Pazinski srednjoškolci gledali “Dnevnik Diane Budisavljević”

Facebook
Twitter
LinkedIn

Povodom Međunarodnog dana sjećanja na žrtve holokausta, u ponedjeljak 30. 1. 2023. preko 250 učenika Gimnazije i strukovne škole Jurja Dobrile iz Pazina imalo je priliku pogledati film Diane Budisavljević.

Igrano-dokumentarni film “Dnevnik Diane Budisavljević” govori o spašavanju srpske djece koje odvode u logore u kojima umiru od gladi i bolesti. Film je nastao prema dnevnicima Diane Budisavljević koja je pronašla njezina unuka. Glavnu ulogu u filmu igra izvrsna Alma Prica u ulozi Diane Budisavljević, supruge uglednog liječnika, koja koristeći svoje austrijsko podrijetlo pokreće akciju spašavanja više od 10 000 djece.

Učenicima se prije filma obratio Silvestar Mileta, profesor povijesti na Hrvatskim studijima i jedan od ljudi upućenih u nastajanje filma koji nam je objasnio povijesni kontekst nastanka filma. Nakon projekcije odgovarao je na zanimljiva pitanja publike. Iako je film potresan ima snažnu poruku, ovakav tip nastave najbolji je način da učenici shvate sve strahote Drugog svjetskog rata, ali i posljedice ratnih zbivanja uopće.

„Zahvaljujemo Pučkom otvorenom učilištu Pazin na organizaciji ovog događaja posebno prilici da poslušamo one koji su sudjelovali u nastajanju filma. Veselimo se nadolazećim programima kojima će naši učenici i profesori prisustvovati“, stoji u tekstu četvrtašice Klare Muzice.

Pročitajte još...