjenom prizora, mijenjanjem uloga te uz pomoć dvoje naratora odigrali su cijelu radnju romana. Ali ne samo odigrali, već dali usporedbu između filma i knjige, ostavši pritom svoji u izrazu.

Nisu robovali i pali u zamku kako je nešto snimljeno ili napisano, već zadržali duh filma i knjige, osjećaj i energiju koju su donijeli autorica Jasminka Petrović i režiser Radivoje Andrić. Nagrađeni su pljeskom i povicima hoćemo još i jednom je bilo premalo.

Autorica romana Jasminka Petrović boravila je u Pazinu cijeli tjedan kako bi mogla sudjelovati u radionicama te kako bi svoj roman predstavila pazinskim srednjoškolcima. Razgovor je održan nakon dramske produkcije i bilo je potrebno nekoliko trenutaka prije nego što je započeo jer Jasminka nije mogla suspregnuti emocije nakon produkcije.

Na pozornici su je dočekali Ivana i Adrian, koji su moderirali razgovor o knjizi, recepciji knjige kod čitatelja, ali i upitali o suradnji na filmu i dojmovima o projektu, Pazinu… S njima su cijelo vrijeme na pozornici bili učenice i učenici, polaznici dramskih radionica. Pred kraj im se pridružila i Katja Grcić, koja je dala svoj osvrt na rad s ovim mladim i talentiranim ljudima.

Cijeli dan, ali i za vrijeme čitavog projekta, bio je ispunjen pozitivom, emocijama i energijom. Sada, gledano s nekoliko dana odmaka, i dalje je na licu osmijeh i ponos. Naizgled, nekome se može činiti program kao i svi drugi, no daleko je više od toga. Dok se mnoge škole natječu koja će biti bolja, pazinske su srednje škole zajednički i ravnopravno sudjelovale u provedbi aktivnosti.

Povezanost između učenika, knjižničara, osoba koje rade s mladima – nemjerljive su vrijednosti. Iako se dio nastavnog gradiva izgubio, dobiveno je puno, puno više.

Gradska knjižnica Pazin ovom prilikom zahvaljuje knjižničarkama Kristini Vardi iz Pazinskog kolegija – Klasične gimnazije i ravnatelju Maksimilijanu Ferlinu, Magdi Rimanić iz Gimnazije i strukovne škole Jurja Dobrile Pazin i ravnateljici Suzani Poropat-Božac te svim profesorima i razrednicima na pruženoj podršci i razumijevanju.

Sara, Ivana, Adrian, Emil, Filip, Lucas, Elena, Anastasija i Dino – hvala za povezanost, toplinu, suradnju, emocije i energiju.

IZVJEŠTAJ NA STRANICAMA GSŠJD
Pročitajte još...