Kraj veljače donosi u Gradsku knjižnicu Pazin zanimljivo predavanje Darka Mekterovića

Facebook
Twitter
LinkedIn

Zadnji dan veljače je u Gradskoj knjižnici Pazin rezerviran je znanost. U suradnji s dragim korisnikom i prvim riječkim doktorom iz područja teorijske fizike Mateom Paulišićem tamo organiziraju ovo znanstveno predavanje doc. dr. sc. Darka Mekterovića. Predavanjem će se nastojati skrenuti pažnju na znanost, statistiku i potrebu kritičkog razmišljanja i evaluacije izvora informacija.

Znanost je u krizi. Većina objavljenih znanstvenih rezultata je pogrešna. Ovakve biste tvrdnje očekivali od protivnika znanosti, ali posljednjih godina sve ih češće možete čuti i od uglednih znanstvenika. Što je uzrok tome i treba li zbog toga vjerovati znanstvenicima i znanosti? Što se može učiniti da se kriza prevlada?

U predavanju ćemo se posvetiti jednom aspektu toga problema – pogreškama koje nastaju zbog pogrešne primjene i interpretacije statističkih postupaka. Na nizu jednostavnih, ali relevantnih (ne samo za znanstvenike) primjera vidjet ćemo kako kombinacija kognitivnih pristranosti (kojima smo svi podložni) i neznanja može dovesti do dramatičnih pogrešaka u interpretaciji rezultata i, u konačnici, zaključcima istraživanja.

Predavač: doc. dr. sc. Darko Mekterović

Darko Mekterović je docent na Fakultetu za Fiziku Sveučilišta u Rijeci. U profesionalnom se životu bavi česticama raznih veličina, pa je tako za vrijeme doktorata i na poslijedoktorskom usavršavanju na CERN-u proučavao elementarne čestice, njihova svojstva i načine detekcije. Trenutno u Rijeci radi na detekciji i analizi puno većih čestica, onih koje lebde u zraku i mogu uzrokovati zagađenja. Strastveni je proponent ispravnog korištenja statistike!

U prijepodnevnom terminu je ekipa fizičara iz Rijeke je u GSŠJD održat će radionicu “CERN Masterclass” o čestičnoj fizici.

Pročitajte još...