Za tri dana počinje književni KaLibar festival, još su otvorene prijave za pub kviz

Facebook
Twitter
LinkedIn

Festival književnosti i kulture „KaLibar bestival“ održat će se u Pazinu od 19. do 22. travnja. Ovogodišnji KaLibar je jubilarni, deseti po redu i ove će godine, osim poznatih pisaca, okupiti kvizaše, likovnjake, filmaše i glazbenike.

KaLibar bestival se dosad šest godina održavao u Zadru, kasnije tri u Varaždinu, a organizacije ovogodišnjeg prihvatilo se Pučko otvoreno učilište Pazin u suradnji s partnerima Gradskom knjižnicom Pazin i Centrom za mlade Alarm. Priredili su zanimljiva predstavljanja knjiga i autora, pub kviz, literarne radionice, likovnu izložbu, te završni koncert.

Festival počinje u srijedu, 19. travnja pub kvizom u Gradskoj kavani u Pazinu, koji će moderirati poznati kvizaš i novinar Davor Šišović. Književni pub kviz za ekipe do 5 članova. Prijave primamo što prije SMS-om, Viberom ili WhatsAppom na broj 098 814 435.

Nastavlja se u četvrtak 20. travnja prvom od tri radionice u Centru za mlade Alarm od 16,30 do 18 sati koju će, na temu Gif animacija, voditi Tamara Bilankov, književnica i postdiplomantica nizozemskog fakulteta RITHA.

Program će se nastaviti u Spomen domu gdje će u 18 sati biti otvorena izložba Sare Gortan, vrsarske ilustratorice i slikarice nastanjenom u ćićarijskom selu Brgudac, gdje je aktivna članica udruge Babucera.

Večernji program krenut će u 19 sati, posvetom nedavno preminuloj Dubravki Ugrešić, o kojoj će govoriti Dubravkini dobri poznavatelji Đorđe Matić i Eva Simčić.

U 20 sati na istoj pozornici predstavit će se jedina svjetska nagrada za književnost na društvenim mrežama – Post scriptum, knjigama dvije zadnje dobitnice: zbirkom priča Iz kuće po kojoj pada kiša Tamare Bilankov i zbirkom poezije Vande Petanjek U ime majke. Program će voditi utemeljitelj nagrade, Kruno Lokotar.

Za kraj drugog dana bestivala, pjesnik, esejist, romanopisac i finalist svih relevantnih nagrada za najbolju prozu Đorđe Matiću 21 sat predstavit će svoj roman Niotkuda s ljubavlju, uz moderaciju Mladena Blaževića.

U petak program počinje u 16,30 u Centru za mlade Alarm, radionicom kreativnog pisanja koju će održati Enver Krivac, riječki pisac i multimedijalni umjetnik, autor nekoliko proznih knjiga i dva strip-albuma.

U 19,00 sati u Spomen domu upoznat ćemo se s pazinskim Novozelanđaninom Davidom Howardom i njegovim Rawaho: The Completed Poems, uz moderaciju Jane Prević Finderle.

U 20,00 sati predstavit će se roman Dunje Matić Mirovanje u čemu će joj pomoći Enver Krivac.

Za kraj trećeg dana bestivala u 21 sat Kruno Lokotar i Želimir Periš predstavit će Periševu zbirku priča Gracija od čempresa.

Subota 22. 4. je  posljednji dan festivala, a započinje kreativnom radionicom koju će od 16,30 do 18 sati u organizaciji Centra za mlade Alarm, voditi Želimir Periš, dobitnik nagrade t-portala za najbolji roman godine 2020-te Mladenka Kostonoga, a radnja tog romana završava – u Pazinu.

Program će se nastaviti predstavljanjem knjige Đurđice Čilić Novi kraj, od 19 sati u Spomen domu. Razgovor s autoricom vodit će Jana Prević Finderle.

U istom prostoru u 20 sati gostovat će slovenski književnik Goran Vojnović i u društvu Krune Lokotara predstaviti knjigu Đorđić se vraća.
Program završava u 21 koncArtom po nazivom „Salon za uljepšavanje duše“ kantautorice Ane Paške.

Da prvo pazinsko izdanje festivala prođe u neobičnom izdanju, pobrinula se Gradska knjižnica Pazin koja organizira happy hour, u kojem će građani moći doći od 23 sata do pola noći u knjižnicu, podružiti se i vratiti knjige bez naplate zakasnine.

Festival je sufinanciran sredstvima Ministarstva kulture, Grada Pazina i Pučkog otvorenog učilišta u Pazinu. 

Pročitajte još...