Dan otvorenih vinskih podruma Istre i ove godine vas očekuje posljednje svibanjske nedjelje

Facebook
Twitter
LinkedIn
FOTO: Julien Duval

Omiljeni istarski eno-event nakon Vinistre nastavlja s tradicijom i ove godine! Posljednje nedjelje u svibnju, 29.05., posjetiteljima će svoja vrata otvoriti 46 objekata, vrhunskih istarskih vinarija među kojima i četiri destilerije.

Istarska proslava Svjetskog dana vina tradicionalno je događanje s više od dvadeset organiziranih izdanja od strane Udruge vinara i vinogradara Istre „Vinistra”, Turističke zajednice Istarske županije te Istarske županije. Idealan je to dan za ljubitelje dobre vinske kapljice i zaljubljenike zavodljivih okusa i mirisa šarmantnih krajolika Istre koji imaju najljepši pogled na Jadransko more, a poznati su po bogatoj povijesti.

Ovogodišnje 22. izdanje Wine daya – Dana otvorenih vinskih podruma održat će se od 10 do 19 sati na području cijele Istre. Svi željni putovanja vinskim cestama, degustacija najboljih vina i više su nego dobrodošli.

Vinske ceste podijeljene su u šest klastera: Sjeverna Istra s tradicionalno dominantnim brojem uključenih domaćinstva među kojima i jedna destilerija, Poreština s 13 otvorenih objekata koji uključuju dvije destilerije te Središnja Istra, Istočna Istra, Rovinjština i Južna Istra.

Tijekom najavljenog hedonističkog doživljaja nudit će se mahom najpoznatije sorte vina, od Istarske malvazije, Terana, Muškata, Merlota, Cabernet sauvignona do odličnih kupaža i brojnih drugih sorti, kao i pobjednička vina s posljednje 28. izložbe Vinistra – nedvojbeno za svakog po nešto.

Istovremeno, prilika je to za zaviriti u atraktivne i autentične vinarije, unikatne kušaonice i obiteljska imanja gdje će goste dočekati ljubazni domaćini uz ugodne vinske priče i degustacije, ali i mogućnost kupovine vrhunskih butelja. Ove godine tri će vinarije pored vina, posjetiteljima nuditi i jaka alkoholna pića iz vlastite proizvodnje, a jedan proizvođač isključivo jaka alkoholna pića.

Važno je napomenuti da su mjesta u vinskim podrumima ograničena te je potrebno da posjetitelji unaprijed najave i rezerviraju termin posjeta. U suprotnom, bez potvrđene rezervacije, domaćin ima pravo odbiti posjetitelje. Također, od 46 uključenih objekata, osam objekata naplaćivat će degustacije i oni su dodatno navedeni i označeni na letku.

Letak s popisom vinarija koje sudjeluju u ovogodišnjem Danu vina može se preuzeti na portalu www.istra.hr kao i na Facebook i Instagram profilima VisitIstria i Vinistra.

Projekt Dana vina je 1993. godine prvi put predstavljen u Italiji pod pokroviteljstvom udruge „Movimento per il turismo del vino“ iz Montalcina u Toskani. Inicijativa je pokrenuta jer nitko od odgovornih u vinskom turizmu nije prepoznao ogroman potencijal koji se nudio. Osim rijetkih izuzetaka, glavnina vinskih podruma u Italiji nije bila dostupna gostima. Od 1998. godine u projekt se uključuju također i Sonoma Valley u Kaliforniji, tvrtka Suntory s posjedima u Japanu, provincija Yamanashi (istočno od Tokija), Stellenbosch (JAR), Conarwarra (Australija), Mendoza (Argentina) te regije u Chileu i Urugvaju, poprimivši tako obilježja pravog globalnog pokreta. Godine 1999. u projekt Wine day po prvi put se uključuju Goriška brda i Istra, a nakon vrlo uspješnog izdanja s 37 otvorenih vinskih podruma i oko 800 posjetitelja, event je tijekom proteklih dvadeset godina postao nezaobilazan događaj te prepoznatljiv zaštitni znak Istre.

Ubilježite u kalendar: nedjelja, 29. svibnja od 10 do 19 sati

Cheers! Alla salute! Zum Wohl! Prost! Živjeli! Čin-čin!

Pročitajte još...