OTKRITI SKRIVENO | GK Pazin i DLS Pazin organizirali prvi ‘ex tempore’ kao dio projekta Knjiga u ruku, put pod noge

Facebook
Twitter
LinkedIn

Zadnjeg petka u kolovozu održan je prvi ex tempore naziva Otkriti skriveno u organizaciji Gradske knjižnice Pazin i Društva likovnih stvaratelja Pazin. Otkriti skriveno dio je projekta Knjiga u ruku, put pod noge koji je zamišljen kao svojevrsno otkrivanje Pazina i Pazinštine kroz svijet književnih djela, mitova, legendi, priča.

Polazišna inspiracija sudionicima bile su priče koje su dio projekta, a napisane su za Pazin i općine Cerovlje, Gračišće, Karojba, Lupoglav, Motovun, Sveti Petar u Šumi i Tinjan. Priče su objavljene na mrežnim stranicama Knjižnice, a može se poslušati i njihov audio-zapis.

Ex tempore Otkrivati skriveno kao svoj glavni cilj imao je povezati literarno i likovno izražavanje, stvoriti novi pogled na poznato i već viđeno. Sudjelovalo je petnaest autorica i autora koji su otkrivali skrivene kutke Pazina i Pazinštine. Po završetku radovi su izloženi ispred LG galerije, a žiri u sastavu Nada Putinja (predsjednica DLS Pazin), Anita Pilat (diplomirana slikarica, članica DLS Pazin i voditeljica radionica) i Maja Zidarić Pilat (ravnateljica Muzeja grada Pazina, kustosica i povjesničarka umjetnosti) dao je osvrt na radove te proglasio najuspješnijeg.

Pri vrednovanju radova vodilo se računa o nekoliko kriterija od kojih je naglasak stavljen na jasnoća izvedbe i što je prikazano radom, odnosno kvalitetu ideje koja se htjela prenijeti, a potom i kriterij tehničke izvedbe.

Kako ex tempore povezuje priču o nekom mjestu i rad, naglasak je stavljen na ono što rad donosi, na prenesenu priču, ali ne onu površinsku. Dodatno je valorizirana emocija i poruka koja u priči, ali i radu, nije nužno vidljiva na prvi pogled, na prvo čitanje.

Iz svih radova iščitava se puno truda, rada i kreativnosti. Žiri je istaknuo važnost povezivanja pisane riječi s drugim segmentima umjetnosti i kreativnim načinima izražavanja. Najuspješniji rad je slika koja nas uvlači, koja priča, koja na poziva na propitkivanje što se u njoj i u nama dešava, s kojom se emocionalno povezujemo autorice Davorke Flego naslova Sve će biti dobro.

Svim sudionicima uručeni su prigodni pokloni koje su osigurali Vina Juričić i Vina Baćac, a najuspješniji rad nagrađen je novčanom nagradom. Radovi se mogu se razgledati u Knjižnici do 8. rujna 2023. godine.

Uspješno održani prvi ex tempore inspiracije je za stvaranje daljnje tradicije, a dodatno umrežuje i povezuje kulturne ustanove i udruge u Pazinu.

Sudjelovali su:

Marko Cerovac:                SILKO

Leonardo Mićanović:      MAGIC MONTONA

Emina Putinja:                   KAD SE VRIJEME IZGUBI U ŠUMI

Dario Brajović:                  BLOWING IN THE WIND

Ana Krajcar:                       KOPIŠĆE I TRTOJA MLINI

Davorka Belac:                  TINJAN

Davorka Flego:                  SVE ĆE BITI DOBRO

Ljiljana Matošević Levak: LOKVA PAJIĆKA

Višnja Levak:                      BITKA S VREMENOM

Ines Jurčić:                          ŠETNJA

Ivan Hekić:                          DIMNJACI SV. PETRA

Vesna Komin:                    ŽDRIJELO PAZINSKE JAME

Laura Ritoša:                      KUĆICA GNOMA IZ JAME

Giuliana Gortan:               JUTRO NA UČKI

Ivana Koić:                          FRANJEVAČKI SAMOSTAN

Lino Ujčić:                           PAZINSKI ZVONIK

Pročitajte još...