INTERVJU | Tomislav Pahović: “Goruće pitanje Motovuna i Motovunštine je izgradnja dječjeg vrtića!”

Facebook
Twitter
LinkedIn

Tomislav Pahović načelnik je Općine Motovun. Sama po sebi ta je lokalna samouprava veoma specifična, iz više razloga, a on je na njenom čelu već punih devet godina. Tema nije nedostajalo, a još smo i gledali sve ‘skratiti’ kako bi tekst bio što lakši za čitanje.

Kada dolazite na čelo načelnika Općine Motovun i zbog čega uopće ulazite u politički ring? Jeste li kasnije zažalili?

Na čelo Općine Motovun dolazim u svibnju 2013. godine kao nezavisni kandidat. Kao i većina onih koji se odluče kandidirati na lokalnim izborima glavni razlog je bio taj što sam smatrao da se zajednicu može voditi bolje i drukčije. Nisam od onih koji će pričati kako se nešto može ili ne može prije nego i sam to iskusim.

Na mjesto načelnika sam došao neiskusan i svakako nespreman na razne spletke i napade tadašnje oporbe, ali s jasnom vizijom u kojem smjeru voditi Općinu, na koji način komunicirati sa svojim sugrađanima, uvijek i za svakoga biti na raspolaganju i od pomoći u skladu sa svojim ovlastima. Priču oko neposredne demokracije, demistificiranja lika samog načelnika i općinske uprave koja postoji zbog stanovnika Općine Motovun započeli smo odmah i to je za naše sugrađane bila velika novost i promjena.

Osjećali su se uključeno, ravnopravno i doslovno su sudjelovali u kreiranju Strategije razvoja Općine Motovun. Usprkos neiskustvu i brutalnim napadima oporbe koja se nije mirila s gubitkom vlasti u Općini Motovun, nisam ni u jednom trenutku požalio svoju odluku da se kandidiram i preuzmem odgovornost za svoju zajednicu. Smatram da su me svi ti napadi dodatno očvrsnuli i da sam upravo zbog toga morao brže učiti. Osim toga upravo su me moji sugrađani od kojih sam biran bodrili i davali mi snage na tom trnovitom putu samog početka obnašanja dužnosti.

Kakva je trenutno situacija u Vijeću Općine Motovun? Napokon je dojam da je dosegnut civilizacijski nivo potreban za miran rad?

Trenutna situacija u Općinskom vijeću Općine Motovun je na zavidnom nivou u usporedbi sa situacijom u prethodna dva mandata otkako je IDS izgubio vlast u Općini Motovun. U vijeće su ušli mladi ljudi kojima je stalo do njihove zajednice, koji su shvatili da od podmetanja, laži, provokacija i nekonstruktivnih kritika zapravo nema napretka.

Komuniciramo vrlo uljuđeno i s poštovanjem, rasprave su vrlo konstruktivne, prijedlozi i kvalitetne ideje su uvijek dobrodošle i uvažavaju se, svi vijećnici bez obzira na to tko je oporba, a tko vladajući su uključeni u kreiranje svih važnijih odluka i dokumenata kao npr. Prostorni planovi, Proračun, Plan i program razvoja Općine Motovun, zajedno odlučujemo o prioritetima i nastojimo ih zajedničkim snagama realizirati.

Zaista je nevjerojatna promjena u odnosu na prethodna dva saziva Općinskog vijeća dolaziti na sjednice s osmijehom i veseljem jer znaš da ćeš sa svim vijećnicima imati konstruktivnu raspravu bez svađe i povišenih tonova i da ćeš sa sjednice otići zadovoljan postignutim dogovorima bez prepucavanja, vrijeđanja, blaćenja na što smo nažalost u prethodnim mandatima bili naučeni jer je to bila uobičajena praksa oporbenih vijećnika IDS-a.

Na što ste najviše ponosni kada su u pitanju dosad odrađeni projekti? Što treba istaknuti iz mandata koji je tek započeo, ovaj od zasad 13 mjeseci?

U maloj i još k tome nezavisnoj Općini moramo biti ponosni na apsolutno sve učinjeno jer se ne možemo osloniti na pomoć županije, a ni države nego se moramo i za najmanje projekte sami izboriti i iznaći sredstva za njihovu realizaciju.

Svakako sam ponosan na izgrađenu prvu fazu kanalizacijskog sustava Motovun ukupne vrijednosti 10 milijuna kuna, na sanaciju pročelja komunalne palače i prvih gradskih vrata (kule), na izgrađenu mrtvačnicu u Kaldiru, na sanirane i asfaltirane nerazvrstane ceste diljem Općine, na nekoliko Izmjena i dopuna Prostornog Plana Općine Motovun kako bi svojim sugrađanima omogućili napredak i razvoj, na pripremanje terena i infrastrukture za dodjelu parcela za poticajnu stanogradnju, na oformljeno komunalno poduzeće Motovun park d.o.o. koji za Općinu Motovun odrađuje važe komunalne poslove (čistoća i održavanje zelenih površina, parkirališta, javni prijevoz itd.), na jačanje i osamostaljivanje Turističke zajednice Općine Motovun kroz koju se Motovun profilira u najposjećeniju destinaciju središnje Istre, na širenju infrastrukture kao što su parkirališta, na uređenje tri nova dječja igrališta, na uređenju vježbališta na otvorenom, na izgradnji javnog WC-a, na izgrađenu punionicu za električna vozila, na 10 postavljenih Wi-Fi točaka za besplatni internet kroz projekt WiFi4EU, na modernizaciju javne rasvjete na području cijele Općine Motovun kojom su sva rasvjetna tijela javne rasvjete zamijenjena energetski učinkovitom i ekološkom rasvjetom, na nabavku kontejnere za selekcionirano prikupljanje otpada koji su podijeljeni svakoj obitelji na području Općine Motovun, na postavljene usporivače prometa u Krancetima i Batajima, a pripremljena je projektna dokumentacija za postavljanje usporivača prometa i u samom naselju Kaldir, na uvođenje geoinformacijskog sustava, na uvođenje plavog dizela na benzinsku pumpu u Motovun na zahtjev i inzistiranje Općine Motovun što je iznimno važno za naše poljoprivrednike, na uvođenje automatizacije naplate parkinga, na uređenju nekoliko bike odmorišta, pješačkih i biciklističkih staza, na postavljanu biciklističku signalizaciju na sve tri biciklističke staze, na redovnu isplatu naknade za novorođenčad koja je jedna od najviših u Istri, na sufinanciranje kupnje radnih bilježnica za učenike osnovnih i srednjih škola, na redovnu isplatu stipendija za 35 učenika i studenata, na sufinanciranje troška dječjeg vrtića za svu djecu od navršene 3 godine života, na sufinanciranje produženog boravaka djece u osnovnoj školi, na osiguravanju poklona za djecu povodom božićnih i novogodišnjih blagdana, na dodjelu poklon bonova umirovljenicima i socijalno ugroženima povodom božićnih i uskršnjih blagdana, na financiranje toplog obrok socijalno najugroženijima, na aktivno poticanje rada svih udruga na području Općine Motovun.

Ponosan sam i na pomoć koju smo pružili našim gospodarstvenicima na području Općine Motovun tijekom trajanja pandemije izazvane virusom COVID-19 (smanjenje zakupa poslovnih prostora i poreza na javne površine za 80%, ukidanje porez na potrošnju i spomeničke rente, ukidanje prireza, odgoda plaćanja komunalne naknade itd.) što je značajno utjecalo na prihodovnu stranu proračuna Općine ali smo jednako tako dali snažnu potporu našim gospodarstvenicima. Ponosan sam na odnos stanovnika i same općinske uprave koja je našim dolaskom postala ono što je i njena svrha, servis služba našim sugrađanima.

Započeli smo i provodimo razne projekte. Pripremljena je projektno – tehnička dokumentacija i usklađuje za izgradnju dječjeg vrtića na Kanalu, pripremljena je projektno -tehnička dokumentacija za rekonstrukciju ceste Kanal – Rotonda, izrađen i usvojen Urbanistički plan uređenja naselja Divjaki kao jedan od preduvjeta za raspisivanje Javnog natječaja i za dodjelu parcela za poticajnu stanogradnju zainteresiranima.

Na tim parcelama je upravo dovršeno čišćenje od raslinja, a u tijeku je parcelacija cijelog područja nakon čega slijedi raspisivanje Javnog natječaja za dodjelu parcela za poticajnu stanogradnju, izrađena projektno – tehnička dokumentacija za sanaciju gradske lože, izrađena projektno – tehnička dokumentacija za uređenje sportsko – rekreativne zone Kanal, izrađena projektno – tehnička dokumentacija sanacije polivalentnog malonogometnog igrališta na Kanalu, izrađena projektna dokumentacija i troškovnih za uređenje javnog WC-a u starogradskoj jezgri, a uređenje društvenog doma na Kanal je u završnoj fazi te se trenutno dovršavaju građevinski radovi, a u tijeku je opremanje prostora, dovršena je projektno – tehnička dokumentacija izgradnje II i III faze kanalizacije u starogradskoj jezgri Motovuna, izrađeni su prometni elaborati za proširenje parkirališta na Kanalu (ispod postojećeg makadamskog parkirališta kod donjeg groblja i u sklopu sportsko rekreativne – zone Kanal), nakon izrađene projektne dokumentaciju u tijeku je postupak nabave polupodzemnih kontejnera za miješani komunalni otpad u starogradskoj jezgri, dovršena je projektno – tehnička dokumentacija za izgradnju pročistača otpadnih voda i manjih biopročistača u MO Brkač, a u tijeku je priprema projektno – tehničke dokumentacije za MO Kaldir i Sv. Bartol, u tijeku je uređenje podloge za postavljanje umjetne trave na malonogometnom igralištu u Kaldiru, pripremljena je projektno – tehnička dokumentacija za energetsku obnovu škole u Kaldiru (fasada s izolacijom, postavljanje novih prozora i vrata), dovršena je nabava opreme za opremanje dvorane društvenog doma u Kaldiru za koju je nabavljena je nova uredska oprema (stolovi, stolice, ormari, police…), informatička oprema (kompjutor, printer projektor, projekcijsko platno, LCD ekran, ozvučenje…), kuhinja sa svom potrebnom kuhinjskim aparatima, pripremljena je projektno – tehnička i prostorno – planska dokumentacija za izgradnju društvenog doma i dječjeg igrališta u MO Brkač u naselju Kranceti.

Što su najveći problemi Općine Motovun? Što su trenutno goruća pitanja za Motovunce i ostale mještane lokalne samouprave koja treba riješiti?

Goruće pitanje Motovuna i Motovunštine je izgradnja dječjeg vrtića. Iako je odavno spremna projektno – tehnička dokumentacija kao i sama lokacija i prostorno – planski uvjeti nažalost adekvatnog natječaja za izgradnju dječjeg vrtića čija je procijenjena vrijednost oko 15 milijuna kuna nema.

Trenutno je aktivan potpuno nelogičan natječaj prema kojem je moguće dobiti maksimalno 1,4 milijuna kuna po skupini (naš novi vrtić će imati tri odgojne skupine) čime Općina Motovun može dobiti maksimalnih 75% s obzirom na uvjete samog natječaja odnosno cca 2,8 milijuna kuna od ukupne vrijednosti izgradnje vrtića koja iznosi oko 15 milijuna kuna. Trenutno se područni dječji vrtić nalazi na teže pristupačnom mjestu u samoj starogradskoj jezgri. Našoj djeci i roditeljima želimo omogućiti dječji vrtić s najvišim standardom. Na tome ćemo ustrajati i to nam je prioritet u narednom razdoblju.

Budući da je Općina Motovun izrazito poljoprivredni kraj goruće pitanje je svakako i državno poljoprivredno zemljište na koje nakon uredno provedenog Javnog natječaja od strane Općine Motovun nadležno Ministarstvo poljoprivrede nije dalo suglasnost bez ikakvog obrazloženja. Naime Općina Motovun je raspisala Javni natječaj prema postojećim proizvodno – tehnološkim cjelinama (PTC) koji su sastavljeni prije više od 15 godina za koje su poljoprivrednici cijelo to vrijeme imali ugovore i to najprije s Agencijom za plaćanje u poljoprivredi (do njenog ukidanja), a kasnije s Ministarstvom poljoprivrede.

Na tim poljoprivrednim površinama naši vrhunski, nagrađivani i poznati vinari motovunkse vinske mikroregije, voćari koji proizvode 70% voća proizvedenog u Istarskoj županiji te ratari u dolini rijeke Mirne žele konačno dobiti dugogodišnje ugovore o zakupu kako bi se javili na natječaje za poboljšanje svoje proizvodnje, kako bi mogli legalno zasaditi nove trajne nasade, kako bi mogli planirati svoju poljoprivrednu budućnost odnosno kako bi se nakon toga mogli posvetiti stavljanju u funkciju svog državnog poljoprivrednog zemljišta jer je interes golem ali sada niti to što uredno egzistira kao proizvodno – tehnološka cjelina (PTC) više nije dovoljno dobro i nije moguće.

Općina je u cijelom ovom nelogičnom postupku samo provoditelj Javnog natječaja u želji da pomogne svojim poljoprivrednicima i da se zemljište što prije stavi u funkciju. Dakle Općina Motovun cijeli ogroman postupak pripreme i provođenja Javnog natječaja za dodjelu državnog poljoprivrednog zemljišta radi za Republiku Hrvatsku i Ministarstvo poljoprivrede jer zemlja nije vlasništvo Općine niti Općina može njome slobodno raspolagati. Nažalost Republika Hrvatska i Ministarstvo poljoprivrede se prema svojim poljoprivrednicima ponaša vrlo neodgovorno i maćehinski.

Izražavamo ogromnu ogorčenost jer unatoč golemoj želji i uloženom naporu da se uredi status državnog poljoprivrednog zemljišta te jasno izraženoj namjeri da se stupanj iskorištenosti tog zemljišta dovede na razinu od preko 70% ukupnog poljoprivrednog zemljišta nakon ovog nevjerojatnog iskustva s Ministarstvom poljoprivrede gdje ne postoji minimum želje za stvarnom suradnjom i gdje se bezobzirnim birokratiziranjem u pitanje dovodi egzistencija naših poljoprivrednika.

Motovun nije član TZSI, već ima svoju TZ. Kako to i koliko ste zadovoljni radom svoje TZ?

Turistička zajednica Općine Motovun je samostalna turistička zajednica i nije dio Turističke zajednice središnje Istre. Osim što TZ Općine Motovun želi zadržati svoju autonomiju i prepoznatljivost koju godinama uspješno gradi, ona ima temelj, resurse, potencijal i ambiciju za dodatni razvoj i širenje.

TZ Općine Motovun se usmjerila prema projektnom udruživanju u klaster sjeverozapadne Istre koji je ujedno i najuspješniji klaster u Hrvatskoj. U taj su klaster projektno udružene neke od najboljih i najuspješnijih Turističkih zajednica ne samo Istre nego i Hrvatske. Lijepo je i ugodno surađivati s najboljima od kojih se može puno naučiti.

S radom TZ Općine Motovun sam izrazito zadovoljan. Osim što TZ promovira Motovun kao destinaciju i brendira je kroz manifestacije i druge turističke proizvode ona uspješno umrežava naše ugostitelje, vinare, trgovce, voćare i iznajmljivače.

TZ Općine Motovun promovira destinaciju brojnim manifestacijama kroz koje s jedne strane stavlja naglasak na iznimno bogatu povijest, kulturu i naslijeđe Motovuna i njene okolice, a s druge strane gradi fantastičnu eno i gastro priču naslonjenu na vrhunskim vinima motovunske mikroregije te odličnom hranom čija je okosnica tartuf, a čije je pak najveće prirodno stanište na svijetu upravo u Motovunskoj šumi podno Motovuna.

Do kraja mandata su tri godine – koji su vam glavni ciljevi, što definitivno želite završiti? Planirate li još jedan mandat?

Prioritet je svakako izgradnja novog dječjeg vrtića, sanacija i energetska obnova Područne škole Motovun, realizacija poticajne stanogradnje u naselju Divjaki, asfaltiranje nerazvrstanih cesta, temeljita obnova starogradske jezgre i svakako održavanje socijalnog standarda svojih sugrađana na visokoj razini kao što je sada. Uz navedeno kao prioritet ne bih umanjivao važnost svih ranije navedenih i planiranih projekata.

Voditi Općinu je zahtjevan posao jer vrlo često ne ovisimo o sebi samima nego o čitavom nizu okolnosti (pandemije, ratovi i sl.). Ambicije, planovi i želje su velike, a sve u svrhu poboljšavanja kvalitete života naših sugrađana.

Trenutno sam fokusiran na mandat koji je u tijeku i smatram da je vrlo rano, tek godina dana nakon lokalnih izbora, planirati novi mandat.

Pročitajte još...