Održana konferencija za medije: Upis djece u Dječji vrtić „Olga Ban“ Pazin od 23. – 30. travnja, privremena rang lista izlazi 29. svibnja

Facebook
Twitter
LinkedIn

Danas je u velikoj vijećnici Grada Pazina održana konferencija za medije na kojoj su gradonačelnica Suzana Jašić i Doris Velan, ravnateljica Dječjeg vrtića „Olga Ban“ Pazin, predstavile detalje vezane uz proces upisa djece u vrtić za nadolazeću pedagošku godinu, važne rokove i procedure. Ovogodišnji upisi počinju s današnjim danom, 23. travnja i traju do idućeg utorka, 30. travnja 2024. godine, odnosno do kraja ovog mjeseca.

Uvjet uzrasta za upis

U svom uvodnom obraćanju ravnateljica Vrtića Doris Velan rekla je kako se upisuju dvije vrste programa i to, cjelodnevni predškolski (vrtićki) program u Matičnom vrtiću u Pazinu i Područnim vrtićima  u Cerovlju, Gračišću, Karojbi, Lupoglavu, Motovunu, Sv. Petru u Šumi i Tinjanu, a cjelodnevni rani odgoj (jaslički) u Matičnom vrtiću u Pazinu i Područnim vrtićima u Gračišću i Tinjanu.

Uvjet uzrasta za upis u predškolski (vrtićki) program ispunjavaju djeca koja do 31. 8. 2024. godine navršavaju tri godine života, dok uvjet uzrasta za upis u program ranog odgoja (jaslički program) ispunjavaju djeca koja do 31. 8. 2024. godine navršavaju jednu godinu života. Rečeno je i kako se trenutno ne zna točan broj upisnih mjesta jer nije poznat broj djece koja će preći u školu te broj djece s teškoćama u razvoju.

Prijave putem aplikacije

Roditelji mogu podnijeti zahtjev za upis do navedenog datuma putem aplikacije koja se nalazi na internetskoj stranici Vrtića http://vrtic-olgaban-pazin.hr/ , a gdje je u Oglasu za upis i popis sve obavezne  dokumentacije i one za ostvarivanje prednosti pri upisu. Zahtjev za upis sa svom dokumentacijom roditelji mogu predati i  direktno putem linka: https://prijava.vrtic-olgaban-pazin.hr

Rečeno je i kako Vrtić stoji na raspolaganju prilikom prijave na brojevima telefona koji su navedeni u Oglasu za upis na službenim internetskim stranicama, a također, roditelji koji zbog tehničkih ili drugih razloga nisu u mogućnosti samostalno predati zahtjev za upis putem aplikacije mogu, nakon što pribave svu potrebnu dokumentaciju, telefonski dogovoriti termin dolaska u Vrtić, gdje će dobiti pomoći oko predaje zahtjeva putem aplikacije.

Privremena rang lista 29. svibnja

Roditelji mogu dijete prijaviti za najviše tri izbora upisa prema mjestu koje se upisuje. Ukoliko dijete ne ostvari prednost pri upisu za prvi izbor automatski se boduje za drugi, odnosno treći prijavljeni izbor. Djeca ostvaruju pravo upisa samo po jednoj privremenoj rang listi  koja je po izboru roditelju prioritetnija. Prilikom predaje Zahtjeva za upis roditelji će dobiti šifriranu oznaku za objavu podataka.

Privremena rang lista bit će objavljena na internetskoj stranici Vrtića i na oglasnim mjestima Vrtića 29. svibnja 2024. godine.

Poziv gradonačelnice roditeljima za upis djece

Gradonačelnica Suzana Jašić u svom je obraćanju naglasila, pak,  kako građane i građanke, odnosno roditelje iz Pazina najviše zanima kapaciteti novog vrtića u izgradnji u Društvenom centru „Veli Jože“.  

Pozvala je pritom sve roditelje da prijave djecu za upis, kako bi se formirale skupine u sadašnjem vrtiću, ali i u vrtiću (novoj zgradi) koji se planira otvoriti do kraja godine, točnije, najkasnije do 1. studenoga. Rečeno je kako su građevinski radovi trenutno u laganom kašnjenju zbog velike količine kišnih dana koji prate izgradnju, no, da bi usprkos tome trebalo sve biti spremno za početak rada do navedenog datuma.

Naglasila je i kako je prijava djeteta bitna iz razloga što će se po završetku radova vidjeti koliko će novih odgojnih skupina biti potrebno otvoriti. Radovi su, dakle, u punom zamahu, a javnost će se pravodobno izvijestiti o novim turnusima za upis djece u vrtić po završetku radova.

Podsjetila je i kako je projektom zgrade novog vrtića u bivšoj vojarni (DC „Veli Jože“) predviđena rekonstrukcija i opremanje južnog dijela zgrade koju koristi Veleučilište u koji će se moći smjestiti osam odgojnih skupina (4 vrtićke dobi + 4 jasličke dobi). Prvotno, na taj će način djeca koja su smještena u sadašnjem Društvenom centru Veli Jože  dobiti adekvatne uvjete smještaja, dok će se nove skupine otvoriti prema spomenutim prijavama.

Dodala je kako je procijenjena vrijednost samih radova, bez opremanja, 2.870.000,00 eura, od čega je malo manje od trećine (nešto više od 900 tisuća eura) bespovratnih sredstava Gradu Pazinu dodijeljeno kroz program Nacionalnog plana oporavka i otpornosti.

Grad sufinancira 75% ekonomske cijene vrtića

Spomenuto je i kako ekonomska cijena vrtića za 2024. godinu iznosi 408,22 eura, a od čega roditelji sufinanciraju 100 eura za vrtić, odnosno 106 eura za jaslice što čini udio roditelja od tek 25 %, dok Grada Pazin sufinancira 75% te ekonomske cijene.

Sufinanciranje za svu djecu koja ostvare pravo na upis u vrtić će se nastaviti i u sljedećoj pedagoškoj godini, s time da će se za desetak dana održati koordinacija Grada Pazina i sedam susjednih općina gdje će se ekonomska cijena sitno korigirati.  Također, rečeno je da će djeca koja ne budu upisana u vrtić ili koja su stela pravo na sufinanciranje, nastavit ostvarivati to pravo.

Zaključno, gradonačelnica je istaknula nadu da će se kraj 2024. godine dočekati s novom zgradom vrtića i s obuhvatom sve djece čiji su roditelji iskazali namjeru da upišu svoje dijete u neku od predškolskih ustanova ili obrta.

Pročitajte još...