NAJVEĆA FOTOGALERIJA – IZLOŽBA VINA GRAČIŠĆE | Ovo je unikatna fešta koja je sada, kada se ‘upristojila’, još privlačnija!

Facebook
Twitter
LinkedIn

Jučer je, nakon čak tri godine stanke, u Gračišću održana tradicionalna Izložba vina, i to 28. po redu. Broj posjetitelja je teško izmjeriti, ali svima je jasno kako je ovo bila jedna od najposjećenijih ikad, a možda i rekordna.

„More“ ljudi koje je Gračišće preplavilo sredinom dana opisati mogu samo fotografije koje vam donosimo pri dnu, a nakon dodjele nagrada najboljim vinarima, Mauro Staraj i La Banda još su jednom pokazali zbog čega su to što jesu. U nekoliko minuti oko 19 sati „nakrcao“ se gračaški plac, a Staraj je izvlačio hit za hitom što je i ‘taman’ raspoložena publika objeručke prihvatila.

Treba reći da uz lokalne stanovnike diljem Istre, bilo je uvjerljivo najviše Riječana koji ovu feštu polako zovu i „svojom“, a među dobitnicima zlata ovog puta bio je i Kastavac Darko Mandić čiji su navijači bili uvjerljivo najglasniji na dodjeli.

„Vinar sam od 2005. godine, a proizvodimo malvaziju s kojom smo počeli, da bismo prošlih godina počeli širiti paletu proizvoda, za sad za prijatelje i poznanike. Muškat, maraština dalmatinska odakle mi je pokojna mama, sirah…“, svega ima, potvrdio je Darko Mandić.

Postoji i dodatni razlog dolaska u Gračišće: „Da, pokojna punica je bila odavde, rodbina od žene me nagovorila da dođem na ovu lijepu manifestaciju i baš mi je drago“, rekao je Mandić pa na pitanje o tome jesu li navijači došli s autobusom, raspoložen odgovara: „Ne, ne, prijatelji voze, na vodi su, pa smo sigurni za doma.“

U 16 sati održana je i svečana dodjela diploma i medalja, a titule najboljih vina odnijeli su Malvazija Riserva 2019. Vina Dešković (Grožnjan) u kategoriji bijelih vina s ostvarenim 91 bodom te Cabernet sauvignon 2022. vinara Cvitan Dario (Tinjan) u kategoriji crnih s osvojenih 87 bodova.

Spomenimo i kako je stručni žiri dodijelio 30-ak zlatnih medalja u raznim kategorijama. Tako su za svoje malvazije zlatom ovjenčani sljedeći vinari: OPG Doriano Ritoša Vižinada, Mandić Darko Matulji, OPG Mušković Pazin, Vina Bernobić Višnjan x3, OPG Dejan Radoš Kaštelir x2, OPG Miho Miličić Žminj, OPG Damir Paljuh Motovun, Zigante d.o.o. Grožnjan i Vina Dešković Grožnjan.

U kategoriji malvazija istarska zlato su osvojili OPG Poleis Višnjan, IN Sylvis Sv. Petar u šumi, Vina Prekalj Sv. Lovreč i OPG Ivana Radešić, dok je za passito malvaziju zlatom nagrađen Zigante d.o.o. Grožnjan, a za malvziju riserva već spomenuti Vina Dešković Grožnjan.

Vina Dešković Grožnjan odnio je zlato i za pinot sivi te chardonnay, za muškat bijeli zlato je dodijeljeno OPG-u Adriano Černeka Buzet i OPG-u Poleis Višnjan, za muškat žuti zlatom je nagrađen Matić vina Višnjan, a zlato u kategorijama muškat i muškat ruža odnio je Vina Bernobić Višnjan.

Kada je riječ o crnim vinima, zlato za cabernet sauvignon odnijeli su Cvitan Dario Tinjan i OPG Živković Valter Višnjan, zlatnim teranima proglašena su vina proizvođača Vina Radanović Pazin, Vina Bernobić Višnjan i Zigante d.o.o. Grožnjan, za svoj merlot je zlatom ovjenčan Verbanac Valneo Labin, za borgonju je zlato otišlo u ruke P.O. Novak Motovun, a za refošk je zlato preuzeo Vina Bernobić Višnjan. U kategoriji rose vina zlato je odnio OPG Poleis Višnjan.

Inače, za kraj dodamo kako je i ove godine bio veliki broj vidno raspoloženih gostiju i posjetitelja, ali je dojam da se Gračišće sve više uspijeva „sačuvati“ koliko-toliko od nepoželjnih aktivnosti i fizioloških potreba koje su godinama lokalnom življu predstavljale ozbiljnu neugodu. Fešta se „skraćivanjem“ nekako „upristojila“ te se čini kako je taj kompromis smjer u kojem treba nastaviti organizaciju ove unikatne fešte.

Pročitajte još...